Uğur Mumcu katledilişinin 27'nci yılında anıldı

Cumhuriyet Halk Partisi Çerkezköy İlçe Teşkilatı tarafından gazeteci yazar Uğur Mumcu'nun katledilişinin 27'nci yılı dolayısıyla anma programı düzenlendi. Gecede konuşan Çerkezköy Beled

GÜNDEM 26.01.2020 11:50:00 0
Uğur Mumcu katledilişinin 27

Cuma akşamı saat 19:30’da Çerkezköy Belediye Hizmet Binası Konferans Salonu’nda düzenlenen anma programına Çerkezköy Belediye Başkan Vekili Gökay Keleşoğlu, CHP Çerkezköy İlçe Başkanı Ayfer Dönmez, CHP’li Meclis Üyeleri, Atatürkçü Düşünce Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Dündar Orhan, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Nigar Soyak, CHP Kadın Kolları Başkanı Gülşah İkizoğlu, CHP Gençlik Kolları Başkanı Uğur Can Avcılar ile partililer katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan anma programı İlçe Gençlik Kolları Başkan Yardımcısı Yalçın Çakır’ın konuşmasıyla devam etti. Çakır “Türk aydınlanmasının en önemli ismi, basınımızın önemli neferi, devrim şehidimiz Uğur Mumcu’yu katledilişinin 27’nci yılında rahmet ve özlemle anıyoruz. Yaşamının en verimli çağında kalleşçe pusuya düşürülen, Atatürk ilke ve devrimlerinin yılmaz savunucusu Uğur Mumcu’nun karanlık güçler tarafından katledilişini nefretle kınıyoruz” dedi. 

 

“KARANLIK GÜÇLER TARAFINDAN KATLEDİLDİ”

 

Uğur Mumcu’nun bir bilim adamı titizliğinde tarikat, cemaat ve şeriat örgütlerinin karanlık ilişkilerini araştırıp insanları bilgilendirmeye, uyarmaya çalıştığını söyleyen Çakır “Basın şehidi olan Uğur Mumcu, ‘toplumu ayakta tutan temel dayanaklardan biri adalet duygusudur, bu duygu bir kez yara aldığı zaman demokrasinin temeli sarsılmıştır’ dediği için katledilmiştir. Uğur Mumcu, ‘bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olunmaz’ demiştir. Toplumun aydınlanmasını istemeyen karanlık güçler tarafından katledilmiştir. Sevgili Mumcu, yıllar önce o şaşmaz öngörüsüyle ülkemizin geldiği bugünkü karanlık noktayı bizlere işaret etmiştir” dedi. 

 

 

 

 

“UĞRUNA CANINI VERDİĞİ DEĞERLERİ SAVUNMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

 

24 Ocak gününün Uğur Mumcu’yu anma günü değil anlama günü olması gerektiğini söyleyen Çakır  “Uğur Mumcu bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olanların aksine, Muhammer Aksoy, Bahriye Üçok, Ahmet Taner Kışlalı, Gaffar Okkan gibi, yerleri doldurulamayacak, Türkiye Cumhuriyeti’ne simgelenmiş muhafızlarımızı ortadan kaldıran derin devlet komuta merkezini tespit edip tetikçilerin arkasındakilere dikkat çekmesini de canıyla ödedi. Uğur Mumcu pek çok kitap ve sayısız makale yazmış, uzun yıllar Cumhuriyet Gazetesi’nde köşe yazarlığı yapmış, sağlığında ve ölümünden sonra sayısız ödül almış cesur bir gazeteciydi.  Uğur Mumcu’yu katledilişinin 27.yılında saygıyla anıyor, CHP Gençlik Kolları olarak O’nun uğruna canını verdiği değerleri savunmaya devam edeceğimizi sunuyorum” dedi. 

 

27 YILDIR FAİLLERİ BULUNAMADI

 

CHP Çerkezköy İlçe Başkanı Ayfer Dönmez de anma programında yaptığı konuşmada “ 24 Ocak 1993 sabahı Ankara büyük bir patlamayla sarsıldı. Cumhuriyet Gazetesi yazarı Uğur Mumcu Karlı Sokak’taki evinin önünde park halindeki arabasına yerleştirilen bombanın infilak etmesi sonucu hayata gözlerini yumdu. Bu hain cinayetin ardından tüm Türkiye’de protesto yürüyüşleri düzenlendi. Faillerin bulunacağı yönünde sözler verildi. Ancak aradan 27 yıl geçti, failler hala bulunamadı” dedi. 

