Kurtuluş Savaşı'nın 2 kahramanına hemşehrilik beratı

Edirne Belediyesi tarafından Edirne'nin Kurtuluş Günü olan 25 Kasım Resepsiyonu'nda geleneksel hale getirilen Fahri Hemşehrilik Beratı'nın, bu yıl Kurtuluş Savaşı'nın iki kahramanı İ

GÜNDEM 6.11.2019 14:03:00 0
Kurtuluş Savaşı

Edirne Belediye Meclisi’nin Kasım Ayı Olağan Toplantısı’nda geleneksel hale getirilen Fahri Hemşehrilik Beratı’nın, bu yıl Kurtuluş Savaşı’nın iki kahramanı İsmet İnönü ve Kazım Karabekir’e verilmesine Belediye Meclisi tarafından oy birliğiyle karar verildi.   

EDİRNE MİLLETİVEKİLİ OLARAK GÖREV YAPIYORLARDI

23 Nisan 1920’de kurulan TBMM’nin ilk dönemde, kurucu mecliste İsmet İnönü ve Kazım Karabekir’in Edirne Milletvekili olarak yer aldıklarını belirten Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan,  “Kurtuluş Savaşı’mızın kahramanlarından, çok önemli iki değerimiz, şahsiyetimiz ve her ikisi de Cumhuriyet’imizin hem kazanılmasında hem de kurulmasında çok değerli katkıları olan isimler. 23 Nisan 1920’de kurulan TBMM’nin ilk döneminde, kurucu mecliste İsmet İnönü ve Kazım Karabekir, Edirne Milletvekili olarak görev yapıyorlar. Bunu Edirne’de maalesef çok bilen yok. Biz bunu 2017’de açtığımız kent müzesinde ayrı bir bölüm oluşturarak, çocuklarımızın öğrenmesini sağlamaya çalıştık. 23 Nisan 1920’de açılan kurucu mecliste o dönem 5 Edirne Milletvekili var. Bunların ikisi Edirneli, Edirneli aileler, ama bu ailelerden biz kimseye ulaşamadık. Biri Mehmet Şeref Aykut, biri de Faik Kaltakkıran, 3 tane de Edirneli olmayan isim var;  biri Kazım Karabekir Paşa, İsmet İnönü Paşa, Yıldırım Orduları Komutanı Cafer Tayyar Eğilmez. Maalesef Cafer Tayyar Eğilmez’in yakınlarına ulaşamadık. Sadece bir kız torunu var.  O da çok uzun yıllardır yurtdışında yaşıyor ve Türkiye’ye hiç gelmiyormuş. İsmet İnönü’nün torunu Gülsüm Bilgehan Toker’e ulaştım. Yine Kazım Karabekir Paşa’nın kızı olan Timsal Karabekir’e ulaştım. Her ikisi de gurur duyacaklarını söyledi” dedi.

MEHMETÇİĞE DESTEK

2014 yılından bu yana 25 Kasım Resepsiyonu’nda geleneksel hale getirilen Fahri Hemşehrilik Beratı bugüne kadar; Edirne Valisi Fahri Yücel, Şahinler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Şahin, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Alman Prof. Dr. Manfred Raupp, Yunanlı Ressam Dimitris Nalbantis, ÇEKÜL Vakfı kurucusu ve Başkanı, Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu Başkanı Prof.Dr.Metin Sözen ve Sofya Kütüphanecilik ve Bilişim Teknolojileri Üniversitesi Rektörü Prof.Dsc Stoyan Denchev, Trakya Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Ahmet Tarık Karadeniz, Edirne Giyim Sanayi’nin Kurucusu Mümtaz Erman’a verildi. Toplantısı sonrasından Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Belediye Meclis Üyeleri ile birlikte Tarihi Belediye Binası’nın önünde asker selamı vererek; Barış Pınarı Harekatını yürüten Mehmetçiğe destek verdi.

Haber / Ozan URTEKİN