ÇTSO'da 'Etkili Sunum Teknikleri' anlatıldı

Çerkezköy ve Ticaret Odası (ÇTSO) tarafından 'Etkili Sunum Teknikleri' eğitimi düzenlendi.  Eğitimde katılımcılar; sunum öncesi hazırlık, sunum provası, iz bırakan sunum için teknikler, sunum hazı

GÜNDEM 10.12.2019 14:56:00 0
ÇTSO

Eğitim dün 10.00-16.00 saatleri arasında Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Seminer Salonu'nda SEY Danışmanlık sahibi eğitmen Seyyal Hacıbekiroğlu tarafından verildi. 

 

"KİŞİNİN DİKKATİNİ ÇEKMİYOR"

 

Eğitmen Seyyal Hacıbekiroğlu, çok bilgi içeren uzun sunumların iyi olmadığını, dinleyicinin dikkatini çekmediğini kaydetti.  Hacıbekiroğlu, "Sadece yazı ile olan sunumlar kişinin dikkatini çekmiyor, aksine daha çok yoruyor. Slaytı sadece okusam ben uzun uzun emin olun ki sıkılırsınız ve bir dakika sonra dinlememeye başlarsınız. Ama bu dokümanı aynı zamanda kişilerin kullanacağı bir kaynak olarak da düşündüğümüz zaman biraz içeriğe bilgi vermek de gerekiyor. Şöyle bir eğitim almıştım ben, onu da kullanmaya çalışıyorum; "Bir eğitimcinin sunum dosyasından başka biri anlatamıyorsa, o sunum çok iyi bir sunumdur." dedi. 

 

"ÖZET VE NET BİLGİ OLACAK"

 

Hacıbekiroğlu, "Kısa ve öz olmalı sunum sadece görseller, bir iki tane önemli metin olmalı. Çünkü sunum eğiticiye hatırlatmak için bir kaynak, bir araç. Yani katılımcıların okuyup oradan öğrenmesi için hazırlanmıyor. Burada özet ve net bilgi olacak, eğitimci buradan ne anlattığını hatırlayacak. Karşı tarafın aklında da sadece o iki kısa ya da 3 kısa neyse rakam olabilir, görsel olabilir, karikatür olabilir, bilgi olabilir onun akılda kalması lazım." ifadelerini kullandı. Sunum yaptığımız kitlenin yüzde 90'ı hangi dilde konuşuyorsa, o dili tercih etmemiz gerektiğini de söyleyen Hacıbekiroğlu, "Sunum yaptığımız kitlenin yüzde 90'ı hangi dilde konuşuyorsa, o dili tercih etmeliyiz. Yüzde 10'u İngilizce, Fransızca veya başka bir dil biliyor olabilir ama ağırlıklı dil hangisiyse o dili kullanmalıyız. Havalı olsun diye farklı dilden sözcükleri kelimeleri kullanmanın manası yok." şeklinde konuştu.

 

"ZAMANI AŞMAMAK LAZIM"

 

Sunumu hazırlarken süreyi iyi ayarlamanın çok önemli olduğuna değinen Hacıbekiroğlu, "Süre çok önemli o yüzden prova yaparken süre de tutmak gerekiyor. Zamanı aşmamak lazım. Zamanın altında kalırsanız sorun değil, yeter ki iyi bir içerik verilsin. Zamandan daha kısa sürede bitmesi de iyi bir yöntem yeter ki dolu, güzel, yararlı içerik dinleyiciye aktarılsın. Akılda kalmasını istediğiniz slogan, kelime, bilgi ne varsa onları vurgulamak sunumda etkili olabilir. Ana başlık mutlaka olmalı. Ben başlığa kısa kısa diye özellikle koyuyorum çünkü uzun metinler baştan insanı bıktırır ve dinleme isteğini öldürür. Ama kısa kısa deyince hemen beyin 'kısa geçecek' deyip daha istekli oluyor dinlemeye. İlk önce beyni olumlu etkilemek önemli. " dedi.

 

"YAZI DİLİNE ÇOK DİKKAT ETMEK LAZIM"

 

Etkili slaytlar için aynı font kullanılması gerektiğini söyleyen Hacıbekiroğlu, "Bazen bazı sunumlarda görüyoruz; farklı farklı yazı karakterleri, imla hataları olan cümleler, puntoları farklı metinler gözü yorar ve dikkati dağıtır. Yazı diline çok dikkat etmek lazım. Özenli ve titiz davranılmalı." şeklinde konuştu. Başlıkların da açık ve net olması gerektiğini vurgulayan Hacıbekiroğlu, "Mümkünse tek satırı geçmemeli başlıklar. Bazen uzun başlıklar oluyor, ikinci satıra kayıyor. Çok tercih etmemek lazım bunu ancak bazen mecbur kalabiliyoruz. Kolay okumayı sağlayacak şekilde geniş tutulmalı yazılar. Bazen çok sıkış tıkış olabiliyor, olabildiğinde net olmalı. Slayt içeriğindeki maddeler de olabildiğinde iki satırı geçmemeli. Ama fazla oluyorsa ekranda da dinleyicinin okuyabileceği şekilde ayarlamak lazım. Çünkü her söylediğimizi dinlemeyecek ama her yazılanı da takip edilebilecek şekilde aktarmalıyız." dedi.

 

"GÖRSEL HAFIZAMIZ ÖN PLANDA"

 

Metinler için ideal fontları da aktaran Hacıbekiroğlu, "Metinler için uygun fontlar var. Başlık için; 36-40-44. İçerik için de 24-28 puntoyu uygun olarak kullanabilirsiniz." dedi. Sunum yapmanın çok keyifli olduğunu söyleyen Seyyal Hacıbekiroğlu, "Sunum yapmak benim için çok güzel, çok keyifli.  Ama burada o kadar çok dikkat edilmesi gereken konu var ki. Hiçbiri de atlanılmaması, önemsenmesi gereken konular. İnfografik kullanımı ben çok seviyorum. Tek bir grafikte ya da tek bir görselde bütün geçmişinizi anlatabiliyorsunuz. Özellikle sayıları, verileri ve uzun bir tarihi geçmişi olan kurumlarda ve paylaşımlarda infografik kullanmanızı öneririm. Yani 3 görselle içinde bir sürü bilgiyi aynı anda aktarabiliyorsunuz." dedi. Sadece yazı kullanmak yerine görsel kullanmanın, görselle yazıyı kullanmanın sunumlarda çok etkili olduğunu vurgulayan Hacıbekiroğlu, "Ama süsleme amacıyla değil. Saçma sapan arka fonlar kullanmaktan, çiçekle böcekle süslemekten bahsetmiyorum. Amatörce sunumlar çok görüyorum, özellikle kongrelerde. Profesör çıkıyor, çiçekli böcekli bir sunum hazırlamış öğrencisi ona. Son kontrolünü yapmamış ve onun üzerinde sunum yapıyor. Oradaki içerik her ne olursa olsun insanın algısını tamamen değiştiriyor ve anlattığı şey çok kıymetli olsa da insanın aklı takılıp kalıyor o görsele. Çünkü daha çok görsel hafızamız ön planda. Daha az dinliyoruz." ifadelerini kullandı. 

 

"SONRADAN BİR BAĞ KURULUYOR"

 

Sunumla ilgili el notu ve broşür dağıtmanın destekleyici olabildiğini kaydeden Seyyal Hacıbekiroğlu, "Akılda kalabilir sunumunuz bu şekilde. Burada unutup geriye dönüp bakabileceği, bakmak isteyeceği bir metin vermek uygun olur dinleyiciye. İletişim bilgilerinizi de mutlaka ekleyin slaytınıza çünkü sonradan bir bağ kurulabiliyor. Size bazı sorular sormak isteyebilirler ya da kafalarına takılan herhangi bir şey olduğunda size danışmaları önemli. Ben cep telefonuma kadar veriyorum tüm iletişim bilgilerimi. Ulaşılamaz olmak kıymetli bir şey değil bu zamanda. Genelde yöneticiler, şirket sahipleri ya da kendini belirli bir yere konumlandıran insanlar kendini değerli yapmak için ulaşılamaz olmayı meziyet olarak görüyorlar. Ama bu zamanda ulaşılabilir olmak değerli. O yüzden size nereden ulaşılabileceklerse bunu net bir şekilde slaytınıza ekleyin." şeklinde konuştu. Hacıbekiroğlu katılımcılara kitap önerisinde de bulundu; Ted gibi konuş (Carmine Gallo), Hitabet Konuşma Sanatı (Nejat Muallimoğlu), Yazma Sanatı Yazılı Anlatım (Ertuğrul Yaman), Doğru Güzel ve Etkili Konuşma Sanatı (Ertuğrul Yaman). Daha sonra, katılımcılar hazırladıkları slaytları sundu. 

 

Haber / Buse SERİN