Öğrencilerden Haber'e ziyaret

İrfan-Fatma Mandalı İlkokulu öğrencileri, Haber Gazetesi Tesisleri'ni ziyaret etti. Öğretmenleri eşliğinde gazetemizi ziyaret eden öğrenciler e-Twinning projesi olan 'Merak ediyorum, araştırıyorum. İlk Dergimi

GÜNDEM 19.12.2019 14:02:00 0
Öğrencilerden Haber

Sınıf öğretmenleri Behlül Karadağ eşliğinde dün saat 10.30'da gazeteye gelen 4-A sınıfı öğrencileri, gazeteyi hazırlama aşamalarını görmenin mutluluğunu ve heyecanını yaşadılar. Sınıf Öğretmeni Behlül Karadağ, "Proje kapsamında öğrenciler dergi hazırlık aşamasını görmek için gazeteye geldiler. Bu proje ile öğrencilerin dergi oluşturmayı öğrenmesini ve dergi hazırlamak ile ilgili öğrendiklerini arkadaşları ile paylaşmasını amaçlıyoruz." dedi. 

 

KARDEŞ, DERGİ HAZIRLAMA AŞAMALARINI ANLATTI

 

Daha sonra, Gazeteci Şaban Kardeş, dergi hazırlama aşamaları hakkında öğrencileri bilgilendirdi. Dergi hazırlamak için derginin kime hitap edeceğini, hangi kesime olayların anlatılacağını bilmenin çok önemli olduğunu belirten Kardeş, öğrencilere dergi okuyup okumadıklarını sordu. Kardeş, "Okuduğunuz derginin, okuduğunuz kitabın, okuyacağınız kitabın, izleyeceğiniz filmin mutlaka adını, yazarını ve içeriğini bilin. Sizin nasıl bir adınız varsa, annenizin babanızın adı varsa o kitabın, o derginin de bir yazarı var, bir adı var. Bu ileride sizin çok şey öğrenmenize sebep olur. Yazarla iletişim kurabilirsiniz, gerçek dünyada ya da hayal dünyanızda." ifadelerini kullandı. Dergiye konulacak içeriğin belirlenmesinin de çok önemli olduğunu vurgulayan Kardeş, "Dergiye neler konulacak onları önceden belirlersiniz.  Dergide kiminle röportaj yapacaksınız, röportajda hangi konuda sorular sorulacak önceden belirlenir.  Onun dışında da o insana gidilir, o konu ile ilgili röportaj yapılır. Daha sonra ofise ya da eve gidilir kurgusu yapılır, haberi yapılır. Ondan sonra mizanpaj ile birlikte dergi hazırlanmaya başlanır" ifadelerini kullandı. 

 

 

 

 

 

"SOĞUKTAN KORUMALI AMA TERLETİP HASTA ETMEMELİ"

 

Gazete hazırlama aşamalarını da sırasıyla gören öğrenciler, ilk olarak haberin yazılma aşamasını gördüler. Her gün gazete hazırladıklarını söyleyen Gazeteci Şaban Kardeş, "Biz her gün dergi gibi gazete hazırlıyoruz. Mesela sizin okulunuzun olduğu bölgeye biraz önce arkadaşlar gitti haber takip etmek için. Ve o takip ettikleri haberin fotoğrafını çekecekler, bilgilerini alacaklar ve belli kurallar çerçevesinde haberi yazacaklar. Bunun için gazetecinin eğitimli olması lazım, çok okumuş olması ve kelime dağarcığının çok iyi olması lazım ki haberi güzel yazsın. Hepinizin üzerinde değişik kıyafetler var, her kıyafet ayrı güzel. O kıyafetleri kesen, biçen ve diken modelistler var, terziler var. Biz de tıpkı sizin üzerinizdeki montlar gibi haberimizi hazırlıyoruz. Yani haberimiz insanları soğuktan korumalı ama terletip hasta etmemeli." şeklinde konuştu. 

 

 

 

 

ÖĞRENCİLER MONTAJ AŞAMASINI DA GÖRDÜLER 

 

Dergi hazırlama aşamasıyla gazete hazırlama aşamasının aynı olduğunu söyleyen Kardeş, öğrencilere gazetenin tasarım aşamasını gösterdi. Öğrenciler, gelen haber ve fotoğrafların hangi kurallara göre dizildiğini ve tasarımının nasıl yapıldığını gördüler. Gazetelerin internet sitelerini de öğrencilere tanıtan Kardeş, "Gazeteye dizdiğimiz haberleri bir de Kars'ta, Konya'da, Almanya'daki insanlar okusun diye internete yüklüyoruz. İnternete koyduğumuz haberleri de dünyanın herhangi bir yerindeki insanlar anlık olarak buradan izleyebiliyor, okuyabiliyor." diyerek öğrencilere İrfan-Fatma Mandalı İlkokulu ile ilgili yapılan haberleri gösterdi. Kardeş, "Başarılı işler yaparsanız, güzel fikirler üretip güzel projeleriniz olursa siz de Marmara Haber'in, Çerkezköy Haber'in ya da Hürriyet'in manşetinde olursunuz." dedi. Daha sonra Kardeş, öğrencilere montaj aşamasını anlattı. Kardeş, " İnsanlar toplum karşısında konuşurken bazen hata yapabilir. O hataları ortadan kaldırarak, insanların anlayacağı şekle getirip, yani 2 saat konuşuyorlar biz onu 2 dakikada size nasıl anlatırız onun mantığını kuruyoruz. Haberi hazırlayıp yayınlıyoruz. Bunu da Çerkezköy Haber'in televizyon kanalı olarak düşünün." ifadelerini kullandı. 

 

HATIRA FOTOĞRAFI ÇEKİLDİLER

 

Gazete hazırlama aşamalarını sırasıyla gören öğrenciler, radyo stüdyosunu da inceleyerek radyo yayını ve radyo da haberlerin nasıl yayınlandığı hakkında bilgi edindiler. Stüdyoda sevdikleri şarkıları dinleyen öğrenciler, şarkılara hep bir ağızdan eşlik ederek gönüllerince eğlendi. Gazetenin canlı yayın aracını da inceleyen öğrenciler Şaban Kardeş'ten canlı yayının nasıl yapıldığı hakkında bilgi aldılar. Öğrenciler, gazetecilik ile ilgili de merak ettiklerini sordular. Kardeş, öğrencilerin sorularını yanıtlarken gazetecilik ile ilgili tecrübelerini ve mesleği seçme nedenini de öğrencilerle paylaştı. Ziyaretin sonunda öğrenciler, günün anısına Şaban Kardeş ile hatıra fotoğrafı çekildiler.

 

Haber / Buse SERİN