"Beyin genellikle kutunun içinde düşünür"

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası tarafından 'İnovasyon Çalıştayı'  düzenlendi. Çalıştayda konuşan eğitmen Birden Tuluğ Sipahi, "Beyin genellikle kutunun içinde düşünür, beyin diyor

GÜNDEM 27.11.2019 15:00:00 0
"Beyin genellikle kutunun içinde düşünür"

Dün 10.00-15.00 saatleri arasında Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu'nda yapılan çalıştaya konuşmacı olarak Bilig Opex kurucu ortağı Birden Tuluğ Sipahi katıldı. Çalıştaya katılım az oldu. 

"BAŞINIZA PROBLEM GELMEMESİ LAZIM"

Beynin çalışma prensibinin hayatta kalma üzerine kurulu olduğunu söyleyen Sipahi, "Hayatta kalmak zorundasınız. Hayatta kalmak için başınıza problem gelmemesi lazım. Beyin o yüzden önce riski hesaplar, o riskin olmaması için önlemler neyse onu alır. Beyin genellikle kutunun içinde düşünür, beyin diyor ki 'benim çalışma alanım burası ben burada rahatım'  Neden böyle? Çünkü güven duygusundan dolayı böyle. Güvenli alanda yaşama olasılığınız daha yüksek. Girişimci olmayan, düzenli bir maaş alan, düzenli olan bir insanı düşünelim. Nasıl bir yol yürüyor? Bomboş bir yol var, bazı yerlerde ufak ufak meyveler var. Yani belli aralıklarla meyveler olan bir ormandan geçiyor. Benim yolumu söyleyeyim, yol yok tamamen dikenler içerisinde ama büyük meyveler var. Ancak bir gözüküyor bir kayboluyorlar. Her şey karanlık. Ben gidiyorum şansıma büyük meyveyi bulursam acayip fırsatlarım var. Ancak insanların çoğu güvenli yolu seçiyor ve oradan yürüyor." ifadelerini kullandı.

"EN ÇOK KAZALAR KONFORLU YOLLARDA OLUYOR"

Dikey düşüncenin kutu içinde düşünmek olduğunu kaydeden Sipahi, "İnsanların büyük bir kısmı kutunun içinde düşünüyor çünkü daha konforlu. Yaratıcı düşünceye gidersek burası beyin fırtınası, deneme yanılma yöntemleri, aklıma bir anda bir şey geldi, içimden bir his geçti diyoruz ya bu kutunun dışında düşünmek oluyor işte. Bunu yapmak zamanla zorlaşmaya başlıyor insanoğlunda. İnsan konfor ortamından alındığında, hayatın gerçekleri ile baş başa bırakıldığında örneği maaş yok, yemek yok, su yok. İnovasyon işte o zaman devreye girer çünkü çözüm bulmalı ve hayatta kalmalı.  Beyin bunu neden istemiyor? Çünkü vücudun en çok enerji harcayan organı beyin. Enerjinin yüzde 20’si beyin tarafından tüketiliyor.Beyni ne kadar zorlarsanız beyin o kadar çok enerji tüketiyor. Örneğin, TEM yolu vardır bir de EDS vardır. İnsanların büyük bir kısmı TEM'den gider, ufak bir kısmı EDS'den gider. Niye? Çünkü EDS'den giderseniz kaza yapabilirsiniz, polis yakalayabilir, kameraya yakalanabilirsiniz. O yüzden çoğunluk konforlu olan yoldan gider, çünkü beyni yormaya gerek yok. Ancak şöyle bir şey kanıtlanmış, en çok kazalar konforlu otobanlarda oluyor arazi yollarında değil. Çünkü arazi yollarında tüm çakralar açık, dikkat ediyorsunuz kaza yapmamak için ama konforlu yolda, 'ya nasıl olsa yol götürüyor' deyip telefona bakıyorsunuz, başka bir şey ile ilgileniyorsunuz sonra da güm diye kaza yapıyorsunuz."  dedi. 

Haber / Buse SERİN