Bin özel harekat polisi sınıra sevk edildi

Göçmenlerin geçişlerinin sürdüğü Türkiye-Yunanistan sınırını havadan helikopterle denetleyen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Sabah itibariyle Türk Silahlı Kuvvetlerimizle de konuştuk, g

GÜNDEM 5.03.2020 16:55:00 0
Bin özel harekat polisi sınıra sevk edildi

 

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Edirne gitmek üzere uçakla Çorlu Atatürk Havalimanı’na geldi. Burada Vali Aziz Yıldırım tarafından karşılanan Bakan Soylu, ardından bir dizi ziyaretlerde bulunmak üzere Edirne’ye hareket etti. 

 

GÖÇMENLERİN DURUMUYLA İLGİLİ BRİFİNG ALDI

 

Türkiye-Yunanistan sınırını havadan helikopterle denetleyen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, incelemelerinin ardından Edirne Valiliği'ne geçerek Vali Ekrem Canalp'tan göçmenlerin durumlarıyla ilgili brifing aldı. Daha sonra Valilik önünde gazetecilere açıklama yapan Bakan Soylu, sabah erken saatlerde Çorlu Atatürk Havalimanı'na geldiklerini ve oradan da helikopterle Enez ve bütün Meriç Nehri boyunca Edirne ve Pazarkule Sınır Kapısı'na kadar bütün sınır hattını kontrol ettiklerini ve arkadaşlarıyla değerlendirme yaptıklarını belirtti. Pazarkule’deki kapının açılmasını bekleyen 4-5 bin kişilik bir topluluğu da gördüklerini kaydeden Soylu, “28 Şubat tarihinden itibaren şu ana kadar sayın Cumhurbaşkanımızın da hem kendi kamuoyumuz hem de dünya kamuoyuna ifade ettiği gibi biz artık buradan Yunanistan’a ve Avrupa’ya geçecek göçmenlerle ilgili bir engelleme ortaya koymuyoruz. Gelen gelir, geçen de geçer. Türkiye yaklaşık 9 yıldır dünyanın sessiz kaldığı bir insani trajediye sahip çıktı ve milletiyle, devletiyle yine kendini medeni olarak atfeden ülkelerin üzülerek ifade ediyorum ki buna sırtını dönmesine rağmen kendi imkan ve kaynaklarıyla buna sahip çıktı. En nihayetinde bu göç meselesi çok artınca 18 Mart Mutabakatı yapıldı 2016 tarihinde. Biz 18 Mart mutabakatının her umdesine ülke olarak da millet olarak da devlet olarak da sahip çıktık ve yerine getirdik. Günde 9 bin 700 kişinin Yunanistan adalarına geçtiği bir zaman diliminden buraya geliyoruz. 1 yılda 850 bin kişinin geçtiği bir zaman diliminden buraya geliyoruz” dedi. 

 

“HİÇBİRİ BU KADAR YÜKÜ TAŞIYAMAZ”

 

Türkiye’de geçen yıl sadece 454 bin kaçak göçmenin yakalandığını söyleyen Soylu “Edirne’de geçen yıldan bu yıla, yani 2019 1 Ocak’tan bu tarihe kadar Ocak ve Şubat ayları da dahil olmak üzere yaklaşık 140 bin civarında kaçak göçmen yakalandı. 103 bin insanı ikna ederek gönüllü bir şekilde memleketine geri gönderdik. Dünyanın hiçbir ülkesi Amerika dahil, Avrupa dahil, bizden çok daha fazla gelişmiş, çok daha fazla kişi başına gelir seviyesine sahip zengin ülkelerin hiçbiri bu kadar bir yükü taşıyamaz. Bu kadar kaçak göçmenle mücadele edebilme kabiliyetine sahip değildir” dedi. 

 

“SINIFTA KALINAN BİR SINAV OLDU”

 

