2020'nin ilk toplantısı gergin geçti

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Meclisi 2020 yılının ilk toplantısını Ergene'de yaptı. Toplantıda Spor Bakanlığı tarafından Süleymanpaşa'ya yapılması planlanan spor salonu için Teki

GÜNDEM 8.01.2020 18:03:00 0
2020

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Ocak Ayı Olağan toplantısı dün saat 14:00’da Ergene Belediyesi Toplantı Salonu’nda yapıldı.

 

 

BAŞKAN YÜKSEL’E DOĞUM GÜNÜ SÜRPRİZİ

 

İlhan İmrak, Koray Önsel, Özgen Erkiş ve Bahadır Keresteci’nin mazeret bildirerek katılmadığı toplantı Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Ergene Belediyesi’nin faaliyetlerinin anlatıldığı slayt gösterisi ve Ergene Belediye Başkanı Rasim Yüksel’in selamlama konuşmasının ardından Başkan Yüksel’e doğum günü sürprizi yapıldı. Rasim Yüksel, doğum günü pastasını keserken, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Yüksel’in doğum gününü kutlayarak çiçek takdim etti.

 

DENETİM KOMİSYONU OLUŞTURULDU

 

Ek gündem maddelerinin gündeme alınmasının ardında, 3 adet önerge de okunarak gündeme alındı. Sayıştay Başkanlığı 2018 yılı denetim sonuçları ile ilgili meclise bilgi verilmesinin ardından yapılan atamalarla ilgili de bilgi verildi. Toplantının ilk gündem maddesinde Denetim Komisyonu oluşturuldu. Komisyonun 5 üyeden oluşması karara bağlanırken, gizli oyla yapılan seçim sonucu komisyona CHP Grubundan Volkan Soğancılar, Ali Gürsü Ergene ve Erhan Baştak, AK Parti grubundan da Metin Kanat ve Sıtkı Ercan seçildi. Meclis tatil ayının Ağustos olarak belirlenmesi ve meclisi toplantısının her ayın  2’nci çarşambası toplanmasının karara bağlanmasının ardından büyükşehir belediye meclis toplantılarının sesli veya görüntülü cihazlarla kayıt altına alınması kabul edildi.

 

 

KOMİSYONA HAVALE EDİLDİ

 

Meclis Başkanı ve Üyelerine Meclis Toplantılarına ve İhtisas Komisyonları Toplantılarına katıldıkları her gün için ödenecek olan huzur hakkı ödeneğinin üst tavan olarak ödenmesi, Başkan Danışmanlarına ödenecek brüt aylık ücretin üst tavandan ödenmesi, İhtisas ve Denetim Komisyonlarında yararlanılacak Uzman Kişilere ödenecek ücretin üst tavan olarak ödenmesinin karara bağlanmasının ardından fazla çalışma ücretleri de karara bağlandı. Plan değişikliği ile ilgili 3 gündem maddesinin İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na havale edilmesinin ardından Hayrabolu Şalgamlı Mahallesi 191 ada 9 nolu parselde kayıtlı arsa vasıflı, 1.736,67 m2 yüzölçümlü taşınmazın Hayrabolu Belediyesi’nin hizmetlerinde kullanılmak üzere Hayrabolu Belediyesi’ne bedelsiz olarak devredilmesi, Hayrabolu Şalgamlı Mahallesi, 191 ada 10 nolu parselde kayıtlı, arsa” vasıflı 1.262,03 m2 yüzölçümlü taşınmazın “pazar yeri” olarak kullanılmak üzere Hayrabolu Belediyesi’ne bedelsiz olarak devredilmesine ilişkin gündem maddeleri Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edildi.

 

AKAY, KOMİSYONA HAVALE EDİLMESİNİ ÖNERDİ

 

