Ergene Derin Deşarj Tüneli'nde incelemelerde bulundu

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, Ergene Havzası Koruma Eylem Planı Kapsamında Ergene'de inşaatı devam eden ve E-Berk Tünel Teknolojileri AŞ'nin geliştirdiği yerli

GÜNDEM 1.12.2019 12:00:00 0
Ergene Derin Deşarj Tüneli

Ergene projesinin ülkemizin en büyük çevre projelerinden bir tanesi olduğunu kaydeden Bakan Varank, Ergene Nehri'ndeki kirliliği azaltmak için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile beraber, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı beraber Türkiye'nin en büyük çevre projesini Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla yürütüyoruz” dedi. 

“EN BÜYÜK ÇEVRE PROJELERİNDEN BİRİ”

Yerli tünel açma makinesinin, Türkiye'nin en büyük çevre projesinde tünel kazmak için kullanıldığını ifade eden Varank, “Hem ülkemize döviz kazandırıcı bir hizmet hem de cari açığın azaltılmasına katkı sunacak. Firmamız bunun ihracatını da gerçekleştirebiliyor. 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejimizin ana unsuru yüksek katma değerli ürünlerle kalkınan bir Türkiye'yi yakalamak, bu manada önemli bir proje. Ergene projesi ülkemizin en büyük çevre projelerinden bir tanesi. O proje kapsamında derin deşarj atık suların arıtılmış atık suların derin deşarjı için kullanılan tünellerden birisini ziyaret ettik. Yerli tünel açma makinesi Türkiye'nin en büyük çevre projesinde tünel kazmak için kullanılıyor. Hep beraber tünelin içine girdik. Biraz sıcak ve rahatsızlık verici bir havası olsa da 120 metre kadar ilerledik. Orada çalışan işçi kardeşlerimizin Allah yardımcısı olsun. Gerçekten çok mutlu olduk. Hem oradaki emekçilerle selamlaşma fırsatı bulduk hem de yerli ve milli olarak bir kaç ülkenin üretebildiği teknolojinin burada kullanılması hepimizi mutlu etti, gurur duyduk” dedi. 

SON AŞAMALARA GELDİ

Ergene Projesi'ni de 2020'nin sonuna kadar önemli ölçüde tamamlayarak nehirdeki su kalitesini yükseltmek istediklerini kaydeden Bakan Varank, İnşallah bu projeyi de bir hal yoluna koyup tamamlamış olacağız, zaten son aşamalara geldi” dedi. 

“800 BİN KİŞİ İSTİHDAM EDİLİYOR”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, yerel yönetimlerin gerekli hassasiyeti göstermemesi sebebiyle 1970'li yıllardan itibaren bölgedeki sanayi tesislerinin atıklarını Ergene Havzası ve Ergene Nehri'ne bıraktığını bölgedeki sanayi kuruluşlarını 12 Islah OSB çatısı altında topladıklarını belirterek “Buradaki sanayi kuruluşlarımızın atık sularını arıttıktan sonra derin deşarj tünelleriyle Marmara Denizi'nin 4-5 kilometre dibine pompalamış olacağız. Bunlar arıtıldıkları için çevreye zararlı bir hale gelmeyecek. İnsan kullanımına uygun değil ama çevreye zararsız bir halde. Böylece, buradaki sanayi kuruluşlarımızın atık sularını bertaraf etmiş olacağız” dedi. Marmara Bölgesi'nde sadece OSB'lerde 800 bin vatandaşın istihdam edildiğini kaydeden Varank, “Türkiye'nin gücüne güç katan bir bölgemizden bahsediyoruz. Buradaki sanayimiz bizim göz bebeğimiz. Sürdürülebilir kalkınmanın devam etmesi için sadece yatırım değil çevreye hassasiyet göstermemiz lazım. Bu proje de sürdürülebilir kalkınmayı çevre açısından destekleyen bir projedir” dedi. 

Haber / Şaban KARDEŞ