"Kadın girişimciler erkek girişimcilerden daha iddialı"

Kapaklı Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri tarafından 'Kadın Girişimci Olmak' konulu konferans düzenlendi. Konferansı veren Trakya Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Öğretim Üyesi Do

GÜNDEM 25.02.2020 15:57:00 0
"Kadın girişimciler erkek girişimcilerden daha iddialı"

Konferans, Kapaklı Belediyesi Meclis Toplantı Salonu'nda düzenlendi. Konferansta, Trakya Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yeliz Yeşil tarafından kadınlara girişimcilik hakkında bilgiler verildi.

 

KAGİDER ÜYESİ 438 KADIN İLE GÖRÜŞÜLDÜ

 

Doç. Dr. Yeliz Yeşil, ‘’Türkiye Kadın Girişimciler Derneği ve Türk Tuborg’un katkılarıyla yapılan Türkiye Kadın Girişimcilik Endeksi Çalışması sonuçlarına göre, Türkiye’de kadın girişimcilerin sayısı erkek girişimcilerin yarısından az olsa da kadınlar daha iddialı. Ayrıca kadın girişimciler finansal sıkıntılara rağmen geleceğe umutla bakıyor. Kadın girişimcilerin profilini anlama, iş kurma sürecindeki deneyimlerini, motivasyonlarını ve yaşadıkları zorlukları değerlendirmek üzere yapılan araştırma için Türkiye’de ağırlıklı olarak KAGİDER üyesi olan 438 kadın girişimci ile görüşüldü. Araştırmaya katılan kadın girişimcilerin yüzde 67’si evli, yarısı(yüzde 51) 40 yaş altında. Kadın girişimciler ağırlıklı olarak İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerden çıkıyor." ifadelerini kullandı.

 

PLAKET TAKDİM EDİLDİ

 

Kadın girişimcilerin ülke sınırları içerisinde üretim yapıp kısa vadede yurtdışına açıldığını da söyleyen Yeşil, ‘’Türkiye Kadın Girişimcilik Endeksi araştırmasının öne çıkan sonuçlarından bazıları şöyle, kadınların kurduğu şirketlerin yüzde 57’sinini 1 ile 5 arası çalışanı olduğunu belirten endeks, aynı zamanda kadınların kadınları istihdam ettiğini de ortaya koyuyor. Özellikle beş çalışana kadar olan şirketlerde genellikle kadın çalışanlar istihdam edilirken, şirketlerin ölçeği mikrodan makroya doğru ilerledikçe erkek çalışanlar da istihdam edilmeye başlanıyor. Kadın girişimcilerin, kurdukları şirkete yüzde 75 oranında sahip olduğu görülüyor ve kurulan her üç şirketten biri hem Türkiye’de hem yurtdışında faaliyet gösteriyor. Kadınlar girişim geçmişi açısından değerlendirildiğinde, kadın girişimcilerin kurdukları şirkete odaklanıp çoğu zaman başka bir işte çalışmadıkları, şirketin kuruluş aşamasında en çok aileden borç aldıkları, yakın geçmişte en fazla Türkiye’deki özel şirketler işe işbirliği yaptıkları görülüyor.’’ şeklinde konuştu. Konuşmasının sonunda Doç. Dr. Yeliz Yeşil’e Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin tarafından plaket takdim edildi.

 

Haber / Ruşa ELMA