Türkiye’de 4 milyon sığınmacının olduğunu söyleyen Soylu “Dünyada sığınmacının en çok olduğu ülke Türkiye’dir. Bunu Türkiye’nin sırtını sıvazlayarak, ‘aman siz bunu en iyi şekilde yaparsınız’ diyerek bir vesileyle bir tarafa bırakabilmek mümkün değildir. Avrupa’nın da bugüne kadar yaptığı budur. Avrupa bugüne kadar ne insani imtihanını geçebilmiştir ne de yaklaşık 5-6 gündür bütün Türkiye’nin gördüğü, bütün dünyanın gördüğü Avrupa’nın dezenforme etmeye çalıştığı, yanlış ve yalan bilgiler ortaya koymaya çalıştığı, Yunanistan’ın yalan ve yanlış bilgiler ortaya koymaya çalıştığı süreç bize göstermiştir ki kendi çıkarları insanlıktan önemlidir. Bu son derece sınıfta kalınan bir sınav olmuştur. 3 kişinin ölümüne sebebiyet verdiler. 1978 model gaz fişeğini insanların üzerine sıkmak suretiyle kullandılar. Bunu yapan Yunan tarafıdır. Ama bu şımarıklığı elde ettiği taraf da bilinmesi gerekir ki Avrupa’dır. Buradan FRONTEX’i şikayet ediyorum.  FRONTEX’in yapması gereken bu konulardaki tespitler ortaya koymak ve bu değerlendirmeleri gerçekleştirmektir. Fakat maalesef bir kolluk kuvveti olarak çalışmaktadır. Hepimizin ortak bulunduğu bir teşkilattır. Hepimizin ortak olarak nitelendirdiği ve görevlerini yapması gereken bir teşkilattır. Ama 164 insanı yaraladılar. Birçok insanı sığınma hakkını ortadan kaldırıp tekrar Türkiye’ye itmeye çalıştılar. En büyük ihlallerden bir tanesi budur.  Bu ihlale ne FRONTEX ses çıkarmaktadır, bu ihlale ne Avrupa Birliği ses çıkarmaktadır. Geçen yıl 7 bin 300 tane fetöcüyü seve seve aldılar. Bir önceki yıl 7 bin 600 tane fetöcüyü seve seve aldılar. Bu sadece Yunanistan’ın kararı değildir, Avrupa’nın ortak kararıdır” dedi. 

 

“GEREKLİ TEDBİRLERİ ALDIK”

 

Türk Silahlı Kuvvetleri ile de görüşerek gerekli tedbirleri aldıklarını söyleyen Soylu “Geri itmeleri engellemek amacıyla tam donanımlı bin özel harekat polisini Meriç’in tüm sınır sistemine getiriyoruz. Sabah itibariyle intikal ettirdik. Zodyak botlarıyla orada insanlara kötü muamele edenlere fırsat tanınmayacak ve onların uluslar arası kural ihlali çerçevesinde gerçekleşen bir takım girişimlerini engelleyebilecek seviyede kendi sınırlarımızı bu vesileyle bir geri itmeden kurtarabilecek seviyede gerekli tedbirlerimizi aldık” dedi. 

 

“GELEN İNSANLARI SİLAHLA, TÜFEKLE KARŞILAMIYORUZ”

 

Soylu “Gelen insanları silahla, saçmayla, tüfekle karşılamıyoruz. Gelen insanları bir şekilde soyup onlara işkence edip parasını pulunu alıp Türkiye’ye itmiyoruz, atmıyoruz. Bu alçaklıktır. Şuanda Türkiye’de 4 milyon sığınmacı var. Ve hepsine en yüksek seviyede bizler hizmet etmeye çalışıyoruz. Gitmek isteyen gidiyor. Geçen yıl 127 bin insan, bu yıl da 10 binin üzerinde insan Edirne’de kaçak göç yaparken karşı tarafa geçerken yakalandı. Burada doğal bir akım var zaten ve bu akım aynı şekilde devam etmektedir. Yunanistan’ın ortaya koyduğu, devlet anlayışına uymayan, insanlık anlayışına uymayan, 1951 Cenevre sözleşmesine uymayan, Avrupa Birliği’nin göç ve mülteci konusundaki kurallarının hiçbirisine uymayan,  İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'ne uymayan bu tutumunu Avrupa görmezden gelmektedir” dedi. 3 buçuk milyon insanın İdlib'de ve Türkiye sınırlarında zor durumda olduğunu kaydeden Soylu “Oradaki rejimin yaptığı insanlık dışı davranışların devam etmesi demek şu demektir, oradaki kapılar da açılır, en nihayetinde herkes Avrupa yolcusu olur. Bu bir tehdit, şantaj değildir. Bu, dünyada var olan en yakıcı meseleye Avrupa’nın duyarsızlığına tüm Avrupa halklarına, Avrupa milletlerine sesleniyorum. Sizi yönetenler sizleri aldatmaktadırlar. Bu kadar açık ve net. Size doğruyu söylemiyorlar. Size yanlış söylüyorlar. Dünyanın karşı karşıya kaldığı tehdidi ve tehlikeyi görmezden gelip bunu Türkiye’nin sırtına yüklemeye çalışıyorlar” dedi. 

 

Haber / Şaban KARDEŞ