Son Göçün 30. Yılı Ulusal Sempozyumu düzenlendi

Bulgaristan'ın 1984-1989 yılları arasında Bulgaristan Türklerine yönelik uyguladığı asimilasyon politikasından kaçan yaklaşık 350 bin Bulgaristan Türkünün "zorunlu göçü"nün Ã?

GÜNDEM 18.11.2019 11:42:00 0
Son Göçün 30. Yılı Ulusal Sempozyumu düzenlendi

Lüleburgaz Yıldızları Lezzet Akademisi'nde (LYKA) yapılan ulusal sempozyum, Öğretmen-Tarihçi Ali Arslan tarafından hazırlanan ‘Yerel Basında Göç ve Göç Fotoğrafları’ sergisinin gezilmesiyle başladı.

SUNUMLAR YAPILDI

CHP Kırklareli Milletvekili Turabi Kayan, CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygün ve Lüleburgaz Belediye Başkanı Dr. Murat Gerenli’nin konuşmalarının ardından başlayan 1. oturumda, Öğretmen-Tarihçi Ali Arslan, 'Göç Olgusu Sürecinde Lüleburgaz Belleği' başlıklı sunumunu yaptı. Araştırmacı Yazar Eski TRT Görevlisi Metin Edirneli de, 1989 Zorunlu Göçü hakkında bilgiler verdi. Başbakanlık Osmanlı Arşivi Uzmanı Yıldırım Ağanoğlu da, ‘Balkan Harbi ve Mübadele Sonrasında Yaşanan Göçlerin Muhacır ve Mübadiller Üzerindeki Etkisi’ni paylaştı. Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Prof. Dr. Kemal Arı ‘Mübadele ve Mübadele Sürecinde Yaşananlar’ hakkında bilgiler aktardı. Marmara Üniversitesi'nden Dr. Neval Konuk Halaçoğlu ‘2. Dünya Savaşı Sırasında Selanik’ten Göç Eden Türkler’ hakkında değerlendirmelerde bulundu. Trakya Üniversitesinden Prof. Dr. Hasan Dilan’ın ‘Uluslararası Platformda Göç’ sunumuyla ilk oturum sona erdi.

'GÖÇLER VE SİNEMA' SUNUMUYLA SONA ERDİ

2'nci oturum, Yıldız Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mehmet Hacısalihoğlu’nun ‘1989 Göçünün Balkanlardan Türkiye’ye Göç Tarihindeki Yeri ve Önemi’ hakkında yaptığı bilgilendirmeyle başladı. Oturumun devamında, Kırklareli Üniversitesi'nden Dr. Hasan Demirhan, ‘1984-1989 Yılları Arasında Bulgarların Türklere Uyguladığı Asimilasyon Politikaları’ hakkında bilgi paylaştı. Koleksiyoner-Araştırmacı Mustafa Gültekin de ‘1935 Öncesi Kaçak Göçler’ başlıklı sunumunu yaptı. Ege Üniversitesi'nden Dr. İbrahim Hamamoğlu, ‘20. Yüzyılın İlk Yıllarındaki İzmir’e Bir Yolculuk ve Bir Günlük’ başlığını taşıyan sunumunu gerçekleştirdi. Adnan Menderes Üniversitesinden Dr. Derya Genç Acar’ın ‘Göçler ve Sinema’ sunumuyla ‘Son Göçün 30. Yılı Ulusal Sempozyumu’ sona erdi.

30 YIL GEÇTİ

Mayıs 1989’da bildiri okunduğunu ve sınırların açıldığını belirten yetkililer “Haziran’da başlayan yüz binlerce Bulgaristan Türkünün katıldığı ‘Zorunlu Göç’ Kapıkule’den ufka kadar uzanırken kuyruklar, o ufku delip yeni bir hayalin başlangıcıydı. 2012 yılında Bulgaristan Parlamentosu asimilasyon bildirisini kabul etti. Bildirinin ikinci maddesinde şu ifadeler yer aldı: “360 binden fazla Türk kökenli Bulgar vatandaşının 1989 yılında ülkeden kovulmasını, totoliter rejim tarafından işlenen bir tür etnik temizlik olarak ilan ediyoruz.” Zorunlu göçün üzerinden 30 yıl geçti. Yaşanan acılar, çekilen işkenceler ve çileler ise hala hatırda ve yüz yıllar da geçse hatırda kalmaya devam edecek." dedi. 

Haber / Menşure KARDEŞ