Sanat tarihçileri sempozyumda bir araya geldi

23. Uluslararası Ortaçağ ve Türk Kazıları ve Sanat Tarihi Araştırmaları Sempozyumu, Trakya Üniversitesi ev sahipliğinde yapıldı. Balkan Kongre Merkezi'nde düzenlenen sempozyumda sanat tarihi alanında Ã?

GÜNDEM 20.11.2019 14:31:00 0
Sanat tarihçileri sempozyumda bir araya geldi

Sempozyumun açılışına Edirne Başsavcısı Fatih Karabacak, Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Ahmet Hamdi Zafer, Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlker Alp, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Melihat Tüzün ile akademisyenler ve öğrenciler katıldı. 

“ARKEOLOJİ VE SANAT TARİHİNE AĞIRLIK VERİYORUZ”

Saygı duruşu, İstiklal Marşı’nın okunması ve Trakya Üniversitesi tanıtım filminin izlenmesinin ardından, Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuarı “Krizantem Kuartet” bir müzik dinletisi sundu. Sempozyumun açılışında konuşan Trakya Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Engin Beksaç, “Üniversitemizin adına uygun olarak, Trakya’nın arkeolojisine ve sanat tarihine ağırlık vererek yol alıyoruz. Dünyada sayılı yerlerden biri olan ‘Edirne’ gerçeğine damga vurmaya, bu gerçeği gündeme getirmeye çalışan bir ekip haline geldik. Gerçekten arkadaşlarım ve ekibimizle gurur duyuyorum. Sanat ve arkeolojinin büyük sorunlar yaşadığı bu dönemde bu kadar genç araştırmacının varlığını görmek bizim için büyük bir kıvanç ve ümit kaynağı oldu.” dedi.

EDİRNE İLKLERİN ŞEHRİ

Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Ahmet Hamdi Zafer de, “Sosyal bilimlerin böyle uzun soluklu toplantılar ile güçlendiğini görmek mutluluk verici. Trakya Üniversitesi olarak biz de bu sürece katkıda bulunmaktan büyük onur duyuyoruz” dedi. Edirne’nin ilklerin şehri olduğunu belirterek, kendilerinin de bir ilke imza attığını ve Edirne Açık Ceza İnfaz Kurumu’nda, Mimari Restorasyon iş kolu kurduklarını ifade eden Edirne Başsavcısı Fatih Karabacak, “Bu iş kolunun yaklaşık 5-6 aylık bir mazisi var. Henüz emekleme aşamasında. O yüzden bu sempozyumu çok önemsiyorum ve bu konuda çalışacak olan hocalarımız ve akademisyenlerimizin bize yol göstermesini diliyorum. Bu faaliyeti hobi olarak yapmıyoruz, profesyonelce yapıyoruz. Bu maksatla sürekliliği sağlamak için çalışıyoruz. Temel hedefimiz hükümlülerin ve tutukluların tahliye olduktan sonra topluma kazandırılmaları için bir meslek ve sanat sahibi olmaları. Ülkemizde 306 iş kolunda 60 bin civarı hükümlü eğitim alıyor. Ülkemizde gerçekleştirilen restorasyonlara yardımcı olacak ara eleman ihtiyacı vardı. Biz bu ihtiyacı, Edirne’de, hükümlüleri eğiterek karşıladık. Böylece onları hem iş sahibi yaptık hem de topluma kazandırdık.” dedi.

3 GÜN BOYUNCA DEVAM ETTİ

Sempozyum Onursal Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Rahmi Ünal ise, “İlk olarak 9-10 Nisan 1997 tarihinde Ege Üniversitesi’nde Orta Çağda Türk Kazıları Sempozyumu’nu düzenledik. Bu belli olduğu üzere sadece kazılarla ilgili bilgilerin sunulduğu dar kapsamlı bir programdı. Daha sonraki çalışmalarımızda alanımızı genişleterek yolumuza devam ettik ve bugünlere geldik.” dedi. Sempozyum, alanında uzman Sanat Tarihçilerin üç gün boyunca gerçekleştirdikleri sunumlarla son buldu.

Haber / Emre BOZ