BAKAN AKAR: "DİLEĞİMİZ, HEM İDLİB HEM LİBYA'DA AKAN KANIN DURMASI"

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, TBMM'de  gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

TÜRKİYE BUNU KONUŞUYOR 15.01.2020 16:20:00 0
BAKAN AKAR:

 Libya'nın doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter’in, ateşkes görüşmelerinin ardından oluşturulan anlaşmayı imzalamadan Moskova'dan ayrılmasına yönelik değerlendirmesi sorulan Bakan Akar,  "Türkiye olarak bölgemizde, çevremizde barış ve huzurun hakim kılınması için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Problemlerin, sorunların da bir şekilde barışçıl yöntemlerle, siyasi şekilde çözümlenmesinden yanayız. Bu çalışmalar sürüdürmektedir" diye konuştu.

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile İstanbul'da bir araya geldiğini, konuları teferruatlı olarak ele aldıklarını anımsatan Bakan Akar, şunları söyledi:

"Bu görüşme sonrasında hem Libya'da hem de İdlib'de ateşkes, barışın huzurun sağlanması için mutabık kaldık. Bu husus orada açıklandı. Buna karşılık da taraflardan da olumlu cevaplar geldi. Bu konuda herkes olumlu tavır sergiledi ve buna ona bağlı olarak da evvelki gün Sayın Dışişleri Bakanı ve MİT Başkanı ile birlikte bir heyet halinde Rusya'ya gittik. Orada görüşmeler yapıldı, metinler hazırlandı, karşılıklı görüş alışverişinde bulunuldu. Türkiye ve Rusya tarafı bir metinde mutabık kaldı. Daha sonra bu husus taraflara iletildi. Tarafların da görüşleri, önerileri alındı. Bu çerçevede Sayın Serrac tarafından söz konusu metin imzalandı. Türkiye tarafına teslim edildi. Daha sonra Ruslar, Hafter tarafı ile temaslarını sürdürdüler. Metnin imzalanmasını biz beklerken Hafter tarafının Rusya'dan ayrıldığını öğrendik. Diğer taraftan İdlib'de ve Libya'daki ateşkesin de büyük ölçüde uygulandığını görüyoruz, arazide, alanda. Tabii bunu sonuna kadar destekliyoruz."