Yeşil: Eğitim gelişimi destekler 

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO), "Günümüzde Çalışan Profili ve İş Hayatında X,Y,Z Kuşakları" konulu eğitime ev sahipliği yaptı. Eğitimi veren Doç.Dr. Yeliz Yeşil, "

GÜNDEM 2.03.2020 15:23:00 0
Yeşil: Eğitim gelişimi destekler 

 

Eğitim dün 13:30-16:30 saatleri arasında Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu'nda Trakya Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yeliz Yeşil tarafından verildi. Yeşil; “Günümüzde çalışan profili, Günümüzde çalışan profili neden değişmiştir? X Kuşağı Öncesi-X,Y,Z Kuşakları, İş Hayatında X Kuşağı, İş Hayatında Y Kuşağı, Y Kuşağının İş Hayatından Beklentileri, Z Kuşağının İş Hayatından Beklentileri” konularında katılımcıları bilgilendirdi. Yeşil, kendi çalışma hayatından örnekleri de katılımcılarla paylaştı. 

 

"SEZME KABİLİYETİ YÜKSEK OLMALI"

 

Doç. Dr. Yeliz Yeşil, "Günümüzde insan kaynakları profiline baktığımız zaman çalışanların öncelikle sezme kabiliyeti yüksek olmalı. Sezme kabiliyetinin yüksek olmasından öngörü sahibi olmasını, belirli bir vizyona sahip olmasını, geleceği öngörebilmesini kastediyoruz. Bunlar neden gerekli? Şöyle bir cümle okumuştum önceden; 'İşin nasıl yapıldığını bilen ileride meslek sahibi olacaktır, fakat neden yapıldığını bilen daha iyi konuma gelecektir.' Nedeni bilmek önemli. İşi neden yapıyoruz bunu bilmeliyiz. İki tane tuğla işçisi varmış. Bu işçilere sormuşlar, 'Ne iş yapıyorsunuz?' diye. Bir tanesi 'katedral inşaat ediyorum', diğeri ise 'tuğla örüyorum' demiş. Biri geniş açıdan diğeri ise dar açıdan bakıyor olaylara. Ben öğrencilerime hep bu örneği veririm; 'Arkadaşlar ne yaptığınızı biliyor musunuz? Tuğla mı örüyorsunuz yoksa katedral mi inşaat ediyorsunuz?' diye. Özellikle tuğla örenlere 'kendinizi geliştirmezseniz üniversiteyi bırakabilirsiniz' diyorum." diye konuştu. 

 

"KATMA DEĞER KATABİLEN ÇALIŞAN ARANIYOR"

 

Yetkin insan kaynağından da bahseden Yeşil, "Kalifiye eleman, uzmanlık alanına sahip kişidir. Günümüzde özellikle iletişimi çok kuvvetli, diksiyonu çok iyi kullanabilen, ikna kabiliyeti yüksek, esnek çalışma saatlerine uyabilen, şirkete ve kuruma katma değer katabilen çalışan aranıyor. Yani değer yaratabilen. Bu değer yaratabilen çalışanlar için de öncelikle çalışanın kendini geliştirmesi gerekiyor ve kurum da hizmet içi çalışanları takviye etmeli." dedi. Doç. Dr. Yeliz Yeşil, kuvvetli iletişimin çalışma hayatında en önemli unsur olduğunun altını çizdi. 

 

"HEPİMİZ BİRER BİLGİ İŞÇİSİYİZ"

Bilginin çok akışkan olduğunu söyleyen Yeliz Yeşil, "Bilgiyi yakalamak, onu özümsemek, değerlemek çok zor. Aslında hepimiz birer bilgi işçisiyiz. Ben de bilgi işçisiyim. Devamlı kendimizi geliştiriyoruz, hayat boyu öğrenme var. Ancak hiçbir zaman mükemmellik yoktur, insan bilgiyi özümsemeli ve değerlemeli. Gelişim çok önemli, gelişim süreklidir. Eğitim gelişimi destekler. Kaç yaşına gelirseniz gelin, hangi unvana sahip olursanız olun gelişim her zaman şart. Öyle bir çağda yaşıyoruz ki bilgiyi alıp değerlemek, özümsemek onu yansıtabilmek ve kuşaklara aktarabilmek çok önemli." dedi. 

 

Haber / Buse SERİN