Balkan geleneği Koleda'ya yoğun ilgi 

Trakya'nın çeşitli bölgelerinde yöre halklarınca farklı isimlerle kışın en soğuk zamanlarında düzenlenen korku geceleri, Kırklareli'nin Babaeski ilçesine bağlı  Büyükmandıra beld

GÜNDEM 12.01.2020 18:21:00 0
Balkan geleneği Koleda

Büyükmandıra Beldesi tarafından düzenlenen geceye katılım yoğun oldu. Kalabalık yüzlerini boyayıp, beyaz çarşaf giydi. Koleda kutlamaları öncesi evlerinde toplanan halk, yüzlerce yıldır olduğu gibi korku hikayeleri anlattı. Korku hikayelerin anlatılmasın ardından kabak tatlısı pişiren belde halkı ellerinde meşalelerle evlerin camlarını çalarak içeridekileri korkuttu. İnanca göre evlerinde kabak tatlısı pişirip yiyenler korkmazken, kabak pişirmeyenler korkuyor.

 

"KABAK TATLISI YİYENLER KORKMUYOR"

 

Büyükmandıra Belde Belediye Başkanı Ersan Çölgeçen, geleneksel ‘Koleda’ gecesinin bin yıldır devam eden Balkan geleneği olduğunu belirterek, "Koleda bizim belde halkının bin yıldır kutladığı gelenek. Kışın soğuk gecelerinde evlerde toplanan yöre halkı korkunç hikayeler anlatarak korkutuluyor. Daha sonra kabak tatlısı pişirip yeniyor. Koleda gecesinde kabak tatlısı yiyenler korkmuyor. Biz de burada bu geleneği canlandırmak için toplandık." dedi. 

 

"BALKAN GELENEĞİNİ CANLANDIRMAK İÇİN BURADAYIZ"

 

Geceye farklı korku film karakterleri ile katılanlar ‘Koleda’nın en korkunç gece olduğunu söyledi. Makyözler tarafından yüzlere yapılan korkutucu makyajlar ve ellerinde meşalerle kadından erkeğe, çocuktan yaşlıya hemen herkesin eğlendiği gecede hazırlanan korku maketleri dikkat çekti. Koleda’ya giydiği korkutucu kostümle katılan Özlem Kara, “Bu gece Balkan geleneğini canlandırmak için buradayız. Bu gece çok korkunç bir gece olacak” dedi.

 

Haber / Emre BOZ