Deprem riski taşıyan 2 okul yıkılacak

İstanbul Silivri ilçesi açıklarında 26 Eylül'de meydana gelen 5.8 büyüklüğündeki depremin yoğun olarak hissedildiği ilçelerden biri olan Çerkezköy'de depremden sonra karot örneği alın

GÜNDEM 8.12.2019 12:00:00 0
Deprem riski taşıyan 2 okul yıkılacak

İstanbul Silivri ilçesi açıklarında 26 Eylül’de meydana gelen 5.8 büyüklüğündeki depremin yoğun olarak hissedildiği Çerkezköy’de depremden sonra okulların depreme dayanıklı olup olmadığını tespiti için karot örnekleri alındı. 

 

 OKUL DEPREME DAYANIKSIZ ÇIKTI

 

Yapılan incelemeler sonunda Veliköy İlkokulu ve Kızılpınar Atatürk İlkokulu’ndan alınan karot örnekleri 5’in altında çıkınca yetkililer harekete geçti. Geçtiğimiz günlerde Kaymakamlığın talimatıyla Veliköy İlkokulu ve Kızılpınar Atatürk İlkokulu deprem riski gerekçesiyle boşaltıldı. 

 

ÖĞRENCİLER 125. YIL ORTAOKULU’NA TAŞINDI

 

1992 yılında Kızılpınar Mahallesi İstiklâl Caddesi’ndeki adresinde ilkokul olarak eğitim ve öğretime açılan, 1998 yılında 8 yıllık zorunlu eğitime geçilmesi sebebiyle 1-8. Sınıf kademelerini bünyesinde barındıran ilköğretim okulu olan, 2012-2013 Eğitim Öğretim yılı itibariyle okul dönüşümleri neticesinde ilkokula dönüştürülen Kızılpınar Atatürk İlkokulu ile ilgili yapılan testlerde okul binasının depreme dayanıklı olmadığı gerekçesi ile yıkım kararı verildi. Karot değeri 2 çıkan Kızılpınar Atatürk İlkokulu’nda eğitim gören 600’e yakın öğrenci 125. Yıl Ortaokulu binasına taşınırken, Kızılpınar Atatürk İlkokulu, yeni bina yapılana kadar Kızılpınar Mahallesi Alper Sokak'ta bulunan 125. Yıl Ortaokulu binasında geçici olarak eğitim öğretime devam edecek. 

 

YIKIM KARARI VERİLDİ

 

16 derslikte 568 öğrencinin eğitim gördüğü Veliköy İlkokulu binasında da deprem riski olduğu tespit edildi. Karot değeri 4.2 çıkan okul boşaltılırken, öğrenciler başka okullara nakledildi. Sessiz sedasız boşaltılan her 2 okul için de yıkım kararı alındığı ve okulların önümüzdeki günlerde yıkılacağı öğrenildi. 

 

ÇEVREDE HİÇBİR GÜVENLİK ÖNLEMİ YOK

 

Okul binaları boşaltılmasına rağmen çevrede hiçbir güvenlik önlemi alınmazken, okul bahçesine girişlerin engellenmesi için de hiçbir uyarı yazısı yer almıyor. Deprem riski gerekçesi ile boşaltılan okulların bahçesinde çocuklar oyun oynamaya devam ederken, vatandaşlar, olası bir deprem durumunda can kaybı ya da yaralanma olayı yaşanmaması için boşaltılan okulların çevresinde güvenlik önlemi alınmasını istedi.

 

İLLA DEPREM Mİ OLMASI GEREKİYOR?

 

Veliler, “Madem bu okullar da deprem riski vardı neden bu riskli binalarda çocuklarımızın eğitim görmesine izin verdiler. Okulların depreme dayanıklı olup olmadığının tespit edilmesi için illa deprem olması mı gerekiyor? Belki İstanbul’da deprem olmasaydı bu okullar hiç incelenmeyecekti ve çocuklarımız bu okullarda eğitim görmeye devam edecekti. Biz okullara çocuklarımızı emanet ediyoruz ve emanetlerimize en iyi şekilde sahip çıkılmasını istiyoruz.” diyerek sitemlerini dile getirdi. 

 

Haber / Şaban KARDEŞ