Antik Perinthos Bazilikası turizme kazandırılıyor

Marmara Ereğlisi'nde bulunan 1400 yıllık tarihi antik Perinthos Bazilikası'nın turizme kazandırılması için üst örtü projesinin hazırlandığı belirtildi.

GÜNDEM 31.01.2020 16:02:00 0
Antik Perinthos Bazilikası turizme kazandırılıyor

İçinde dünyanın ikinci en büyük tek parça mozaik çalışması bulunan ve günümüzde doğal şartlardan zarar görmemesi için özel olarak üstü örtülerek koruma altına alınan Perinthos Bazilikası'nda 1993 yılında Tekirdağ Müze Müdürlüğü tarafından yapılan arkeolojik kazılarda tabanının mozaik döşeli olarak ortaya çıkarıldığını belirten yetkililer, Hıristiyanlığa geçişte ilk Bizans dönemi kilisesi olduğu belirtilen Perinthos Bazilikası'ndaki yaklaşık 400 metrekarelik mozaik döşemesinin bugüne kadar Trakya'da bulunan en büyük mozaik olduğunun tespit edildiğini dile getirdi.

 

MALİŞET ÇALIŞMASI YAPILDI

 

Perinthos Bazilikası'nın turizme kazandırılması için Marmara Ereğlisi Belediyesi’nin, mozaiklerin korunması, Bazilika'nın ortaya çıkması için üst örtü projesi hazırlayarak, Edirne Anıtlar Kurulu'na gönderdiğini belirten yetkililer, kurulun projeyi onaylamasının ardından, Tekirdağ Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı’nın da (YİKOB) tarihi alan için malişet çalışması yaptığını söylerdi.

 

KÜLTÜR VE TURİZM AÇISINDAN ÖNEMLİ

 

Marmara Ereğlisi’nde görev yapan projeden sorumlu mimar Harun Çalışkan, Perinthos Bazilikası ile ilgili belediyenin üzerine düşen tüm görevleri yerine getirdiğini ve ihalesi yapılarak, başlanacak çalışmayı beklediklerini ifade etti. Perinthos Bazilikası'nda mozaiklerin korunması ve buradaki bazilikanın ortaya çıkarılabilmesi için bugünkü Göbeklitepe'deki gibi asma, germe sistemli bir proje geliştirildiğini kaydeden Çalışkan, “Bu proje ile ilgili hem bazilikanın restorasyonu hem de üst örtü projesi ile ilgili hazırlanan projeler Edirne Anıtlar Kurulu tarafından onaylandı. Proje kentimiz açısından çok önemli. Çünkü antik Perinthos kenti olarak bilinen Marmara Ereğlisi merkezi alanında tek açığa çıkmış eser bu. Bundan başka eserlerde var mutlaka ama şehrimiz açısından çok önemli. Ülkemiz ve dünya kültürü ve turizmi açısından önemli” dedi.

 

Haber / Şaban KARDEŞ