Enez'in tarihi mirası eserlerin kopyaları, Saros Körfezi'ne batırıldı

Edirne'nin Enez ilçesinde, Karadeniz Havzası Sınır Ötesi İşbirliği Programı kapsamında ilçenin tarihi kültürel mirasını yansıtan objeler ve Enez Kalesi'nin surlarının kopyaları, Altınkum mevkiin

GÜNDEM 28.11.2019 14:31:00 0
Enez

Enez Kaymakamlığı tarafından yürütülen 'Karadeniz Havzası'nda Ortak Kültürel Mirasın Korunması için Girişimciliğin Gelişimi için Kaynak Projesi' kapsamında Enez'in tarihi kültürel mirasını yansıtan Tanrıça Nike heykeli, rölyef, aslan heykeli ve Enez Kalesi surlarının kopyaları yapılarak oluşturulan olan yapay resif, Enez Limanı'na  5 mil, karaya ise 1,2 mil uzaklıkta Altınkum mevkiinde batırıldı. Törene Dışişleri Bakanı Yardımcısı ve Avrupa Birliği Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakcı, Enez Kaymakamı Elif Canan Tuncer, komutanlar ve beraberindekiler katıldı.

‘BURANIN 8 BİN 500 YILLIK BİR TARİHİ VAR’

Enez Kaymakamı Elif Canan Tuncer tören öncesi yaptığı konuşmada, "Enez limanının hemen girişinde su sporları eğitim merkezi oluşturuyoruz. Burada aynı zamanda resim, müzik gibi aktivitelerde oluşturuyoruz. Aynı zamanda kurslarda olacak. Bunun yanında dalış, kano, sörf kursları yer alacak. Enezli gençlerimize ve enezdeki tüm misafirlerimize hem alternatif dallarda spor yapma sosyalleşme imkânı sağlayacağı gibi aynı zamanda enezde yaz sezonu dışında turizm potansiyelini güçlendirmeye yönelik bir bit etkisi olacağını düşünüyoruz. Enez kazılarında bulunan arkeolojik eserleri biz kendimize örnek aldık. Bu eserlerin bir araya gelmesiyle birlikte Enez’in dalış konusunda bir cazibe merkezi oluşturmayı hedefliyoruz. Meriç Nehri’nin Ege ile buluştuğu yerde yaşıyoruz. Buranın 8 bin 500 yıllık bir tarihi var, yanı başımızda kuş cennetimiz ve akvaryum gibi bir denizimiz var.” dedi.

‘DENİZİN ALTINDA O GÜZELLİKLERİ GÖRECEĞİM’

Enez kaymakamı Elif Canan Tuncer’in konuşmasının ardından Dışişleri Bakanı Yardımcısı ve Avrupa Birliği Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakcı, “Amatör dalgıç olduğunu ve bugüne kadar 100 dalış gerçekleştirdiğini söyledi. Kaymakcı, sözlerine şöyle devam etti. Batırılan objelerin turizme katkı sağlayacaktır. Birazdan denizin altında o güzellikleri göreceğim" dedi.

‘4 HEYKEL BATIRILDI’

Batırılan heykellerden Nike heykeli 3 metre 13 santim yüksekliğinde, 2 ton ağırlığında, aslan heykeli, 1 metre uzunluğunda yarım ton ağırlığında. Diğer heykellerden mezar steli olan rolyef 3 metre uzunluğunda 1,5 ton ağırlığında yapıldı. Enez Kalesi sur duvarı heykeli ise 5 metre yüksekliğinde 1 ton ağırlığında. 

‘TÜM DALGIÇLARI BURAYA BEKLİYORUM’

Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Avrupa Birliği Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakcı, Nike heykelinin batırılmasının ardından gazetecilerin bulunduğu Sahil Güvenlik botuna gelerek, dalgıç kıyafeleriyle açıklama yaptı. Kaymakcı, "Denizin dibi çok güzeldi. Bölgenin dalış turizmini zenginleştirmeye devam edeceğiz. Tüm dalgıçları buraya bekliyorum" dedi.

Haber / Murat YAYIN