SANAYİNİN GELİŞİMİNDE "SAVUNMA MODELİ"

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Sanayileşme İcra Kurulunun kamu alımları da dahil olmak üzere Türkiye'nin sanayi politikalarının yönlendirilmesinde etkili olacağını belirterek, kurulun, bu alandaki yerlile

TÜRKİYE BUNU KONUŞUYOR 7.01.2020 15:51:00 0
SANAYİNİN GELİŞİMİNDE "SAVUNMA MODELİ"

Bakan Varank, kamu alımlarında yerli malının teşvik edilmesiyle, organize sanayi bölgeleri (OSB), sanayi siteleri ve endüstri bölgelerine yönelik çalışmalara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Kamu alımlarının tüm dünyada yerlileşmeyi teşvik etmek için bir kaldıraç olarak kullanıldığını vurgulayan Varank, bu sayede hem ürünlerin yerlileştirildiğini hem de yerli firmaların güç kazandığını söyledi.

KAMU ALIMLARINDA YERLİ ÜRÜNLERE YÜZDE 15 FİYAT AVANTAJI

Varank, Türkiye'de yerli malının kullanımıyla ilgili merkezi hükümet ve yerel yönetimlerin kamu alımlarında zaman zaman sıkıntılar yaşandığına dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Yerli malını teşvik etmek için uygulamaya koyduğumuz birtakım programların tam olarak uygulanmadığına şahitlik ediyoruz. Türkiye'de orta yüksek ve yüksek teknolojili ürünlerin alımlarında yüzde 15 yerli ürünlere fiyat avantajı uygulama mecburiyeti var ama ihalelerde idareler bunun arkasından dolaşabilecek uygulamalara gidebiliyor. Bu bizim gerçekten sıkı takip ettiğimiz bir konu. Sayın Cumhurbaşkanımızın da 'Eğer yerlisi varsa, mutlaka yerlisine yönelmeniz gerekiyor' talimatı var."