Bozdağ: Hedefimiz hizmeti esnafın ayağına götürmek

Çerkezköy Esnaf ve Sanatkarlar Odası'nın Ocak Ayı Yönetim Kurulu Toplantısı, Kapaklı Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi'nde yapıldı. Toplantı sonunda açıklama yapan Çerkezköy Esna

GÜNDEM 17.02.2020 18:05:00 0
Bozdağ: Hedefimiz hizmeti esnafın ayağına götürmek

 

Çerkezköy Esnaf ve Sanatkarlar Odası’nın Ocak Ayı Yönetim Kurulu Toplantısı Kapaklı Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi’nde dün saat 16:30’da yapıldı. 

 

“AHİLİK KÜLTÜRÜNÜN NE OLDUĞUNU BİLMİYOR”

 

Yönetim kurulu toplantısının ardından basın açıklaması yapan Çerkezköy Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ali Bozdağ, belirli bir süreden beri Kapaklı’da kahve köşelerinde, kafe köşelerinde, lokanta köşelerinde bir takım muhabbetler duyduğunu ifade ederek, isim vermeden Sanayi Ticaret ve Esnaf Derneği (SATİVES) Yönetim Kurulu Başkanı Erol Buz’u eleştirdi. Bozdağ “Ben 20 yılı aşkın süredir oda başkanı olarak görev yapıyorum. Bu konu üzerinde fikir alışverişi yapan arkadaşlarımız diyorlar ki, “Birileri gelecekmiş, Kapaklı’ya şube mi açacakmış, irtibat bürosu mu açacakmış”. Biz birileri değiliz. Bu konu üzerinde yorum yapan arkadaşıma şunu söylüyorum, 81 vilayetten ülke genelinde, ülke ekonomisine 9’uncu sırada katkı sağlayan bir vilayette, sivil toplum örgütleri temsilcisiyim ben. Sadece Çerkezköy değil, Tekirdağ’da da. Bu değerli arkadaşım önce 5362 sayılı yasa üzerindeki dersine çalışsın. Çerkezköy buraya 4-5 kilometre. Gelsin Esnaf Odası’na, çayımızı, kahvemizi içsin. Ama ben o arkadaşımızın ahilik kültürünün olduğuna inanmıyorum. Çünkü o arkadaşımız ahilik kültürünün ne olduğunu bilmiyor. Arkadaşlar köşe muhabbetlerini bıraksınlar. Gelsinler hep beraber mücadele edelim. Hatta onlar bir takım desteklerden mahrumsa biz onlara katkı da sağlarız. Kapaklı’da oda olması bizi mutlu eder, bizi zenginleştirir. Ben gönülden arzu ediyorum, Kapaklı’da Esnaf Odası olsun, ben de Kapaklı’daki Esnaf Odası’yla beraber kol kola gireyim Tekirdağ’a doğru yürüyeyim. Bir idareci, bir yönetici nerde konuşacağını, ne söyleyeceğini özenle seçecek. Her ağzına geleni söylersen idarecilik ve yöneticilik özelliğini kaybetmiş olursun” dedi. 

 

“SADECE KAPAKLI’NIN DEĞİL, 30 BÜYÜKŞEHİRİN KONUSU”

 

20 yılı aşkın süredir bu görevde olduğunu söyleyen Bozdağ “Kapaklı’nın bütün üyeleri hep bizde. Bu konu sadece Kapaklı’nın değil, Türkiye genelinde bu konu 30 büyükşehirin konusu. Türkiye genelinde 30 büyükşehir var. Bu büyükşehirlerin yasasına tabidir. Biz bu konuda 30 büyükşehirin içinde bu yasayı delerek buradan Tekirdağ’a giden arkadaşlarımızın tekrar Çerkezköy’de işlemlerini yapmasını sağladık. Hatta bunun ötesinde Tekirdağ’daki odalarda kayıtlı olan arkadaşlarımızın ücretsiz Çerkezköy’deki esnaf odasına kayıtlarının getirilmesini sağladık” dedi.

 

“ESNAFLARA VEFA BORCUMUZ VAR”

 

5362 sayılı yasaya vefa borcunun olduğunu söyleyen Ali Bozdağ, “Bu yasaya tabi olarak Kapaklı, Çerkezköy bölgesinde esnaflık yapan arkadaşlarımız bize kariyer verdi, itibar verdi, ekonomi verdi, eğitim verdi, protokolde görev verdi. Benim yaşadığım sürece görevimi bitirsem de bu kurumda görev yapan, üye olan arkadaşlarıma bitip tükenmeyen bir vefa borcum var” diye konuştu. 

 

“BAKANLIKTAN ONAY BEKLİYORUZ”

 

Hizmeti Kapaklı’daki üyelerin ayağına getirmek için çalışmalar yaptıklarını ifade eden Bozdağ “Buraya bir şube ya da irtibat bürosu açma konusunda çalışmalarımız devam ediyor. Halk Bankası, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi ve ilçe merkezine yakın olması lazım. Kapaklı Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi’nin eski yeri ile ilgili bakanlıktan olur bekliyoruz” diye konuştu. Bozdağ “Keşke burada Esnaf Odası olsa da biz de onlarla beraber çalışsak. O gücü arkamıza alsak, bu bölgenin sorunlarını paylaşsak. Bu konu üzerinde fikir alışverişi yapan arkadaşımın şuan Esnaf Odası’na kaydolma şansı yok, öyle bir mesleği de icra etmiyor. Esnaf Odası kurulsa o dışarıdan bakacak. Yönetici, idareci ya da odanın üyesi olma şansı da yok” dedi. 

 

“MESELE HİZMETİ ESNAFIN AYAĞINA GÖTÜRMEK”

 

Artık Türkiye’de Esnaf Odası kurulmadığını söyleyen Bozdağ “Meslek Odaları kuruluyor. Büyükşehirlerde kesinlikle yasak. İstanbul’da esnaf 125 kilometre giderek işlemlerini yaptırıyor. 75 kilometrelik Tekirdağ bize çok geldi, 4-5 kilometreye getirdik. Orası da çok geldi, Kapaklı içinde esnafımıza hizmet etmek için formül arıyoruz. Biri de diyor ki ‘Ben şube istemiyorum, oda istiyorum’. Bakkaldan bir şey istemiyoruz, burası kamu kurumu. Biz Kapaklı için ilk sivil toplum örgütünü Kapaklı’ya getirmek için mücadele eden bir kurumuz. Bugün irtibat bürosu olur, yasada bir boşluk buluruz, bir de bakarız Esnaf Odası olmuş. Mesele başlamak. Mesele hizmeti esnafın ayağına götürmek. Bizim hedefimiz bu. Biz Kapaklı’da esnafa hizmet etmek için gelmeye çalışıyoruz” dedi. 

 

“ÇERKEZKÖY VE KAPAKLI BİR ELMANIN İKİ YARISI”

 

Kapaklı’da Esnaf Odası kurulması için kendisinin de mücadele ettiğini söyleyen Kapaklı Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Hasan Dükanlı da “Kanun ‘Büyükşehirlerde birleşik esnaf odası kurulamaz’ diyor. Burada 501 imza ile kurulabilecek bir oda var, o da Şoförler Odası. Kapaklı ile Çerkezköy iki kardeş, bir elmanın iki yarısı. Türkiye’nin 81 vilayetinden insanı kucaklamışız, abi kardeş gibiyiz, Çerkezköy’ün neyini kabul etmiyorsun. Biz oda kuramıyoruz, odayı ayağımıza nasıl getiririzin mücadelesini veriyoruz” ifadelerini kullandı. 

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU