Akif ruhunu anlattı

27 Aralık 1936'da yaşamını yitiren İstiklal Marşımızın yazarı Mehmet Akif Ersoy'u ölümünün 83'üncü yılı dolayısıyla düzenlenen anma etkinlikleri kapsamında dün saat

GÜNDEM 25.12.2019 18:12:00 0
Akif ruhunu anlattı

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan program İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Gümüş’ün açılış konuşması ile devam etti. Milli şairimizi Mehmet Akif Ersoy’un hayatını anlatan belgesel gösteriminin ardından öğrenciler Mehmet Akif Ersoy’un şiirlerinden kesitler sundu. Eğitimci yazar Vehbi Vakkasoğlu da söyleşide Akif ruhunu anlattı. “Dost kazan dost, düşmanı annen da doğurur” atasözüne dikkat çeken Vakkasoğlu “Düşmanı dost etmek marifettir. Ama dostu düşman yapmak çok kolaydır. Enseye bir tokat, bir kötü bakış, bir hak yiyiş 40 yıllık dostluğu bitirir. Düşmanı dost etmek marifettir. Arkadaşlığı, yanyanalığı ölünceye kadar, hatta öteki dünyada da devam edecek bir dostluğa çevirmek o marifettir, insanlık sanatıdır. Akif’imizin de bize öğrettiği budur” dedi. 

 

“O’NUN İÇİNDE OLMADIĞI EĞİTİM EKSİKTİR”

 

Mehmet Akif’in gençliğini anlatan Vakkasoğlu “Çocuğunuzun ahlak ve karakter abidesi Mehmet Akif ruhundan olmasını istiyor musunuz? Kim istemez? O halde beyefendilere düşen Akif dedemizin babası gibi bir baba olmak. Hanımefendilere düşen görev annesi Emine Şerife Hanım gibi bir hanımefendi olmak. Anlatmak çok kolay ama uygulamak o kadar kolay değil. Çünkü kaliteli ürünler uzun, zorlu, sabırlı çabaların sonunda meydana gelir” dedi. Mehmet Akif Ersoy’un eğitim hayatını da anlatan Vakkasoğlu, “Mehmet Akif okulu birinci olarak bitirdi. O günkü şartlarda zorlukla Almanların yardımıyla açılan bu okulun birincisi azınlıktan biri olmamalıydı Akif Dedeye göre, çoğunluktan biri olmalıydı” dedi. Öğrencilere ‘Çıtayı yükseğe koyun, Akif ruhlu olun’ tavsiyesinde bulunan Vakkasoğlu “Akif Bey göreve başladı. Kısa sürede genel müdür yardımcısı oldu. Bir gün kuruma yeni alınan bir memur haksız yere işten çıkarılınca istifa dilekçesini verdi. Haksız yere işten atılan memuru tekrar geri aldılar. Ondan sonra Akif Bey çalışmaya başladı. Yalanı dolanı yok, herkesi kardeş bilen, ayırmadan kucaklayan bir yürek. Buna bugün o kadar çok ihtiyacımız var ki” dedi. 

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU