Ilık, deneyim ve tecrübelerini aktardı

Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) Başkanı Soner Ilık, mezunu olduğu Kırklareli Mimar Sinan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürlüğü tarafından düzenlenen "Kariyer Günleri" etkinliğiâ??

GÜNDEM 28.11.2019 14:30:00 0
Ilık, deneyim ve tecrübelerini aktardı

Önceki gün saat 10.00’da düzenlenen etkinliğe, Okul Müdürü İsmail Kırbak, Müdür Yardımcıları, öğretmenler ve 9., 10., 11. ve 12. sınıf öğrencileri katıldı.

"MESLEKİ EĞİTİMİN PAYI OLDUKÇA BÜYÜK"

KTSO Başkanı Soner Ilık, "Kalkınmış ve refah düzeyini yakalamış bir Türkiye’nin geleceği, eğitimden ve bilgiyle donanmış genç nesillerin yetiştirilmesinden geçiyor ve bunda da mesleki eğitimin payı oldukça büyük." dedi. Gençlerin mesleki teknik eğitime yönlendirilmesi gerektiğini kaydeden Ilık, "Böylelikle yetiştirilecek nitelikli işgücünün ekonomiye kazandırılması sağlanmış olur. Nitelikli Mesleki Teknik Eğitim alınarak sanayi, bilişim ve hizmet sektörlerinde istihdam sağlanmış olur." ifadelerini kullandı. 

"İŞSİZLİKLE YÜZ YÜZE KALIR"

Genel lise öğrencilerinin, öğrenimleri sırasında bir mesleki beceri edinemediklerini ifade eden Ilık, "Üniversiteye giremeyen genel lise mezunu işsizlikle yüz yüze kalır. Meslek Lisesi öğrencileri ise teknik bilgi ve becerilere sahip ara eleman veya teknisyen olabilirler. Ayrıca eğer isterlerse kendi alanlarında yüksek öğretime de devam edebilirler. Türkiye’de gençlerin Meslek Liseleri’ne yönelik ilgisi olması gerekenin çok altında yer almaktadır. Bunun temel nedeni gençlerin iş bulma olanaklarının üniversite mezunu öğrenciler için daha fazla olduğunu düşünmeleridir. Oysa üretim, sanayi nitelikli ara eleman bulamamaktan şikayetçidir. Bütün bunların üstüne bir de üniversite mezunlarının işsiz kalma oranını da eklersek Meslek Liseleri’ne ilginin artması için bir şeyler yapılması gerektiği açıkça ortaya çıkmaktadır." şeklinde konuştu.

KİTAP HEDİYE ETTİ

KTSO Başkanı Ilık, "Kısacası genç nüfusumuzu avantaj ya da dezavantaj olarak görebilmemiz tümüyle bu nüfusun eğitimli olup olamamasına bağlıdır. Diğer yandan her gencin üniversite eğitimi alması her şeyden önce önemlidir. Batılı ülkelerde de bu böyledir. Üniversite mezunlarına da Meslek Lisesi mezunlarına da toplumuzun çok ihtiyacı vardır.” dedi. 22 yıl önce bu okuldan mezun olduğunu belirterek bugüne kadar yaşadığı deneyim ve tecrübeleri öğrencilerle paylaşan Ilık, kendisine yöneltilen soruları da cevapladı. Başkan Ilık anlattıkları ile ilgili olarak sorduğu sorulara cevap veren öğrencilere Özlem Gürses Tatar’ın “Bazen Olmaz” isimli kitabını hediye etti.

ATÖLYELERİ GEZEREK BİLGİ ALDI

Programda, Oda Proje Danışmanı Sait Çetin tarafından öğrencilere Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası’nın (KTSO) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) kuruluş amaçları ve teşkilatlanma yapısı hakkında slayt sunumu yapıldı. Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası tarafından Kırklareli merkez ilçede Ocak Ayı’nda açılacak olan “Facebook İstasyon Bölgesel Topluluk Merkezi” hakkında da ayrıntılı bilgiler verildi. Programın ardından Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) Başkanı Soner Ilık, Kırklareli Mimar Sinan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü İsmail Kırbak ve öğretmenlerin eşliğinde okulun atölyelerini gezerek bilgi aldı. 

Haber / Buse SERİN