Türkan bebek ölümünün 35. yılında dualarla anıldı

Bulgaristan Türklerinin direnişinin sembolü olan "Türkan bebek" ölümünün 35. yılında anısına yapılan Türkan Çeşmesi başında anıldı. Katılımcılar Türkan bebeğin Kırcaa

GÜNDEM 26.12.2019 18:08:00 0
Türkan bebek ölümünün 35. yılında dualarla anıldı

Bulgaristan'da, 1984 yılındaki asimilasyon girişimi sırasında çıkan olaylarda annesinin kucağında öldürülen 17 aylık Türkan Feyzullah, ölümünün 35’inci yılında törenle anıldı. Bulgaristan'da komünizm döneminde Türklere karşı uygulanan isim değiştirme kampanyasında, isimlerinin zorla değiştirilmesine karşı çıkanların üzerine açılan ateş sonucu hayatını kaybeden 17 aylık Türkan bebek için tören düzenlendi. 

 

MEZARI BAŞINDA ANILDI

 

Törene MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Kamil Yılmaz, Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, Ergene Belediye Başkanı Rasim Yüksel, MHP Tekirdağ Eski Milletvekili Bülent Belen de katıldı. 

 

“ŞEHİT DÜŞEN SOYDAŞLARIMIZI RAHMET VE MİNNETLE ANIYORUM”

 

35 yıl önce Bulgaristan’da annesinin kucağında katledilen Türkan bebeğin ölümünün 35. yılı dolayısıyla düzenlenen anma programına katılan Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, “CHP Balkan Masası olarak Halk ve Özgürlükler Hareketi’nin (HÖH) davetiyle Bulgaristan’dayız. HÖH İl Başkanlığı ve Kırcaali Belediye Başkanı Hasan İsmail Aziz’i ziyaretimizin ardındsan,1984 yılında çıkan olaylarda annesinin kucağında şehit olan 17 aylık Türkan Feyzullah’ı, Bulgaristan’ın Kirkovo Belediyesi tarafından düzenlenen törenle anısına yapılan Türkan Çeşmesi başında andık. 35 yıl önce yaşanan olaylarda şehit düşen soydaşlarımızı rahmet ve minnetle anıyorum” dedi.

 

“SOYDAŞLARIMIZIN ACISINI PAYLAŞIYORUZ”

 

Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt da “Bulgaristan’da 1984 yılında Türklere yönelik asimilasyon politikalarını protesto eden annesinin kucağında şehit edildi Türkan Bebek. Türkan bebeği ve diğer şehitlerimizi sevgiyle ve rahmetle anıyorum. Bulgaristan Türkleri’nin, soydaşlarımızın acısını paylaşıyoruz” dedi. 

 

TÜRKAN BEBEK KİMDİR?

 

Türkan bebek, 26 Aralık 1984'te Bulgaristan'ın Kırcaali iline bağlı Killi bölgesinde isim değiştirme uygulamasını protesto etmek için toplanan Türklerin arasında annesinin kucağında bulunuyordu. Bulgar kolluk kuvvetlerinin kalabalığın üzerine rastgele açtığı ateş sonucunda henüz 18 aylıkken şehit olan Türkan bebek, Bulgaristan Türklerinin direnişinin sembolü haline geldi. Türkan bebek, her yıl 26 Aralık'ta Bulgaristan'daki kabri başında anılıyor. 

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU