Tekirdağ ile Kherson arasında dostluk köprüsü

Tekirdağ ile Ukrayna'nın Kherson Vilayeti arasında dostluk köprüleri kuruluyor. Ukrayna'dan gelen Kherson Vilayet Valisi Yuriy Husyev, Ukrayna İstanbul Başkonsolosu Oleksandr Gaman ve beraberindeki heyet Tekirdağ Tica

GÜNDEM 17.02.2020 15:10:00 0
Tekirdağ ile Kherson arasında dostluk köprüsü

Dostluk köprüsü için İstanbul Kırım Türkleri Dernek Başkanı Celal İçten, ATR Televizyonun sahibi Lenur İslam,  Tekirdağlı iş Adamı ve Belediye Meclis Üyesi Can Terek’in girişimleri TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un danışmanı Hakan Özgül ve Tekirdağ Kırım Türkleri Dernek Başkanı Hasan Erge’nin destekleriyle atılan adımlar resmi temaslar ile daha da kuvvetleniyor. Ukrayna’dan gelen heyet Tekirdağ’da çeşitli ziyaret ve temaslarda bulundu. Ukrayna ve Tekirdağ temas heyetlerince yürütülen programa TBMM Başkanı Mustafa Şentop adına Danışmanı Hakan Özgül ile Tekirdağ Valilik makamı adına Vali Yardımcısı Murat Eren de katıldı.

 

TİCARET BORSASINI ZİYARET ETTİLER

 

Ukrayna heyeti sabah erken saatlerde Tekirdağ Ticaret Borsası’nı ziyaret ederken, Borsa Başkanı Osman Sarı tarafından karşılandı. Eylül 2019’da Kherson ilini ziyaret ederek resmi temasları başlattıklarını söyleyen Başkan Sarı, “İkili iş birliği ve fırsatlar üzerine yapılan bu ziyaretin ardından Ukrayna Kherson Vilayet Valisi Yuriy Husyev, Ukrayna İstanbul Başkonsolosu Oleksandr Gaman ve beraberinde heyet hem iade-i ziyaret hem de ikili iş birliği fırsatlarını yerinde görmek üzere ilimize ziyarete geldiler” dedi. Hazırlanan slaytlar ile her iki ilin de kendi potansiyelini ve imkanlarını tanıttığını kaydeden Sarı, kurulan dostluk köprülerinin taraflar için hayırlı olmasını temenni etti. 

 

ŞEREF DEFTERİNİ İMZALADILAR

 

Ukrayna heyeti, Tekirdağ Valiliği’ni de ziyaret etti. Ziyarette TOBB Yönetim Kurulu üyesi ve Tekirdağ Ticaret Odası Başkanı Cengiz Günay da hazır bulundu. Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım tarafından valilik makamında ağırlanan Ukrayna Kherson Vilayet Valisi Yuriy Husyev, Ukrayna İstanbul Başkonsolosu Oleksandr Gaman Valilik şeref defterini imzaladı. Toplantı Salonu’nda düzenlenen toplantıda da Trakya Kalkınma Ajansı tarafından hazırlanan Trakya Bölgesini ve Tekirdağ’ı tanıtan bir sunum yapıldı. Ukrayna heyeti de yaptığı sunumda Kherson vilayetini tanıttı. Ziyarette karşılıklı hediyeler takdim edildi. Ukrayna’dan gelen heyet valilik ziyaretinin ardından Asyaport Limanı’nı da ziyaret ederek Liman Kurucusu Ahmet Soyuer ile görüştü. Öğle yemeğinin ardından düzenlenen toplantıda sunumlar yapılırken, sunumların ardından da heyet limanı gezdi. 

 

“GÜZEL NETİCELER VERECEK”

 

Tekirdağ’ın, Kırım için çok önemli bir il olduğunu, birçok Kırım Hanının mezarının Tekirdağ’da bulunduğunu belirten İstanbul Kırım Türkleri Dernek Başkanı Celal İçten “Bu açıdan Tekirdağ, Kırım Türkleri için özel bir değere sahip. Özellikle son zamanlarda Ukrayna ile Türkiye arasında ilişkiler gelişiyor” dedi. Tekirdağ ile Ukrayna / Kherson Bölgesi arasında temasları arttırmak için ATR Televizyon Sahibi Lenur İslam, Saray’dan Can Terek ve İstanbul Kırım Türkleri Derneği olarak bu girişimi başlattıklarını söyleyen İçten “Attığımız adımlara Tekirdağ Ticaret Borsası Başkanlığı, Ticaret Odası Başkanlığı, Tekirdağ Valiliği, Asyaport AŞ büyük yakınlık gösterdi. Ve bir dizi program hazırlayarak Ukrayna Heyetine ev sahipliği yaptılar. Dernek olarak biz de gelerek bu programları yakından takip ettik” diyerek bu temasların sonuçlarının çok iyi olacağını söyledi. Tekirdağ Kırım Türkleri Dernek Başkanı Hasan Erge de, bu temasları sağlayan İstanbul Kırım Türkleri Dernek Başkanı Celal İçten’e, ATR Televizyonu Sahibi Lenur İslam’a, Kırım camiası mensubu ve Saray belediye meclis üyesi Can Terek’e ve Cumhur Terek’e, Tekirdağ Ticaret Borsası Genel Sekreteri Ercan İzgi’ye teşekkür ederken “İnşallah bu temaslar ilimize güzel neticeler verecek” dedi. 

 

Haber / Şaban KARDEŞ