 

 

 

FAİLİ ÇOK AÇIKTIR

 

Uğur Mumcu’nun onurlu, dimdik, ödünsüzce sürdürdüğü yaşamı boyunca, kalemini kimsenin önünde eğmediğini söyleyen Dönmez “Daha çok özgürlük, daha çok demokrasi için, aldığı tüm tehditlere rağmen yılmadan, korkmadan, yazmaya devam etti. Mustafa Kemal Atatürk’ün ilkelerinin yılmaz bir savunucusu olarak, egemen güçlere karşı Atatürk gibi yaşamı boyunca mücadele etti. Bu cinayet faili meçhul olarak değerlendirildi, halen de değerlendirilmektedir. Faili meçhul değil, faili çok açıktır. Türkiye’deki siyasi iktidarları dizayn eden emperyalist güçler, bu cinayetin de gerçek sorumlusudur. Katillerin bulunmamasının sebebi tam da budur. Zannettiler ki ilericilere, devrimcilere yapılan bu suikastlar Türkiye’deki aydınlık yüzleri yıldıracaktır. Ama biz ilericiler sadece ve sadece halkımıza güveniyoruz. Halkına güvenmeyip çeşitli manipülasyonlarla iktidara gelmek belirli bir süre için çare olabilir. Örneğin siyaseti sadece din sömürüsüne endeksleyen tüm iktidarlar düşmüştür. Bunu görmek için Türkiye’nin tarihini incelemek yeterlidir. Halk unutmaz, affetmez. Elbette ki Uğur Mumcu da unutulmayacak, katilleri de halkın gözünde affedilmeyecektir. Onun kalemini hiçbir zaman kara düşürmeyeceğiz. Onun mücadelesi bizim mücadelemize her zaman örnek olacak. Işıklar içinde uyusun” dedi. 

 

IŞIKLAR İÇİNDE UYUSUNLAR

 

Ayfer Dönmez, “Diyarbakır’a evim diyen ve Diyarbakırlıların da baba olarak tanımladığı yurtsever Diyarbakır Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan’ın da hain bir tuzak ile katledilişinin 19’uncu yıldönümü. Saygı, şükran ve sevgiyle anıyoruz. Işıklar içinde uyusun. Türk siyasetçisi ve gazeteci, Dış İşleri Eski Bakanımız İsmail Cem’i de özlemle, saygıyla, sevgiyle anıyoruz. Işıklar içinde uyusun” dedi. 

 

 

 

 

“İYİ BİR ATATÜRKÇÜ, İYİ BİR VATANPERVERDİ”

 

Çerkezköy Belediye Başkan Vekili Gökay Keleşoğlu da “Uğur Mumcu iyi bir gazeteci olması ile birlikte vatanını seven, vatanı için çalışan, kalemini vatanına hizmet etmek için kullanan iyi bir yazar, iyi bir gazeteciydi, iyi bir Atatürkçüydü, iyi bir vatanperverdi. O yıllarda ülkemizi terör belasının içine çekmek isteyen terör örgütleri, cemaatler, çeşitli yapılanmalara karşı kalemini kullanmaktan hiç çekinmedi, bu yolda da canını vererek, haince katledilerek bir vatan şehidi, bir hizmet şehidi olmuştur. Ölümünün 27’nci yılında onu saygıyla, sevgiyle, özlemle anıyoruz. Daha 80’li yıllarda ‘Türkiye bugün ayakta duruyorsa Atatürk döneminde atılan temellerin sağlamlığı nedeniyle duyuyordur’ diyerek bugün bile bu lafın ne kadar doğru olduğunu göstermiştir” dedi. Konuşmaların ardından Uğur Mumcu ile ilgili slayt sunumu yapıldı. Programın sonunda Zafer Kara ve Zeynel Gündoğdu tarafından şarkılar seslendirildi. 

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU