Danıştay olumlu ÇED raporunu reddetti

Çorlu'da bir madencilik şirketinin kum ocağı kapasite artışı için ormanlık alanda 180 bin ağaç kesmeyi öngören ve geçtiğimiz aylarda Tekirdağ İdare Mahkemesince hukuka aykırı olduğuna hÃ

GÜNDEM 20.01.2020 14:05:00 0
Danıştay olumlu ÇED raporunu reddetti

Önerler Mahallesi Çukurçengel ve Ağırmeşe Mevkiilerinde bulunan kum ocaklarının genişletilmesi için Tekirdağ Valiliği İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından verilen “ÇED gerekli değildir” ve “ÇED olumlu” raporlarının iptali için Çorlu Belediyesi tarafından açılan davalarda Tekirdağ Bölge İdare Mahkemesi Haziran 2019 tarihi içerisinde Çorlu Belediyesi lehine olumlu karar vermişti.

 

ESETÇE ORMANLARI’NIN BU KARARLA TAHRİP OLMASI ENGELLENDİ

 

Danıştay Altıncı Dairesine yapılan itirazlar sonucu 2019 yılının Aralık ayında varılan karara göre ise; Bölge İdare Mahkemesi’nin haklı olduğunun ve verilen karar neticesinde itiraz yollarının kapatılması gerektiğinin tespiti yapılarak dosyanın kapatılması gerektiğine karar verildi. Böylece şehrimizin tek ormanlık yapısına sahip bölgenin; yani Trakya Bölgesinin kuzeyinde Kırklareli ili içerisindeki Longoz Ormanlarından başlayarak İstanbul ili içerisindeki Belgrad Ormanlarına kadar uzanan Istranca Ormanlarının güney bölgesini oluşturan Esetçe Ormanları’nın bu kararla tahrip olması engellendi. 

 

“ÇORLU’NUN NEFES ALMASI HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR”

 

180 bin ağacın yok olmasına neden olacak kapasite artışına izin çıkmaması için gereken tüm çabayı gösterdiklerini kaydeden Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, “Sonunda hem bölge mahkemesi hem de Danıştay kararları bizim lehimize sonuçlandı. Çorlu’muz ormanlık alan açısından zayıf bir bölgede yer alıyor. Kent sınırları içerisinde yer alan tek ormanlık bölgemiz Çukurçengel ve Ağırmeşe Mevkiileri Çorlu’muzun nefes alması için hayati önem taşıyor. Burada yer alan kum ocaklarının kapasite arttırmak adına ağaçları katlederek alan genişletme çabasına karşılık doğa sever vatandaşlarımızla birlikte bir mücadele örneği sergiledik ve 180 bin ağacın kesilmesini önledik. Hem kendi adıma hem de hemşehrilerim adına çok mutluyum” dedi. 

 

TEMİZ BİR DOĞA BIRAKMAK BOYNUMUZUN BORCU

 

Bu konuda emeği geçen tüm sivil toplum kuruluşlarına, çevre platformlarına, uzmanlara, hukukçulara ve tüm doğa severlere teşekkür eden Sarıkurt “Yaşamın sürdürülebilmesi için temiz çevre çok önemli. Havayı, suları temizleyen ormanların, ağaçların yok olmasına göz yumamayız. Doğanın talan edilmesine izin veremeyiz. Gelecek nesillere temiz bir doğa bırakmak boynumuzun borcu” dedi.

 

Haber / Buse SERİN