Hiçbir bahane kadına yönelik şiddete gerekçe olamaz 

2020-2021 yılları "Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Koordinasyon Planı" kapsamında dün saat 10.00'da Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım başkanlığında Aile İçi ve Kadına Karşı

GÜNDEM 17.12.2019 17:12:00 0
Hiçbir bahane kadına yönelik şiddete gerekçe olamaz 

Toplantıda konuşan Vali Yıldırım, kadına yönelik bir şiddetin olduğunu ve bu şiddetin mutlaka ortadan kaldırılması gerektiğini belirterek, “Her konuda olduğu gibi bu konuda da eğitimin şart olduğunu biliyoruz. Bu konuda milli eğitim müdürlüğümüze, üniversitemize, müftülüğümüze, halk eğitim merkezimize, sivil toplum kuruluşlarımıza ciddi görevler düşüyor” dedi. 

 

“ŞİDDETİ REDDEDİYORUZ”

 

Hiçbir bahanenin kadına yönelik şiddete gerekçe olamayacağını vurgulayan Vali Yıldırım, “Hukuk var, adliyelerimiz var, mahkemelerimiz var, hakimlerimiz var. Bunların hepsi işin şiddete dönüşmeden çözülebileceği mercilerdir. Genel anlamda şiddeti reddediyoruz ama kadına yönelik, çocuğa yönelik, aciz insanlara yönelik şiddeti öncelikle ve daha çok reddediyoruz. Bununla ilgili Aile, Çalışma, Sosyal Hizmetler Bakanlığımızın başkanlığında İçişleri Bakanlığımızın, Adalet Bakanlığımızın, Milli Eğitim Bakanlığımızın, Sağlık Bakanlığımızın, Diyanet İşleri Başkanlığımızın taraf olduğu bir protokol imzalandı ve şuanda tüm Türkiye’de saat 10.00 itibariyle bu toplantılar yapılıyor. Bu toplantının kazancı toplumda farkındalık oluşturabilmek olacaktır.” diye konuştu. 

 

TEDBİRLER ÜZERİNDE YOĞUNLAŞILDI

Aile İçi ve Kadına Karşı Şiddetle Mücadele alanında çalışan tüm kurumların 2019 yılı verilerinin değerlendirildiği toplantıda mevcut duruma ilişkin analizler yapılırken, il ve ilçelerdeki 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun kapsamında olay sayıları, başvuru sayıları, Kanun kapsamındaki alınan tedbirlerin niteliği, uygulamanın daha iyiye götürülmesi için il bazında ve Bakanlıklar tarafından planlanması gereken tedbirler de değerlendirildi. Son dönemde yaşanan üzücü olayların analizlerinin de yapıldığı toplantıda benzer nitelikteki olayların yaşanmaması için alınması gereken tedbirler üzerinde yoğunlaşıldı. 

 

DİĞER İLLERE GÖRE İYİ DURUMDA

 

Şiddet önleme merkezine polis irtibat görevlisi görevlendirilmesi, risk düzeyi yüksek olayların muhakkak sosyal, psikolojik, ekonomik yönleri ile incelenmesi, olayların meydana geldiği andan itibaren takip edilmesi için sistem geliştirilmesi, şüphelilerle ilgili öfke kontrolü gibi önleyici destek hizmetlerinin uygulanması, etkinliğinin arttırılması ve takibinin yapılması, kadına yönelik şiddetle ilgili mücadelede sadece polisiye tedbirlerin yeterli olmadığı, diğer kurumların sürece dahil olması için yapılması gereken çalışmaların planlanması, bu hususların Tekirdağ'da eylem planı haline getirilmesi gibi bir çok konuda çalışma ve değerlendirmenin yapıldığı toplantıda, Tekirdağ’ın üzerine düşen sorumlulukları gecikmeksizin gerçekleştirmeleri için gerekli çalışmaların yapılması kararlaştırıldı. Kadına şiddet konusunda Türkiye genelinde yapılan istatistiklere bakıldığında, Tekirdağ’ın diğer illere göre çok daha iyi durumda olduğu ifade edildi. 

 

Haber / Yakup KARATEPE