"Sıfır İşgal ile ilgili şikayetler alıyoruz"

Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) Başkanı Soner Ilık, Kırklareli Belediyesi'nin başlattığı "Sıfır İşgal" uygulaması konusunda üyelerden şikayetler aldıklarını belirtere

GÜNDEM 19.11.2019 16:56:00 0

 “Sıfır İşgal” uygulamasından kaynaklanan sonuçları kaygı ile izlediklerini ifade eden Ilık, “Belediyenin karar alma organları tarafından bile tartışılmadan ve ‘Ben yaptım oldu’ anlayışıyla başlatılan bu uygulama esnafımızı zor durumda bırakıyor. Uygulamanın zaten zor günler geçiren esnafımız ‘İşgaliye Bedeli’ adı altında yeni mali yükler getireceği konusunda endişeler taşıyor. Kararın esnafa tebliği edilmesinden bu yana üyelerimizden yoğun şikayetler alıyoruz. Bu gibi kararların ilgili tüm tarafların görüşlerinin alınarak, kimseyi mağdur etmeyecek şekilde yapılmasını talep ediyoruz. Ekonomik olarak zor zamanlardan geçtiğimiz bu günlerde kayıtlı çalışan ve her türlü yasal yükümlülüğünü yerine getiren işletmelerin korunması gerektiğine inanıyoruz. Belediye idarecileri bulundukları her ortamda ülkenin içinde bulunduğu ekonomik durumu vurguluyor. Kendi yatırımlarını bu sebeple tamamlayamadıklarını söylerken kayıtlı çalışan esnafın aynı zor ekonomik şartlarla mücadele etmekte olduğunu unutuyorlar. Eğer esnafın üzerindeki yük belediye tarafından arttırılırsa, idarecilerimiz açılış yerine kapanış törenlerine iştirak etmek durumunda kalacaklar. Kayıtlı çalışan, vergiler, kira, personel ücretleri gibi pek çok maliyetle boğuşan esnafımız, ekstra bir maliyet yükünü kaldıramaz” dedi.

 

“AYNI HASSASİYETİ ESNAFIMIZA DA GÖSTERMELERİ GEREKİYOR”

 

Esnafı temsil eden diğer Oda, Birlik ve Meslek Örgütü Başkanları konuyla ilgili henüz açıklama yapmamış olsa da onların da aynı kaygıları taşıdıklarını düşündüğünü söyleyen Ilık “Gönül isterdi ki; bu uygulama başlatılmadan önce, bu konuyla ilgili tüm tarafların görüşleri alınsın. Böyle yapılsaydı hem vatandaşı hem de esnafı gözetecek bir uygulama bulunabilirdi” dedi. Kırklareli Belediyesi’nin seyyar satıcılara gösterdiği hassasiyeti, il ve ülke ekonomisine katkı sağlayan esnafa da göstermesi gerektiğini belirten Ilık “”Geçtiğimiz Mayıs ayında Oda olarak şehir merkezinde kaldırımları mesken tutmuş ve adeta birer sabit dükkana dönüşmüş seyyar satıcılar konusunda Kırklareli Belediyesi’ne başvuruda bulunmuştuk. Haksız rekabet ortamını yaratan bu işgaller hem vatandaşlarımız hem de kent esnafımız tarafından yoğun bir şekilde şikayete sebep oluyordu.  Bu başvurumuza Belediyeden verilen cevapta; ‘Şahısların (seyyar satıcıların) ekonomik durumları hakkında daha önceki zamanlarda gerekli tahkikatlar yapılmış ve ihtiyaç sahibi olduğu tespit edilen şahısların tezgah açmasına Başkanlığımız tarafından izin verilmiştir’ ibarelerine yer verilmişti. Kırklareli Belediyesi idarecileri, seyyar satıcılara gösterdikleri hassasiyeti il ve ülke ekonomimize katkı sağlayan esnafımıza da göstermeleri gerekiyor” dedi.

 

Haber / Emre BOZ