Vücut için temel bir mineral

Demir eksikliğinin ülkemizde özellikle de kadınlar ve çocuklarda çok yaygın görülen önemli bir sorun olduğunu belirten uzmanlar, vücut için temel bir mineral olan demirin, kan yapımının yanı sıra, fizi

GÜNDEM 2.02.2020 15:38:00 0
Vücut için temel bir mineral

 

Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayşe Sena Binöz “Vücudun demir depoları düştüğünde oksijeni taşımak için yeterli ve normal kırmızı kan hücreleri yapılamıyor ve demir eksikliği anemisi gelişebiliyor. Halsizlik, dikkatsizlik, deride solgunluk, çabuk yorulma, baş dönmesi,iştahsızlık, soğuğa hassasiyet gibi belirtilerle ortaya çıkan demir eksikliğini, demir içeriği yüksek besinlerle gidermek mümkün. Demir içeriği yüksek besinler kan yapımına destek olarak kansızlığı gidermeye fayda sağlıyor” dedi. 

 

DEMİR AÇISINDAN ZENGİN BESİNLER

 

Zengin demir içeren 10 besini açıklayan Binöz, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu. Demir ihtiyacının karşılanmasına fayda sağlayan kabak çekirdeğinin 100 gramının, 9 mg demir içerdiğini kaydeden Binöz, “Aynı zamanda B, E vitaminleri, potasyum, magnezyum ve çinko açısından da zengin bir besin olan kabak çekirdeğini salataların üzerine, yoğurdun içine veya ara öğün alternatifi olarak demir içeriği yüksek kuru meyvelerinizin yanına ekleyebilirsiniz. Kırmızı etin 100 gramı 2.7 mg demir içeriği ile yaklaşık olarak günlük alınması gereken demirin yüzde 15’ini karşılıyor. Bu nedenle potansiyel olarak anemiye (kansızlık) eğilimli olan kişiler için oldukça önemli. Ancak kolesterol içeriğinin yüksek olması nedeniyle kronik hastalık öyküsü olanların ölçülü tüketmeye dikkat etmesi gerekiyor” dedi. 

 

ANNE SÜTÜNDEN SONRA EN KALİTELİ PROTEİN

 

Demir içeriği ile anemiye karşı koruyucu, yüksek antioksidan içeriği ile bağışıklık sistemini güçlendiren kuru meyvelerin, kalori içeriğinin yoğun olması ve kan şekerini hızlı yükseltmesi nedeniyle ölçülü tüketilmesi gerektiğini kaydeden Binöz “Anne sütünden sonra gelen en kaliteli protein olarak nitelendirilebilen yumurta, içeriğindeki zengin demir sayesinde de anemi riskinin önüne geçebiliyor, bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı koruma sağlayabiliyor. Günde bir yumurta tüketmeyi ihmal etmeyin. Yumurtanın C vitamininden zengin roka, maydanoz, tere, turunçgiller gibi besinler ile zenginleştirilmesi içerisindeki demir oranını artırıyor” dedi. Mercimek, nohut, kurufasulye, börülce, barbunya gibi kurubaklagillerin yüksek demir içeriği ile anemiye karşı koruyucu olduğunu kaydeden Binöz “Demirin en önemli kaynağı olan karaciğer, kan yapıcı özelliği ile öne çıkıyor.  Kırmızı et tüketmeyenler için beyaz et tüketimi demir gereksinmesinin karşılanmasında önemli fayda sağlıyor. Beyaz eti derisiz ve ızgara/haşlama pişirme yöntemleri ile hazırlayarak daha sağlıklı hale getirebilirsiniz.  Kış aylarının önemli sebzesi ıspanak, demir için güzel bir kaynak. Pekmez; demir, kalsiyum, fosfor, potasyum ile kolay ve besleyici enerji kaynağı alternatifidir. Demir içeriği ile kansızlık problemi olanlara takviye edici olmaktadır. Susam tohumundan elde edilen tahin de; demir, kalsiyum, magnezyum, fosfor bakır, selenyum içeriği ile vücut direncini artırıyor. Yağ örüntüsü kalp sağlığına koruyucu etki gösteren doymamış yağ asitlerinden oluşuyor. Enerji içeriğinin yüksek olması sebebiyle porsiyon kontrollü olarak tercih edilmeli. Günde 1-2 tatlı kaşığı tahin-pekmez ikilisi günlük demir ihtiyacının karşılanmasında özellikle et tüketmeyen kişiler ve emzikliler için güçlü bir alternatif olarak karşımıza çıkıyor” dedi. 

 

DEMİRİN ETKİSİNİ ARTIRMAK İÇİN ÖNERİLER

 

Binöz, demirin etkisini artırmak için de şu önerilerde bulundu: “Demir kaynağı olan besinlerin yanında mutlaka C vitamini içeren besinler tüketin. Demir emilimini yavaşlattığı için süt ve süt ürünlerini ara öğünlerde tercih edin. Yemekten hemen sonra çay, kahve tüketmeyin; en az 1 saat geçmesine dikkat edin. Kolalı içeceklerden kaçının”

 

Haber / Ruşa ELMA