Feyzioğlu, Çerkezköy'de meslektaşlarıyla buluştu

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, Çerkezköy Adalet Sarayı'nda bulunan ve geçtiğimiz yıl Kasım ayında Tekirdağ Barosu tarafından yenilenip genişletilerek avukatların hizmetine aç?

GÜNDEM 23.01.2020 16:20:00 0
Feyzioğlu, Çerkezköy

Türkiye’de sıcak bir gündemin olduğunu söyleyen Feyzioğlu, “Türkiye sıcak bir gündemde. Dış politikada çok önemli gelişmeler yaşanıyor. Suriye’de çok önemli gelişmeler var, Libya’da çok önemli gelişmeler var” dedi. 

 

“KANUNU ÇIKARMAK YETMİYOR”

 

Bir taraftan da yargı reformunun yürütüldüğünü kaydeden Feyzioğlu “Yargı reformu yürürken içinde sorunlar yaşıyor muyuz, evet yaşıyoruz. Uygulamaya ilişkin sorunlar var. Sayın Yargıtay başkanımız sayın adalet bakanı daha yeni önemli açıklamalar da yaptılar. Benim açıklamalarım zaten ortada. Kanunu çıkarmak yetmiyor, düzenleme yapmak yetmiyor. Bir de bunun hayata geçirilmesi lazım. Uygulamacıların bu noktada çok hassas çok dikkatli davranması gerekiyor” dedi. 

 

“YAPILAN YANLIŞLARI DA DÜZELTECEĞİZ”

 

En son seri muhakeme ve basit yargılama usulünün getirildiğini kaydeden Barolar Birliği Başkanı Feyzioğlu “Bu önemlidir. Bir yandan yılda tam 180 bin dosyada vatandaşlarımızın adliyelerde savcılıkta ve mahkemelerde maddi manevi tükenmesini önleyecek bir muhakeme usulüdür bu, sadece seri muhakeme. Bir o kadar da basit yargılamada dosya var. Aynı zamanda seri muhakemenin tamamında avukat zorunluluğu gelmiştir. 180 bin dosyada soruşturmada ve dava aşamasında, ki dava aşaması bir gün sürecektir, avukat zorunluluğu gelmiştir. Bu, vatandaşlarımızın en iyi şekilde savunulmasını sağlayacaktır. Genç meslektaşlarımıza da çok önemli bir iş imkanıdır. Genç meslektaşlarımıza bir yılda 360 bin yeni dosya işi yaratılmıştır. Bunun kadar önemli olan bu kadar dosyada vatandaşlarımızın avukatlık hizmetini alabilecek olmasıdır ve hızla da işlerin bitiyor olmasıdır. Sorunlar var mı, var. Dikensiz gül bahçesinde değiliz. Ne anlatıldığı gibi bittik, yandık, ne de her şey harikulade. Sorunlar da çözülmek içindir. Adım adım, yavaş yavaş bunları çözeceğiz. Gönül istiyor ki daha hızlı çözelim. Ama mücadeleyi bıraktığımız anda hiçbir sorun çözülmez. Ben umutsuz değilim. Tam aksine gençlere özellikle sürekli mücadele için umut vermek zorundayız. Doğru işler yapılıyor. Yapılan yanlışlıkları da düzelteceğiz” dedi. 

 

“GENÇ MESLEKTAŞLARIMIZA ÇOK ÖNEMLİ BİR İŞ İMKANI”

 

Arabuluculuk ile ilgili de konuşan Türkiye Barolar Birliği Başkanı Feyzioğlu, “Arabuluculuk iş uyuşmazlıklarında dava şartı haline getirildi.  Bizim çok somut ve işçinin menfaatini sosyal devlet ilkesi gereği koruyan bir teklifimiz var. Dava şartı arabuluculukta işçi talep ettiği anda barolarımız tarafından adli yardımdan kendisine sorgusuz sualsiz avukat tayin edilmesini öneriyoruz. Ben bunu adli yıl açılışında da dile getirdim. Sayın cumhurbaşkanı ‘bu güzel, doğru bir proje’ diye onay verdi. Yargıtay başkanı ‘böyle olmalıdır’ dedi. Bunun devamını takip etmeliyiz. Yılda yaklaşık 250 bin ila 300 bin dosyadan söz ediyorum. Hem genç meslektaşlarımıza çok önemli bir iş imkanıdır hem de işçinin arabulucuda işverenin avukatı, mali müşaviri temsilcisi karşısında ezilmeden alacağını, hakkını birkaç saat içinde almasını sağlayacak bir projedir. Karşılığında taahhüdümüz de şudur. Orada işçiyi temsil edecek tüm avukatları biz özel olarak eğitmeyi ve iş hukuku konusunda uzmanlaştırmayı, işçi alacağını hesaplama noktasında da bilgilendirmeyi, eğitmeyi taahhüt ediyoruz” dedi. 

 

“TALEBİMİZ BİZE GÖREV VERİLMESİ”

 

Hayvan Hakları Kanunu ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Feyzioğlu “Çok önemsiyorum bunu. Orada bir talebimiz var. Biz baroların ve Türkiye Barolar Birliği’nin soruşturmaya başlanması için müracaat hakkına sahip olmasını talep ediyoruz. Sahipli ya da sahipsiz hayvanlarda Türkiye Barolar Birliği ile barolara da müracaat hakkı verilmesini istiyoruz. Aynı zamanda dava açıldığında talep ettiğimizde otomatik olarak katılan yani müdahil sıfatını almak istiyoruz. Bu hem Tarım ve Orman Bakanlığı’nı ‘taraflı davrandın davranmadın’ şeklindeki polemiklerden korur hem  belediyeleri ‘taraflı davrandın davranmadın’ şeklindeki polemiklerden korur, hayvan hakları koruyucuları Türkiye Barolar Birliği’ne ve barolara zaten itimat ederler. Bizim talebimiz uygulamanın yeni ihtilaflara yol açmaması için bize görev verilmesi” dedi.  

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU