10 OSB, 'kardeş OSB' oldu

Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kurulu (OSBÜK) Marmara Bölge toplantısı Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın katılımıyla yapıldı. Bölgedeki 10 OSB kardeşlik protokolüne imza atarak Türk

GÜNDEM 29.11.2019 17:55:00 0
10 OSB,

Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Enis Sülün Toplantı Salonu'nda düzenlenen Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kurulu (OSBÜK) Marmara Bölge toplantısına katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, istihdam, teknoloji ve sanayi yatırımlarına değindi. 

VERİMLİ İŞBİRLİKLERİNE KAPI ARALAYACAK

Kardeşlik protokolünün geniş bir uygulama alanı bulacağını ve verimli işbirliklerine kapı aralayacağını belirten Varank, “Bugün 10 OSB'miz kardeşlik protokolüne imza atarak; ortak projeler geliştirmeye ve tecrübelerini paylaşmaya evet diyecek. Atalarımızın dediği gibi birlikten kuvvet doğar. Ülkemizde ilk defa başlatılan bu girişimin, geniş bir uygulama alanı bulacağına ve verimli işbirliklerine kapı aralayacağına yürekten inanıyorum” dedi. 

TEKNOLOJİ ODAKLI SANAYİ HAMLESİ PROGRAMI

Bakanlık olarak; sanayicilerin karşılaştığı risk ve fırsatları beraber değerlendirmeye yardımcı olmanın, sanayicilere yapıcı öneriler sunmanın her zaman en temel öncelikleri olduğunu söyleyen Varank Bundan sonra da olmaya devam edecek. Sizlere fikirden ürüne, üründen pazara varıncaya dek her aşamada destekler sunuyoruz. Üretimi, yatırımı ve istihdamı teşvik etmek adına imkanlarımızı seferber ettik. Ülkemizi kritik teknolojilerde ve yüksek katma değerli ürünlerde vazgeçilmez bir küresel oyuncu yapmanın derdindeyiz. Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı ile katma değeri yüksek ürünlerin yerli imkan ve kabiliyetle üretilmesini hedefliyoruz. Programla birlikte; katma değerli ürünlerin, yerli imkan ve kabiliyetlerle üretilmesini amaçlıyoruz.  Odak sektörlerdeki orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürün gruplarıyla alakalı kapsamlı bir çalışma yaptık. Ürünlerin; ithalat düzeylerini, cari açık etkilerini, dünya piyasalarındaki payını, mevcut altyapımızın kabiliyetlerini ve rekabet üstünlüklerimizi detaylı şekilde çalıştık. Yerli üretim için öncelikli ürün listeleri oluşturduk. İlk aşamada makine sektöründe çağrıya çıktık. Teknoloji düzeyi yüksek ve ithalatta büyük yer tutan ürünleri yerli üretmeyi başaracağız” ifadelerini kullandı. 

“830 BİN VATANDAŞIMIZ İSTİHDAM EDİLİYOR”

Bölgenin Türkiye'nin en gelişmiş sanayi altyapısına sahip olduğunu dile getiren Bakan Varank “11 ilimizdeki toplam 89 organize sanayi bölgesinde yaklaşık 830 bin vatandaşımız istihdam ediliyor. Ülke genelinde üretime geçen sanayi parsellerinin yarısından fazlası yine bölgemizde yer alıyor. Bugüne kadar OSB projelerine 1.2 milyar lira kredi desteği verdik” dedi. 

“SANAYİ TESİSLERİNİ 12 ISLAH OSB ÇATISI ALTINDA TOPLADIK”

Balıkesir Ayvalık Gıda ve Gıda İşleme İhtisas, Büyükkarıştıran ve Evrensekiz OSB'lerini yeni proje olarak Strateji ve Bütçe Başkanlığı'na teklif ettiklerini söyleyen Varank “Ergene Havzası'nda çevreyi kirleten sanayi tesislerini 12 Islah OSB çatısı altında topladık. Ergene Koruma Eylem Planı kapsamında başlattığımız projelere bugüne kadar 900 milyon lira kaynak aktardık. Tekirdağ Ergene Havzası Müşterek Atıksu Arıtma Tesisleri'nden üçünü tamamladık, kalan ikisini 2020 yılında bitireceğiz. Bölgemiz inovasyon liderliğinde büyüsün diye, sıfırdan bir Ar-Ge ekosistemi kurduk. Halihazırda 24 Teknopark ile bine yakın Ar-Ge ve Tasarım Merkezi yenilikçilik odaklı çalışmalarda bulunuyor” dedi. 

“KATKISI ÇOK YÜKSEK”

Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kurulu (OSBÜK) Başkanı Memiş Kütükcü de, Marmara Bölgesi'nin Türk sanayinin kalbini oluşturduğunu belirtti. Marmara Bölgesi olmadan, bu bölgedeki organize sanayi bölgeleri olmadan Türkiye'nin küresel hedeflerine ulaşmasının mümkün olmadığını vurgulayan Kütükcü, “Ülkemizin ilk 10 aydaki 137 milyar dolarlık ihracatının yüzde 65'ini Marmara Bölgemiz gerçekleştirdi. Bu ihracatta bölgedeki 11 şehrimizdeki organize sanayi bölgelerimizin katkısı çok yüksek. Yine bu bölgedeki OSB'lerimizde 6 bine yakın fabrika üretim yapıyor.  Ayrıca Marmara Bölgemizdeki organize sanayi bölgelerimiz tam bir istihdam kaynağı haline gelmiş durumdalar” dedi. 

KARDEŞ OSB OLDULAR

Ülkemizdeki tüm organize sanayi bölgelerinde istihdam edilen yaklaşık 1 milyon 931 bin kişinin yüzde 43'ünün Marmara Bölgesi'ndeki OSB'lerde olduğunu dile getiren Kütükcü “Marmara'da istihdam 828 bin 841. Burada sizinle önemli bir çalışmanın sonucunu da paylaşmak isterim. OSBÜK olarak TEPAV'la organize sanayi bölgelerimizin mevcut durumunu tespit etmek amacıyla bir çalışma yaptık.  Türkiye'deki faal tüm organize sanayi bölgelerimizi kapsayan bu çalışmada Marmara Bölgemizdeki organize sanayi bölgelerimizin önemli bir kısmı açık ara önde Marmara Bölgemizde. İşte bu yüzden Marmara Bölgesi, Türk sanayisinin kalbi diyorum. Ancak şunu da ifade etmeliyim ki; özellikle son dönemde, üzülerek bazı şeylere şahitlik ediyoruz. Türk sanayisinde böylesine önemli bir yeri olan Marmara Havzası, sanayi üretimi ile çevre arasında adeta bir tercihe zorlanıyor. Bu kesinlikle yanlış” dedi. OSBÜK Marmara Bölge Toplantısında imzalanan Kardeş OSB Protokolleri kapsamında Diyarbakır OSB-Nilüfer OSB, Ergene 2 OSB-Samsun Merkez OSB, İkitelli OSB-ASO 2. ve 3. OSB, Konya OSB-Erzurum 1.OSB, Denizli OSB-Adıyaman OSB, Kardeş OSB oldu. 

Haber / Şaban KARDEŞ