Personel Servis Araçları S Plaka Hizmet Yönetmeliği’nin 7.1.4 ve 7.1.5 maddelerinin iptal talebinin Ulaşım Komisyonu’na havale edilmesinin ardından büyükşehir belediye meclisinden görüşülmesi gereken 17 evrak görüşülerek karara bağlandı. Evrakların karara bağlanmasının ardından önergelerin görüşülmesine geçildi. İlk önergede Süleymanpaşa’ya yeni bir spor salonunun yapılmasının gündeme alındığı belirtilerek, Zafer Mahallesi 3125 ada 165 parselde Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi adına kayıtlı taşınmazın kapalı spor salonu yapılması için bedelsiz olarak Süleymanpaşa Belediyesi adına devredilmesi veya bedelsiz olarak 25 yıla kadar tahsis edilmesi talep edildi. Bunun için bütçenin ayrıldığını belirten Süleymanpaşa Belediye Başkanı Cüneyt Yüksel, hızlı davranılması gerektiğini ifade etti. Süleymanpaşa Belediyesi’nin bir tane spor salonunun olduğunu ve bunun 1960’lı yıllarda yapıldığını söyleyen Yüksel “Buradaki kapalı spor salonunun artık ömrünü doldurduğunu, yaklaşık 500 kişilik bir salonun şehir merkezinde ciddi anlamda bize sıkıntı yarattığını, bunun yıkılması gerektiğini ve o bölgenin rahatlaması gerektiğini sayın bakanımıza arz ettik. Kendisi de yeri gördü. ‘Yer bulun, bu yıl içerisinde kazandıralım bin kişilik’ dediler. Biz de yer arayışına girdik. Şehrin merkezinde bulunan Muratlı Caddesi üzerinde sol tarafta 5 dekarlık bir spor alanı gördük. Tapu kayıtlarına baktığımızda büyükşehirimize ait gözüküyor. Biz de Büyükşehir Belediye Başkanına bunu arz ettik. Biz de bu konuyu belediye meclisine getirdik. Böyle bir yatırımın ilçeye acilen yapılması gerektiğini söyledik” dedi. Cüneyt Yüksel’in konunun ara komisyonda görüşülmesi önerisine karşı CHP Grubu adına söz alan Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, konunun komisyona havale edilmesini önererek “En azından protokolleri görerek çalışma yapılır. Fikirler tartışıldıktan sonra bir sonraki mecliste karara bağlanır” dedi.

 

 

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNİN MUHATTAP ALINMAMASINA TEPKİ GÖSTERDİ

 

Bunun üzerine konuşan Yüksel’in “Süleymanpaşa Belediyesi sınırları içerisinde bir yer. Bu 200 bin nüfusun acilen ihtiyacı olan bir nokta. 1960’lı yıllarda yapılan spor salonunun yıkılıp yerine yenisinin yapılması lazım. Bana mantıklı bir şey söyleyin. Bu yatırımın önünü neden kesmeye çalışıyorsunuz? Süleymanpaşa’ya yapılacak yatırımın önünü kesiyorsunuz” sözleri üzerine Başkan Vahap Akay “Kimsenin yatırımının önünü kesmek gibi bir niyetimiz yok. Burada meseleyi siyasi polemik haline getirmeye kimsenin hakkı yok. Derdimiz Tekirdağ’ın her karış alanına kim ne katkı sağlayacaksa Allah razı olsun demekte başka hiçbir şey yapmadık, bundan sonra da yapmayız. Derdimiz şuanda bir takas talebi var. Daha önce de Spor Bakanlığı tarafından şehrimize yapılacak yatırımlarla alakalı bugüne kadar ben Çerkezköy Belediye Başkanı olarak benim sınırlarımda yapılmak istenen yerle ilgili bugüne kadar bir resmi herhangi bir talep ve görüşmeyi gerçekleştiremedim. Bunun gerçekten yapılması şartını hep beraber zorlayalım. Süleymanpaşamıza da yapılsın, tüm ilçelerde yapılsın. Ancak bunun yapılacağı noktasında siz Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı olarak muhatap olmak durumundasınız. Tekirdağ Büyükşehir Belediye başkanı da bir mülkle alakalı, bakanlığın yapacağı bir yatırımla alakalı en azından resmi muhatap olarak kabul edilebilmeli. Bugün buraya Süleymanpaşa Belediyesi tarafından bu şekilde gelmemeli. Bakanlık bir yazıyla böyle bir yer ihtiyacı doğduğunu, böyle bir yer talebinin olduğunu bildirsin, hemen ara komisyonda geçirelim. Yapılacaklar siyasi söylemlerle süslenmesin. Siz büyükşehir belediye başkanlığı makamını temsil ediyorsunuz. Bakanlığımız da bir yazıyla bunu size bugüne kadar yazsaydı bu şekliyle meclise gelseydi gıkımı çıkarmazdım” dedi.

 

“HER MECLİS ÜYESİ HER İLÇE HAKKINDA SÖZ ALABİLİR”

 

Vahap Akay’ı şov yapmakla suçlayan Cüneyt Yüksel’in “Süleymanpaşa’nın konusu seni niye ilgilendiriyor?” sözleri üzerine mecliste ikili arasında karşılıklı polemikler yaşandı. Akay “Süleymanpaşa seni ne ilgilendiriyor diye bir şey söz konusu değil. Burası Süleymanpaşa Belediye Meclisi değil, burası Büyükşehir Belediye Meclisi. Sıfatlarımıza, nerede oturduğumuza bakarak konuşalım. Ben burada Tekirdağ Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi sıfatıyla oturuyorum” dedi. Cüneyt Yüksel’in “Grup başkanı mısın, grup sözcüsü müsün” sözleri üzerine Vahap Akay “Hangi sıfatla söz alacağımı size sormayacağım. Cumhuriyet Halk Partisi grubu adına konuşuyorum. Biz büyükşehir belediye meclis üyeleri olarak buradayız. Hiç kimse Süleymanpaşa adına konuşamasın, Çorlu adına konuşamazsın, Kapaklı adına konuşamazsın diye bir şey söz konusu değil. Buradaki 62 meclis üyesi her ilçe hakkında söz alma hakkına sahip” dedi. 

