"Marka, bir işletmenin belkemiğidir"

Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi organizasyonunda Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası'nda "M'arkan Kuvvetli mi-Marka ve Patent Hakları Eğitimi" düzenlendi. Eğitimi veren Yudum Akkoca, "Marka bir i?

GÜNDEM 18.02.2020 16:08:00 0
"Marka, bir işletmenin belkemiğidir"

Dün saat 13.00'da Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu'nda düzenlenen eğitim MARGEM Marka Vekili Yudum Akkoca tarafından verildi. Eğitime Kadın Girişimciler İcra Komitesi üyeleri Nazan Çoban, Melek Yeşil Sarıtaş ve vatandaşlar katıldı. 

 

BAŞKA İŞLETMELERDEN AYIRT EDER 

 

MARGEM Marka Vekili Yudum Akkoca, eğitimde katılımcılara, "Marka eğitimi, Marka nedir?, Patent nedir?, Fikri ve Sınai Haklar, Faydalı model nedir?, Tasarım nedir?, Marka sahibinin hakları, Yurtdışı marka tescili, Taklit örnekleri, Marka tescili ile neler yapılabilir?" konularında bilgi verdi. İlk olarak markanın tanıtımını yapan Akkoca, "Marka, bir işletmenin mal ve hizmetlerini bir başka işletmenin mal ve hizmetlerinden ayırt etmeyi sağlaması koşuluyla kişi adları dahil, özellikle sözcükler, şekiller, harfler, sayılar, malların biçimi veya ambalajları gibi çizimle görüntülenebilen veya benzer biçimde ifade edilebilen, baskı yoluyla yayımlanabilen ve çoğaltılabilen her türlü işarettir." dedi. 

 

"İSMİ OLAN HERKES MARKALAŞMAYA MECBUR"

 

"Marka bir işletmenin en önemli, en dik durmasını sağlayan belkemiğidir." diyen Akkoca, "Bir tasarımınız olmayabilir, faydalı bir modeliniz, patentiniz de olmayabilir ama kesinlikle bir markanız var. Bugün el arabasında pilav satan bir adamında markası var. Eviniz perdelerini yapan perdecinin de bir ismi var. İsmi olan herkes bir gün markalaşmaya mecbur. Bunu bilinçli ve geleceğe dair yatırımlar yaparsanız markanızın tescilini alırsınız ama gününüzü yaşayan bir marka sahibiyseniz tescilsiz bir şekilde ticari hayatınıza her an riskleri göze alarak da devam edebilirsiniz." ifadelerini kullandı. 

 

NELER MARKA OLAMAZ? 

 

Nelerin marka olamayacağından da bahseden Akkoca,"Dini semboller, tarihi değerler, kamu ahlakına aykırı markalar, sloganlar, şekiller ve ifadeler marka olarak tescil edilemezler. Türk Bayrağı, Kuran-ı Kerim, Mustafa Kemal Atatürk gibi değerler kimsenin tekeline verilemeyeceğinden marka tescilleri mümkün değildir." şeklinde konuştu.

 

Haber / Buse SERİN