"Aile şirketlerinin kurumsallaşması şart"

Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) ve Qualıty Lıne Yönetim Danışmanlığı işbirliğinde hazırlanan organizasyonda "Aile Şirketlerinin Kurumsallaşması ve Aile Anayasası" semineri verildi

GÜNDEM 7.11.2019 15:46:00 0
"Aile şirketlerinin kurumsallaşması şart"

Seminer, Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonu’nda oda üyelerinin katılımı ile yapıldı. Yaklaşık üç saat süren seminere konuşmacı olarak katılan Qualıty Lıne Yönetim Danışmanlık Genel Müdürü Erol Dinçkal, aile şirketlerindeki aile üyeleri arasındaki ilişkilerin profesyonelce düzenlenmesi, gelecek kuşakların yönetime hazırlanması, şirketin ve ailenin genel iş yapış kurallarının belirlenmesi konularında katılımcılara bilgi verdi.

"YÜZDE 90'DAN FAZLASI AİLE ŞİRKETİ"

Dinçkal, aile şirketlerinin, ekonominin gelişmesinde önemli rol oynadığını belirterek, "Ülkemizde faaliyet göstermekte olan şirketlerin yüzde 90’ından fazlası aile şirketi. Ekonomide bu denli önemli olmalarına karşın aile şirketlerinin ömrü ne yazık ki kısa. Aile şirketlerinin varlıklarını sürdürebilmeleri ve sonraki kuşaklara geçişlerinin sağlanabilmesi için kurumsallaşmaları şart." dedi. Seminerde, aile şirketlerinde kuruluş ve devir aşamalarında yaşanan zorluklar ile kurumsallaşma konusunda şirket sahiplerinin farkındalığının arttırılması ve aile anayasası hakkında bilgilendirme de yapıldı.

"İYİ YÖNETİLMESİ GEREKLİ"

Erol Dinçkal, "Şirketlerde verimliliğin sağlanması ve kontrol edilmesini gerekli. Globalleşen dünyada, şirketlerin faaliyetini sürdürmesi ve rekabet edebilmesi için şirketlerin iyi yönetilmesi gerekli. Değişen koşullar yeni ihtiyaçları ortaya çıkarıyor. Şirketlerin gelecek kuşaklara sağlıklı bir şekilde devir edilmesi için profesyonelleşme ve kurumsallaşma gibi çalışmalara önem vermeli. Bu yolunda aile şirketlerinde aile anayasası oluşturulmasından geçmektedir” dedi. Aile ve şirket ilişkileri, varislik, hisse devri, dağılım gibi konulardaki profesyonel yöntemler hakkında da bilgi veren Erol Dinçkal, şirkette yetki devri planı yaparken yaşanabilecek riskleri ortadan kaldırabilecek ipuçlarını katılımcılarla paylaştı. Erol Dinçkal ayrıca, aile anayasasını; ailenin kültürüne, değerlerine göre hazırlamanın önemine değindi. Dinçkal, seminerin sonunda katılımcıların sorularını yanıtladı.

Haber / Buse SERİN