 

 

YAPILMA ŞARTI KONULSUN

 

Bu yatırımı kaybetmemek için gündeme aldıklarını söyleyen Cüneyt Yüksel “Konuyu size arz ettik. Şehrin merkezinde spor salonu yapılmaya uygun 1 tane arsa var. Büyükşehir Belediyesi’ne talebimizi ilettik. Arsayı ona vermiş, buna vermemiş, bu zihniyetle gittiğimiz sürece şehir bir adım atmıyor görüyoruz. Biz de bunu önüne geçmek için biran önce yapılsın diye söyledik. Yapılmaz ise o zaman sayın başkan kalkar konuşur” dedi. CHP’li büyükşehir belediye meclis üyesi Nedim Yılancı da “Çerkezköy Belediyesi daha önceki dönemde spor alanı olan bir yeri Gençlik ve Spor Bakanlığı’na verdi. Şuanda Spor Bakanlığı oraya tesis yapmamak için direniyor. Yeri verin biz yapalım, onu da vermiyor. Eğer verilecekse süre ve zaman şartı koyalım. Şuanda Çerkezköy’ün merkezinde futbol sahası yapılacak bir alan, 100 yıllık ilçede bir tane bakanlığa ait futbol sahası yok. Yeri vermişiz, 7-8 yıldır çivi çakılmıyor. Yeri verin biz yapalım dediğimizde geri de alamıyoruz” dedi.

 

ARA KOMİSYON TALEBİ REDDEDİLDİ

 

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak “Bugün bu tartışmaların birinci kaynağı şu yatırımlarım almaya giderken arkadaşlarımız, 3 belediye başkanı yerine 11 belediye başkanını alsalardı, biz de olsaydık orada bugün bu tartışma hiç olmazdı. Ancak olan olmuş. Bu yatırımın sözü alınmış. Tekirdağ’a bir spor salonu yapılacak. Sözü de aldım dedi. Bana telefon etti, böyle bir talebimiz var dedi.  Bizim kendimizin ayırdığı, spor kompleksi yapmayı düşündüğümüz bir yer var. Bunu meclise getir, konuşalım dedim. Olay bundan ibaret. Deriz ki biz bunu veriyoruz ama 2020 yatırım programına alınmazsa geçersiz olması şartı koyarız” dedi.

 

BİZE YAŞATILANLARI BİZ YAŞATMAMALIYIZ

 

Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt da “2 senedir Çorlu’nun göbeğinde uyuşturucu bataklığının içerisine düşmüş Halk Eğitimi Merkezi var. Bunlar milletin malı. Ha Süleymanpaşa Belediyesi’nde olmuş, ha Büyükşehir Belediyesi’nde olmuş. Onu çok önemsemiyorum. Ama zamanla ilgili hassasiyetin sadece kendi işimiz olduğu zaman değil, memleket genelinde diğer ilçelerde de dikkate alınması gerektiğini vurgulamak istiyorum. Yerlerin tahsisi konusunda kesinlikle zorluk çıkarmamalıyız. En azından bize yaşatılanları biz yaşatmamalıyız. Ama o protokolün içerisinde ne var, detaylar neler onları da arkadaşların görmesinde fayda var. Zaman bu kadar önemliyse bizim için önemli olan zaman kriterleri var. Onları da özellikle hatırlatmış olayım” dedi. Ara komisyon yapılması reddedilirken, konu Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edildi. İkinci önergede de İmar Komisyonu üyelerine Mart ayı içerisinde Viyana, Prag, Budapeşte’ye sürdürülebilir kentlerin incelenmesi amacıyla teknik gezi düzenlenmesi konusu Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edildi.

 

2 İLÇEYE ORTAK OTOGAR YAPILACAK

 

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Meclisi, Ulaşım Komisyonu raporunu da görüştü. Çerkezköy Kapaklı ilçelerinin ortak noktası olan Pınarça Kavşağı Cezaevi Mevkiinde kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanılması adına eski otogar binalarının revize edilerek kamu hizmetlerinde kullanılması, her iki ilçenin kullanımı için ihtiyaçlara cevap verebilecek ortak otogar (yolcu terminali) planlanması ve yapılması talebi Ulaşım Komisyonu Raporu doğrultusunda kabul edilerek karara bağlandı. Toplantıda İçişleri Komisyonu’nun 2 maddelik raporu, Plan ve Bütçe Komisyonu’nun 7 maddelik raporu ile İmar ve Bayındırlık Komisyonu’nun 70 maddelik raporu da görüşülerek karara bağlandı.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU