İmamoğlu: Rahatsız edici konuları ortadan kaldıracağız

Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay ve Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz ile birlikte yaydığı pis kokuyla Çerkezköy'ü de etkileyen Silivri'deki Seymen Katı Atık Bertaraf Tesisleri'

GÜNDEM 20.12.2019 17:43:00 0
İmamoğlu: Rahatsız edici konuları ortadan kaldıracağız

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, zaman zaman yaydığı pis kokuyla Çerkezköy’ü de etkileyen Silivri’deki Seymen Katı Atık Bertaraf Tesisleri’nde incelemelerde bulundu. İmamoğlu’na incelemelerinde Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, İBB Genel Sekreteri Yavuz Erkut ve Başkan Danışmanları Murat Ongun ile Ertan Yıldız da eşlik etti. Tesisin ana binasında düzenlenen toplantıda İstanbul Çevre Yönetimi Sanayi ve Ticaret A.Ş. (İSTAÇ) Genel Müdürü Mustafa Canlı, Seymen Katı Atık Bertaraf Tesisi ile ilgili brifing verdi. Seymen Katı Atık Bertaraf Tesisleri’nde İstanbul’un Avrupa yakasının evsel atıklarının toplandığını kaydeden Canlı “İstanbul’da daha önce Odayeri Düzenli Depolama Sahası’nda evsel atıklar toplanıyordu. 3.havaalanının yapılması dolayısıyla orası bakanlık tarafından kapatıldı. Avrupa Yakası’nda Seymen Depolama alanına taşındı. Seymen’de Ocak-Ekim ayı içerisinde toplam toplanan atık miktarı 3 milyon 155 bin 450 ton. Günlük atık miktarı da 10 bin 346 ton. 2019 yılında 2018 yılına göre toplanan evsel atık miktarında kısmen de olsa bir azalma meydana geldi” dedi. 

 

“ÇÖP SUYU ARITMA TESİSİ MEVCUT DEĞİL”

 

En temel sorunun sızıntı suyu, çöp suyu olduğunu kaydeden Canlı, “Bunun toprakla buluşmaması için değişik tedbirler alınıyor. Şuanda maalesef çöp suyu arıtma tesisimiz mevcut olmadığından İSKİ’nin ve Odayeri’nde olan bizim kendi arıtma tesisimize taşınıyor. Maliyeti oldukça yüksek bir durum. İnşallah 2020 yılı içerisinde atık su arıtma tesisimiz biterse ciddi görünen bu masraftan da şirketimiz ve belediyemiz kurtulmuş olacak” dedi. Seymen Evsel Atık (2. Sınıf) Düzenli Depolama tesisinin 227 hektar alana yapıldığını ve ilk depolama yılının 2015 olduğunu belirten Canlı, “Tesisin toplam depolama kapasitesi 49.971.286 ton. 2019 yılı günlük ortalama atık 10.346 ton. 2015-2019 yılı depolanan atık miktarı ise 8,9 milyon ton” dedi. Tesisin kalan depolama kapasitesinin 10,4 milyar ton olduğunu kaydeden Canlı, günlük taşınan çöp suyu miktarının ise 3 bin ton olduğunu söyledi. 

 

ENERJİ ÜRETİMİ YAPILACAK

 

Çöp Gazından enerji üretim santral projesiyle ilgili de bilgi veren Canlı “Burada daha önce 8 megavatlık bir lisansımız vardı. Bunun iptaline başvurduk, daha sonra 50 megavatlık lisansımızı aldık. Bu hem şehrimiz hem de büyükşehir belediyemiz için oldukça güzel bir haber. İnşallah en kısa zamanda üretimine başlarız. İlk etapta 52 megavat, daha sonraki yıllarda da 90 megavat bir enerji üretimi hedefleniyor” dedi. 

 

“BU TESİSİN BİTİRİLEREK DEVREYE SOKULMASI GEREKİYOR”

 

Çöp sızıntı suyu arıtma tesisi projesinin detaylarını da paylaşan Canlı “Projenin bütçesi 80 milyon TL. işin süresi 24 ay. İşin bitiş tarihi Ekim 2020. Maalesef bu zamana kadar bu tesis yapılamadı. Yüklenici arkadaşla da görüştük, 2020 yılında en öncelikli işlerimizden bir tanesi bu. Bunun mutlak suretle bitirilerek devreye sokulması gerekiyor” diye konuştu. Endüstriyel Atık Tesisini de yaparak devreye sokmanın en öncelikli işlerinden bir tanesi olduğunu söyleyen Canlı, çamur kurutma tesisinin de ilerleyen süreçte yapılacağını belirtti. Çevrede yaşayan vatandaşların en çok şikayet ettiği konunun koku olduğunu söyleyen Canlı “Bunun önlemek için değişik yöntemler kullanıyoruz. Gazların havaya yaymış olduğu kokuyu yakarak bunu kısmen de olsa önlüyoruz. Enerji üretim tesisimizin devreye girmesi ciddi manada çevreye yayılacak kokuyu önleyecek. Kokuyu önlemek için 3 tane flyer cihazı vardı. Bir tane daha kurduk ve flyer cihazı sayısı 4’e çıktı” dedi. 

 

”DEPOLAMA BAŞLAMADAN ÖNCE BAZI YATIRIMLARININ PLANLANMASI GEREKİRDİ”

 

İSTAÇ Genel Müdürü Mustafa Canlı’nın sunumunun ardından konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Çerkezköy Belediye Başkanımız bize şikayetlerini bize iletti. Silivri Belediye Başkanımız da bunu defalarca Meclis’te de dile getirdi. Burası 2015’ten beri depolama yapılan bir atık tesisi. Sebebi, yeni İstanbul Havalimanı’nın inşasından dolayı, oradaki depolama tesisinin vereceği sakıncalardan ötürü oradan kaldırılması gerekliliği ve buraya nakli. Burada yapılan stratejik eksiklik ya da hata şu: Böyle büyük bir depolama tesisinin, depolama başlamadan önce bazı yatırımlarının planlanması gerekir ki, bu süreç vatandaş aleyhine bir negatif pozisyon doğurmasın. Şu an yaşanan bu. Yani, 2015-2019 sürecinde, ki yaklaşık 10 milyon metreküpe yakın bir atık yığılıyor, bu sürecin öncesinde bu işin başlayıp, örneğin 2016’da bazı tesisler devreye girmiş olsaydı, vatandaşımız bu denli bir şikayet duymayacaktı. Bugün baktığımız pencere, bir an önce bu süreçleri en sağlıklı şekilde sonuca erdirmek” dedi.

 

“DEĞERLİ BİR ÜRETİM TESİSİNE KAVUŞUYORUZ”

 

Önemli olan tesislerden bir tanesinin çöp gazından enerji üretim santrali olduğunu kaydeden İmamoğlu, “Hem Enerji A.Ş.’ye hem yetkili arkadaşlarımıza, Genel Sekreter’imize teşekkür ederiz. Kapasitesini arttırarak bir sonuca ulaşıldı burada ve artan kapasitesi ile değerli bir enerji üretim tesisi de kazanıyoruz bu arada. İlk enerji üretiminin önümüzdeki yılın Haziran, Temmuz aylarında devreye girmesi için inşasına devam ediyoruz. Bir başka önemli konu da çöp sızıntı suyuyla ilgili. Bu da buranın bütçesinde olan yaklaşık 80 milyon liralık bir yatırım. O konuda da kesinlikle kararlıyız. Bizim en hassas konularımızdan bir tanesi. 5—6 köyümüzü etkileyen, bazen Çerkezköy ve Silivri’nin içine kadar giden bir koku hassasiyeti var. Tabi bunun ötesinde çevreyle ilgili duyarlılığımız söz konusu. Bu yönüyle her iki tesisin hayata geçmesi, bize göre büyük oranda sıkıntılarımızı aşmış olacak diye düşünüyoruz. Güncel değerlendirmeler de yapıyoruz. Daha farklı, hangi yatırımlarla buradaki süreci üst seviyeye, daha sağlıklı hale getiririz konusunda araştırmalarımız var. 2020 içerisinde bu konuda, İstanbul halkına güzel bir müjdeyi de verme çabamız olacak” dedi. 

 

“HASSAS BİR DÖNEM BAŞLATACAĞIZ”

 

Çöp hassasiyeti ile ilgili de konuşan İmamoğlu, “Aslında çöpün evden başlayan serüvenini kontrol altına almak ve bir eğitimle bu süreci ayrıştırarak, buraya gelen evsel atığı mümkün olduğu kadar minimize edebilmek. Bu tabi bir bilinç süreci. Bu konuda da İSTAÇ Genel Müdürümüz, ekibiyle beraber yoğun bir eğitim süreci başlatacak. Buna Çevre Daire Başkanlığımız eşlik edecek. İBB olarak, atık yönetimi konusunda bir seferberliği harekete geçireceğiz. Tabiri caizse evden çıkan evsel atığı  çok daha aşağılara indirmek ve kullanılabilir geri dönüşümü mümkün atığa dönük bir kent yaşamı vaat edebilmek konusunda hassas bir dönem başlatacağız. Bu, belediyenin çabasıyla olması mümkün olmayan bir proje. Tümüyle 16 milyon insanın sorumluluk sahibi olmasını sağlamayla mümkün. Dünyanın bütün kaynaklarını eritme konusunda çokça müsrif davranıyoruz. Bu müsrif davranış, tümüyle dünyayı zora sokuyor. İstanbul da zor bir coğrafya. Türkiye keza aynı şekilde. Bu bağlamda atık yönetimi bizim, tabiri caizse, insanlık görevi, milli meselemiz… Hangi terimi seviyorsak, hepsine uyumlu bir mücadele. 39 belediye başkanımızla, komşu illerle, el birliğiyle bu süreci harekete geçirmek arzusundayız. Bu tesisimizin buradaki varlığını çevreci hale getirmek durumundayız çok hızlı. Bu seferberliğe bütün arkadaşlarım, fikren, zihnen, bütçeleme açısından da eşlik ediyor. Bu, ciddi bir netice verecek diye düşünüyorum” dedi. 

 

“RAHATSIZ EDİCİ KONULARI ORTADAN KALDIRACAĞIZ”

 

Yakın mesafedeki başta etkilenen köylere dönük de o rahatsızlığı ortadan kaldıracak, onların yaşamlarına dokunacak yatırımlarda bulunacaklarını söyleyen İmamoğlu, “Buradaki köylerimize de gerçekten özel bir yatırımda bulunacağız. Yaptıkları tarıma dayalı süreçlerine destek olacağız. Pendik Göçbeyli’den başlattığımız, ‘örnek köy’ uygulamalarından ikincisini de burada tespit edeceğimiz köylerden bir tanesinde başlatacağız. Bunu arttırmayı da hedefliyoruz. Günün sonunda biz buradaki eksikliği, zafiyeti hem komşu şehrimiz Tekirdağ ve başta Çerkezköy olmak üzere, hem kendi ilçemiz Silivri olmak üzere bütün rahatsız edici konularını ortadan kaldıracağız. Ama bir başka eksikliği daha Büyükşehir Belediyesi’ne yaptırtmayacağız. Bundan sonra, bu tür yatırımların, sadece bir yere bir çöp yığınıyla başlaması değil, öncesinde planlanan, yatırımlarının hazırlandığı ve o sürecin başlamasıyla beraber, diğer yatırımların da başlamasını sağlayacak bir yatırım ahlakı kuruma kazandırmak zorundayız. Çünkü, bu böyle olmayınca bu tür sorunlar yaşanıyor. Bu; yolunu, suyunu, elektriğini getirmeden bir ev yapmaya benzer. Burada yapılan böyle bir şey. Ama bir daha bunu İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak halkımıza yaşatmayacağımıza da söz veriyoruz. 2020’nin sonuna doğru burada gerçekten hem havası değişmiş, hem yapılan yatırımları daha keyif ve gururla izlediğimiz bir toplantıyı hep birlikte yaparız diye umut ediyorum” dedi. 

 

“ÇÖP SUYUNUN ARITMA TESİSİ, EN ÖNEMLİ MESELELERDEN BİRİ”

 

Toplantının ardından açıklamalarda bulunan Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay da “Döküm sahası oluşturulmadan bu gibi yatırımlar eğer yapılmış olsaydı, döküm başladıktan sonra biz bunlarla baş başa kalmazdık. Zaman zaman doğal gaz kaçağı kokusu mu diye bizi tedirgin eden buranın çöp suyunun kokusu, atığın kokusuyla beraber birleşip rüzgarın da etkisiyle özellikle Cumhuriyet Mahallesi'ni zaman zaman da Çerkezköy'ün tamamını etkisi altına alıyor. 2020 yılının 10'uncu ayında bitecek çöp suyunun arıtma tesisi, bana göre bizi ilgilendiren en önemli meselelerden bir tanesi. Mevcut çöp suyunun kokusu, arıtma tesisi olmadığı için Çerkezköy'e de yakın olan havuzlardan rüzgarın da etkisiyle Çerkezköy'ü etkisi altına alıyor. Benim için en önemli konu 2020 yılında yapılacak olan çöp suyu arıtma tesisi yatırımıdır. Tabi ki diğeri de çok kıymetli bir yatırım. Buradan doğacak bütün çöpleri enerjiye dönüştürecek bir yeni tesisten bahsediliyor. Dolayısıyla bugünkü toplantı yatırımları biraz daha baskı altına almak, yatırım ihtiyacını hem Silivri açısından hem de komşu Tekirdağ Çerkezköy açısından etkisini konuşuyor olmak çok önemli” dedi. 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU