"Tekirdağ'ın mümbit topraklarını suya kavuşturduk" 

Devlet Su İşleri Genel Müdürü Mevlüt Aydın, Tekirdağ ve ilçelerinde yapılan yatırımlarla ilgili bilgi verdi. Aydın, Tekirdağ'da son 17 yılda 2 baraj ve 4 gölet inşa ederek vatandaşın hizmetin

GÜNDEM 24.01.2020 17:24:00 0

Devlet Su İşleri Genel Müdürü Mevlüt Aydın, DSİ olarak Tekirdağ iline ve ilçelerine yaptıkları yatırımlarla mümbit topraklarını su ile buluşturmaya, vatandaşlara içme ve kullanma suyu temin etmeye ve derelerdeki taşkın riskini azaltmaya devam ettiklerini belirtti. 

 

“NAİPKÖY BARAJI’NI İNŞA ETTİK”

 

Tekirdağ’da son dönemde yapılan su yapılarının artmasının bölgedeki tarımsal faaliyetlerin gelişmesinde de önemli rol oynadığını ifade eden Aydın, “Tekirdağ’a son 17 yılda DSİ tarafından devasa yatırımlar yapıldı. Tekirdağ ilimizde son 17 yılda 2 baraj ve 4 gölet inşa ederek vatandaşın hizmetine sunduk. Tekirdağ’ın içme suyu problemini çözmek için Naipköy Barajı’nı inşa ettik. 57 metre yüksekliğindeki bu barajı 2016 yılında hizmete aldık” dedi. 

 

“YILDA 5 MİLYON M3 İÇME VE KULLANMA SUYU SAĞLANACAK”

 

2017 yılında ise 38 kilometre uzunluğunda içme suyu isale hattı ile günlük kapasitesi 30.000 m3 olan içme suyu arıtma tesisini inşa ederek Tekirdağ’ın 2045 yılına kadar ihtiyacı olan menba kalitesinde içme suyunu temin ettiklerini ifade eden Aydın, “2017 yılında inşaatı tamamlanan Saray Ayvacık Göleti ile Saray ilçesinin içme suyu problemi çözülecektir. 2020 yılının ilk yarısında yapımını ihale edeceğimiz İsale Hattı ve Arıtma Tesislerinin tamamlanmasıyla ilçe halkına yılda 5 milyon m3 içme ve kullanma suyu sağlanmış olacaktır” dedi. 

 

“4 GÖLET DAHA İNŞA EDİYORUZ”

 

Hizmete alınan diğer önemli barajlardan birinin de Ferhadanlı Barajı olduğunu dile getiren Aydın “2017 yılında hizmete aldığımız bu barajlarla sulamaya büyük katkı sağlanacaktır. Ferhadanlı Barajı Sulamasının tamamlanması ile 4.950 dekar mümbit arazi sulanacaktır. Bununla birlikte su kaynaklarımızı en iyi şekilde değerlendirmeye devam ediyoruz. Tekirdağ’da kalkınmayı hızlandıracak, İl’de sulamayı ve ziraatı geliştirecek 4 gölet daha inşa ediyoruz” diye konuştu. 

 

“İÇME SUYU MESELESİNİ ÇÖZECEĞİZ”

 

İnşaatı devam eden göletlerin tamamlanmasıyla toplam 10,63 milyon m3 suyun depolanmasının sağlanacağını ve 25.340 dekar arazinin sulanacağını söyleyen Mevlüt Aydın, “Tekirdağ İl Merkezinin ihtiyacı olan içme suyu meselesini de çözeceğiz. Planlama ve proje çalışmalarını tamamladığımız Dedecik, İnecik-1 ve İnecik-2 Barajlarının yapım ihalelerini hızla yapmayı ve inşaatlarında önemli gelişmeler sağlamayı planlıyoruz. Böylece Tekirdağ’da yaşayan halkımızın yıllık 19,14 milyon m3 içme suyu ihtiyacı karşılanmış olacaktır” dedi. 

 

 

 

“25.340 DEKAR MÜMBİT ARAZİ DAHA SULAMAYA AÇILACAK”

 

DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın, Tekirdağ denince akla bereketli toprakların geldiğini belirterek “Biz de bu bereketli topraklara bereket katmak için çok önemli 6 sulama tesisi inşa ettik. Son 17 yılda inşa ettiğimiz sulama tesisleriyle 21.850 dekar araziyi sulamaya açtık ve çiftçilerimize yıllık 11 milyon TL ilave zirai gelir sağladık. Sulamaya açtığımız bu alan çok önemli ama sulayacağımız daha fazla alan var. Şu anda inşaat çalışmaları devam eden 6 sulama tesisi projesi ile 25.340 dekar mümbit arazi daha sulamaya açılacak” dedi. 

 

12 İLERİ BİYOLOJİK ATIKSU ARITMA TESİSİ İNŞA EDİLDİ

 

Bununla birlikte Ergene Havzası’nda son teknolojiye sahip 12 ileri biyolojik atıksu arıtma tesisi ve 2 tane kollektör hattı inşa ederek hizmete aldıklarını söyleyen DSİ Genel Müdürü Aydın, “Bu 12 ileri biyolojik atıksu arıtma tesisinden 6 tanesi, kollektör hatlarından 1 tanesi Tekirdağ’dadır. Bu tesisler Hayrabolu, Malkara, Muratlı, Saray, Çorlu ve Çerkezköy ileri biyolojik atıksu arıtma tesisleri ve Çorlu Kollektör Hattı’dır” bilgisini verdi. 

 

57 ADET TAŞKIN KORUMA TESİSİ İNŞA EDİLDİ

 

Tekirdağ’ın bir başka probleminin de sel ve taşkınlar olduğunu dile getiren Aydın, bu kapsamda Tekirdağ’a 57 adet taşkın koruma tesisi inşa ederek; 36 meskûn mahal ve 61.730 dekar alanı taşkınlardan koruduklarını, 19 adet taşkın koruma tesisinin de inşaatlarının devam ettiğini ifade etti. DSİ Genel Müdürü Aydın, bu projelerin yapılmasında destekçileri olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’ye de teşekkür etti. 

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU