Dönmez: Kanser vakaları arttı, yetkililer acil önlem almalı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Çerkezköy İlçe Kadın Kolları, 4 Şubat Dünya Kanser Günü dolayısıyla basın açıklaması yaptı. CHP Çerkezköy İlçe Başkanı Ayfer Dönmez, "İlçemi

GÜNDEM 4.02.2020 16:56:00 0
Dönmez: Kanser vakaları arttı, yetkililer acil önlem almalı

Dün saat 14:00’de İlçe Teşkilatı'nda yapılan basın açıklamasına; CHP Çerkezköy İlçe Başkanı Ayfer Dönmez, CHP Çerkezköy İlçe Kadın Kolları, İlçe Gençlik Kolları ve CHP İlçe Yönetimi katıldı.

 

"BİRÇOK İNSANIMIZ HAYATINI KAYBEDİYOR"

 

CHP Çerkezköy İlçe Kadın Kolları Başkanı Gülşah İkizoğlu’nun basın açıklaması öncesi konu ile ilgili konuşan CHP Çerkezköy İlçe Başkanı Ayfer Dönmez, “İlçemizde ve bölgemizde son yıllarda kanser vakaları arttı, yetkililer acil bir önlem almalı. Yıllardır Ergene’nin temizleneceği yönünde çalışmaların yapılacağını belirten iktidar partisi bugüne kadar bu konuda bir çalışma yapmadı. İlçemizde ve bölgemizde son yıllarda her geçen gün kanser vakaları giderek artış göstermekte. Kanserden bir çok insanımız hayatını kaybediyor. Bu konuda yetkililerin acilen önlem almasını bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

 

"MADDİ VE MANEVİ ZORLUKLARA YOL AÇIYOR"

 

Daha sonra CHP Çerkezköy İlçe Kadın Kolları Başkanı Gülşah İkizoğlu, açıklamalarda bulundu. İkizoğlu, “Kanser, dünya genelinde giderek artan bir hastalık problemi haline gelen ve buna bağlı olarak toplumlarda önemli bir sosyo-ekonomik yüke, bireylerde de maddi ve manevi zorluklara yol açan bir hastalıktır. Tüm bunların yanında kanser türlerinin bir çoğunun önlenebilir olması, Dünya Kanser günü’ne verilmesi gereken önemin de giderek artmasını gerektirmektedir. Dünyada her yıl yaklaşık 14 milyon yeni kanser vakası ortaya çıkmaktadır. Türkiye’de her yıl ortalama 170 bin kişiye kanser teşhisi konulmaktadır. Ülkemizde kadınlarda en sık görülen türün meme kanseri olduğu, erkeklerde ise en sık görülen türlerin prostat ve sigara kullanımı ile ilişkilendirilebilen akciğer kanseri olduğu bilinmektedir. Çocukluk çağında görülen kanser türlerine bakıldığında ise, lösemi en sık görülen kanser türüdür. Uluslararası Kanser Savaş Örgütü(UICC) tarafından yayınlanan bildirgelerde kanserle mücadele konusunda yapılması gerekenlerde, sağlıklı bir çevre temel şartlardan biridir.” dedi.

 

"ERKEN TANI ŞANSINI ARTTIRMAKTA"

 

İkizoğlu, "Kanser genetik ve çevresel faktörlere bağlı oluşabilmektedir. Çevresel faktörleri kendi çevremizi göz önüne alarak yorumlamaya çalışacak olursak, sanayi bölgesinde oluşumuz, fabrika  bacalarından salınan dumanlar, eskiden hayvanların su içebildiği temizlikte olup bugün yaklaşık 3 bin sanayi tesisinin atıklarıyla kirlenen Ergene Nehri'ni düşünebiliriz. Ergene nehrinin dayanılmaz kokusu bir yana, bilim adamları sudan çıkan ağır metallerin sağlığa zararlı olduğunu ve kanser vakalarının son yıllarda görünür şekilde artış gösterdiğini ileri sürüyorlar. Ergene Havzası'nın temizlenmesi için başlatılan çalışmalardan da henüz sonuç alınabilmiş değildir. Yaklaşık bir yıl öncesine kadar hemen hemen 7 kilometre yakınımıza yapılması planlanan kömürlü termik santral sağlığımız için büyük tehdit oluşturmaktaydı. Kanser türlerinin verebileceği fiziksel uyarıların erkende farkına varmak, tetkikler için uzman desteği almak, erken tanı şansını arttırmaktadır. Sağlık Bakanlığı ve diğer özel kurum ve kuruluşların oluşturduğu toplum tabanlı kanser taramalarına yönelik çalışmaların desteklenmesi önemlidir. Bunun dışında bireylerde kendi vücutları hakkında bilgi sahibi olmalı ve olası bir değişikliği zamanında fark edebilmek için gerekli farkındalığa erişmiş olmalıdırlar. Çünkü erken teşhis, bir tedavinin başarılı olması yolunda atılabilecek ilk ve en önemli adımdır." dedi.

 

"FARKINDALIĞIN BİR PARÇASI OLALIM"

 

CHP Çerkezköy İlçe Kadın Kolları Başkanı Gülşah İkizoğlu, "4 Şubat Birleşmiş Milletler tarafından Dünya Kanser günü olarak kabul edilmektedir. Hazırlanan farkındalık çalışmalarının teşvik edeceği sağlıklı yaşam davranışları ile kanserden korunmak mümkün olabilmekte, tarama programları sayesinde ve erken teşhis imkanları sayesinde kanser önlenebilmekte ve tedavi edilebilmektedir. Kanserle mücadele uzun soluklu bir maraton olup, kurum ve kuruluşların yanı sıra bireylerinde bu farkındalık çalışmalarında aktif rol alması gerekmektedir. Bu nedenle bireyler olarak farkındalığın bir parçası olalım." şeklinde konuştu.

 

Haber / Buse SERİN