Kapanış töreni, NKÜ ev sahipliğinde yapıldı

2019 Uluslararası Periyodik Tablo yılı Türkiye Etkinlikleri Kapanış Töreni Namık Kemal Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü ev sahipliğinde yapıldı.

GÜNDEM 24.11.2019 15:32:00 0
Kapanış töreni, NKÜ ev sahipliğinde yapıldı

UNESCO ve ülkemizi temsilen üyesi olduğumuz IUPAC (International Pure and Applied Chemistry) tarafından 150. Yıldönümü nedeniyle 2019; Uluslararası Periyodik Tablo yılı ilan edilmişti. Türkiye Kimya Derneği iş birliği ile Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen törene NKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yılmaz Çakıcı, Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Evren Cabi, Muratlı Meslek Yüksekokulu Müdürü ve Kimya Bölümü Başkanı Prof. Dr. Murat Ateş, Türkiye Kimya Derneği Başkanı Prof. Dr. Bahattin Yalçın, akademisyenler ile öğrenciler katıldı.

Programın açılışında konuşan Kimya Bölümü Başkanı Prof. Dr. Murat Ateş, “2019 yılı Periyodik Tablo Etkinlikleri Kapanış Töreninin Üniversitemizde gerçekleştirilmesi önerimizi kabul ederek bizlere bilgi ve birikimlerini sunmak için burada bulunan Türkiye Kimya Derneğine çok teşekkür ediyorum.  2019 yılı Dmitriy Mendeleyev ile periyodik tablonun ilk olarak ortaya çıkartılmasının 150. yılı olarak kutlanmaktadır. 2019 yılı Nobel Kimya Ödülü lityum (Li) iyon piller üzerine yapılan bir çalışmaya verildi. Biz de Üniversitemizde bu alanda çalışmalar yürütüyoruz. Bu da bizleri son derce teşvik ediyor. Hepinizin bildiği üzere 2015 yılında Nobel Kimya Ödülünü Ülkemizin yetiştirdiği değerli akademisyenlerden Prof. Dr. Aziz SANCAR almıştı. Bu ödülü ilerleyen yıllarda yine kimyacı arkadaşlarımızın almasını diliyor, konferansın başarılı geçmesini diliyorum” dedi. 

EN ÇOK KULLANILAN DİL ÇİNCE

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yılmaz Çakıcı da “Klasik konuşma yapmak yerine konumuz gereği bilimle ilgili birkaç şey söylemek istiyorum. Öğrencilerimizi sorgulamaya yönlendirmemiz gerekiyor. Maddenin 3 hali var. Kimyacılar maddenin 30 küsur halini sorguluyor. Bilim yapmamız için sürekli sorgulamamız gerekiyor. Bugün burada bir şeyler öğrenirken sorgulayın. Pasif dinleyici olmayın. Öğrendiğiniz bilgileri hayatımıza uygulayabiliyorsanız anlamına ulaşmış olur” dedi. NKÜ Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İbrahim İsmet Öztürk de “Kimyanın Alfabesi Elementlerin Periyodik Tablosu” konulu sunumunda “Dünyada en çok kullanılan dil Çince. Fakat baktığımızda kimya dili bu dillerin de üzerinde yer alıyor. H2O yazdığımızda bütün dillerde su akla gelir.  Kimya evrensel bir dil. Periyodik tablo 2500 yıldır inşası devam eden bir bina olduğunu söylersek bu binan temelleri M.Ö. 4. yy. Empedokles tarafından atılıyor” ifadelerini kullandı. 

ÖDÜLLERİ VERİLDİ

Türkiye Kimya Derneği Başkanı Marmara Üniversitesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bahattin Yalçın da programda yaptığı konuşmada “Türkiye Kimya Derneği 100 Yaşında ve 2019 IYPT Türkiye etkinlikleri” konusunu ele aldı. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Kimya Bölümü Öğretim Üyesi 2019 IYPT Türkiye Etkinlikleri Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Mehmet R.B. Mahramanlıoğlu “2019 Uluslararası Periyodik Tablo Yılının Dünyada Yansımaları” konusu hakkında bilgilendirmede bulunurken, Marmara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Emekli Öğr. Üyesi Prof. Dr. A. Seza Baştuğ da Periyodik Çizelgenin Doğumunun ve Gelişiminin Önemli Aşamaları hakkındaki bilgilerini paylaştı. Program günün anısına emeği geçenlere teşekkür belgesi takdiminin ardından Periyodik Tablonun 150. yıl dönümü dolayısıyla Namık Kemal Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü, Süleymanpaşa İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Ebru Nayim Fen Lisesi iş birliği ile liseleri kapsayan Elementleri Okuma Yarışmasında dereceye giren lise öğrencilerine ödülleri verildi. 

Haber / Ruşa ELMA