Tren faciası davasının 3'üncü duruşması görüldü

Çorlu'da geçtiğimiz yıl Temmuz ayında meydana gelen ve 25 kişinin hayatını kaybettiği, 328 kişinin de yaralandığı tren faciasıyla ilgili Çorlu Cumhuriyet Başsavcılığı'nca açılan da

GÜNDEM 10.12.2019 17:53:00 0
Tren faciası davasının 3

Çorlu 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan ve TCDD 1'inci Bölge Müdürlüğü Halkalı 14'üncü Demiryolu Bakım Müdürlüğü'nde Demiryolu Bakım Müdürü olarak görev yapan Turgut Kurt, Çerkezköy Yol Bakım Şefliği'nde Yol Bakım ve Onarım Şefi olan Özkan Polat, Yol Bakım Şefliği'nde Hat Bakım ve Onarım Memuru olarak görevli Celaleddin Çabuk ile TCDD bünyesinde çalışan ve mayıs ayındaki yıllık umumi muayene raporunda imzası bulunan Köprüler Şefi Çetin Yıldırım hakkında 'taksirli ölüme ve yaralanmaya neden olmak suçundan 2'şer yıldan 15'er yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandığı davanın yapılan 3'üncü duruşması öncesinde polis, geniş güvenlik önlemi alırken, Tekirdağ il merkezinden de çok sayıda takviye polis ekibi geldi.  Halk Eğitimi Merkezi girişine X-Ray cihazı konulurken, avukatlar, mağdurlar, izleyiciler ve basın mensupları için ayrı ayrı giriş noktaları oluşturuldu. İzleyiciler üst aramalarının ardından duruşma salonuna alındı. 

 

“KAZA DEĞİL CİNAYET”

 

Kazada ölenlerin yakınları ve yaralananlar, Çorlu Halk Eğitim Merkezi'ne yaklaşık 1 kilometre mesafede toplanıp yürürken, ellerinde kaybettikleri yakınlarının fotoğraflarını taşıyarak 'Hak, hukuk adalet', 'Kaza değil cinayet' sloganları attı.

 

“KAMU GÖREVİNDEN KAÇILMASI KABUL EDİLEMEZ”

 

Duruşmaya tutuksuz sanıklar Turgut Kurt, Özkan Polat, Celaleddin Çabuk, Çetin Yıldırım, ölenlerin aileleri, yaralılar, avukatlar katıldı. Kimlik tespitinin ardından duruşmada ilk sözü alan avukat Can Atalay, önceki duruşmada mahkemenin üniversitelerden bilirkişi vasfına sahip yeni bilirkişi oluşturulması için öğretim üyelerinin listesinin istenmesine karar verdiğini anımsatarak "İTÜ, ulaştırma alanında bilirkişi olarak görevlendirecek kimsenin olmadığı yönünde karar vermiştir. Bu şekilde kamu görevinden kaçılması kabul edilemez. Yıldız Teknik Üniversitesi ise müzekkereye yanıt dahi vermemiştir" ifadelerini kullandı. 

 

SALONDAKİLERİ AĞLATTI

 

Duruşma, müştekilerin ifadelerinin alınmasıyla devam ederken, kazada yaralanan Ceyhan Kahveci, kaza öncesinde büyük bir sarsıntı yaşadıklarını belirterek şikayetçi olduğunu söyledi.  Kazada eşi Salih Erbil'i kaybeden Saliha Erbil, duruşmaya kızları Gülgen ve Gülşen ile birlikte katıldı. Gülgen Erbil  “Babaannemlerin yanına gittim. Az bir yağmur var bu kaza nasıl olur hakim amca? 25 kişiyi öldüren kimdi, hakim amca? Sizin bu yaşta babanız öldü mü? Hakim amca, ihmal var. Öyle bir tren kazası bu yağmurda olmaz. Benim babamı kim öldürdü hakim amca?” sözleriyle salondakileri ağlattı. Kızından sonra konuşan Saliha Erbil ise “Kızlarım sürekli babalarını özlediklerini söylüyorlar. Ben de onlara babanızın kanını hakim amcaya emanet ettim dedim. Çocuklarım da bana hakim amcaya kendimiz soracağız dediler. Kendimiz geleceğiz dediler. Çocuklarım adına şikayetçiyim. Tepeden en alta kadar şikayetçiyim” dedi. Tren faciasında iki kızını ve iki torununu kaybeden Remzi Güvenç ise “İki kızımı ve iki torunumu kaybettim. Hepsi toprağın altında. Davaya müdahil olmak istiyorum, şikayetçiyim” dedi. Mahkeme heyeti iddianamede adı olmayan ve davaya müdahil olmak isteyenlere de söz verdi.

 

BÖLGE MÜDÜRÜNÜN YETKİSİNDE

 

Sanıklardan Turgut Kurt, duruşmadaki ifadesinde, menfezlerin bakım programlarına alınmasının bölge müdürü yetkisinde olduğunu ifade etti. Kurt “Mühendisler sahada keşif çalışması yaptı. Mühendislik işlerinde, bize bağlı mühendisler hasar tespit çalışması yapar. Ona göre eksik ve kusurlu yerlere müdahale yapılır. Olayın gerçekleştirdiği yerde de mühendisler balast tutucuya gerek görmemişler” derken, sanık Özkan Polat da bakım müdürlüğüne bağlı mühendislerin keşif sonrası gerek gördüğü yerlere müdahale edildiğini ifade etti. Bir diğer sanık Celalettin Çabuk ise yapılan işlemlerin kendisini aştığını ve keşif çalışmalarında yer almadığını savundu. 

 

SAVCI MÜTALAASINI AÇIKLADI

 

Öğlen arasının ardından cumhuriyet savcısı, mütalaasını açıklarken, mağdur ve müştekilerin katılma taliplerinin kabulü, baroların katılma talebinin reddi, geçen duruşma müzekkere yazılan teknik üniversitelere yeniden müzekkere yazılarak bilirkişilik vasıflarına haiz akademik personel listesinin gönderilmesinin istenilmesi, tanıkların mahkeme huzurunda beyanlarının alınmasına yönelik taleplerin reddi, tanık Mümin Karasu için yazılan talimatın dönüşünün beklenilmesi, müşteki Coşkun Yıldız'ın beyanında belirttiği 'hırsızlık' suçu açısından Çorlu Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulması, atılı suçun katalog suçlardan olmayışı, sanıkların duruşmayı takip etmeleri, kaçma şüpheleri bulunmaması nedeniyle sanıkların tutuklanmaları yönündeki talebin reddi, adli kontrol tedbirlerinin aynen devamı ve bilirkişi heyetinin kesinleşmesinin ardından olay mahallinde bilirkişilerce keşif yapılması talep edildi. Mahkemeye heyeti, mütalaanın ardından kararını açıklamak için ara verdi.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU