NKÜTEK tanıtım toplantısı düzenlendi

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası ile Namık Kemal Üniversitesi işbirliğinde Avrupa İşletmeler Ağı ve Namık Kemal Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi (NKÜTEK) Tanıtım Toplantısı düzenlen

GÜNDEM 19.02.2020 17:43:00 0
NKÜTEK tanıtım toplantısı düzenlendi

Saat 14:00’da Çerkezköy TSO Konferans Salonu’nda düzenlenen toplantıda NKÜTEK Avrupa İşletmeler Ağı Uzmanı Figen Taşçı Durgut ve Teknoloji Transfer Ofisi Uzmanı Gamze Acar, sunum yaparak bilgiler verdi. Türkiye’de 64 tane Teknoloji Geliştirme Merkezi’nin bulunduğunu, yapım aşamasında olan 20 Teknoloji Geliştirme Merkezi ile birlikte bu sayının 84 olduğunu kaydeden NKÜTEK Avrupa İşletmeler Ağı Uzmanı Figen Taşçı Durgut, Namık Kemal Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nin 2012 yılında faaliyete başladığını ifade etti. NKÜTEK’in 38 bin metrekarelik alanda 2 lokasyonda yer aldığını söyleyen Durgut, “TNKÜ Merkez Kampüs Alanında 51 adet ofis ve sosyal alanlarla toplamda 14 bin metrekarelik TGB1 binamız Temmuz ayında tamamlanacak” dedi.

 

 

ARA YÜZ GÖREVİ GÖRÜR

 

Teknoloji Transfer Ofisi Uzmanı Gamze Acar da teknoloji transferi ve teknoloji transfer ofisi ile ilgili bilgi verdi. Teknoloji transferinin ‘Teknolojinin farklı ülkeler, bölgeler, işletmeler, üniversiteler veya araştırma organizasyonları arasında transfer edilmesi’ olarak tanımlandığını belirten Acar “Teknoloji Transfer Ofisi ise üniversite-sanayi arasında bilgi ve teknoloji aktarımızı kolaylaştırmak için üniversite veya teknopark çatısı altında kurulan ve ilgili yönerge esaslarına göre etkinlik gösteren birimdir. Fikirden ürüne uzanan teknoloji geliştirme sürecini üniversite ve sanayiciler için kolaylaştırır ve Ar-Ge ekosistemi için ara yüz görevi görür” dedi.

 

NKÜTEK TTO’NUN HEDEFLERİ

 

NKÜTEK Teknoloji Transfer Ofisi’nin hedeflerini “Üniversite öğretim elemanları, araştırmacıları, girişimcileri ile bölge firmaları, teknoloji kullanıcısı sanayi şirketleri arasında bilgilendirme, koordinasyon ve araştırma arz ve talebini yönlendirme çalışmalarının yürütülmesi, yeni Ar-Ge ve tasarım şirketlerinin kurulmasının teşvik edilmesi, desteklenmesi ve işbirliğinin sağlanması, Fikri, Sinai Mülkiyet Haklarına (FSMH) konu araştırma sonuçlarının tespiti, teknik olgunluk ve zamanlamasının değerlendirilmesi, hakların korunması, değerlerin belirlenmesi, pazarlanması, lisanslanması, lisanslamadan elde edilen gelirlerin yönetilmesi, üniversiteler ile firmalar arasında sözleşmeli veya ortak Ar-Ge ve yenilik veya tasarım projelerini teşvik edecek çalışmaların yürütülmesi” olarak sıralayan NKÜTEK Teknoloji Transfer Ofisi Ar-Ge Danışmanlık avantajlarından da bahsetti.

 

 

TEKİRDAĞ’DA 18 TASARIM MERKEZİ BULUNUYOR

 

Eğitim danışmanlığı, Fikri, Sinai Mülkiyet Haklar (FSMH) danışmanlık hizmeti, Ar-Ge Merkezi kurulumu danışmanlığı konularında da bilgiler aktaran Acar, “Tekirdağ’da 18 tasarım merkezi bulunuyor. Türkiye’de 7’nci sıradayız. Patent başvurularının illere göre dağılımını incelediğimizde Tekirdağ olarak 2019 yılında yaptığımız 120 başvuru ile 11’inci sıradayız. Faydalı model başvurularında ise 37 başvuru ile 15’inci sıradayız” dedi.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU