'Şirketlerin yüzde 15'i yapay zekayı ileri seviye kullanıyor'

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Genç Girişimler Kurulu organizatörlüğünde, 'Yapay Zeka Bilgilendirme Semineri' verildi. Seminere konuşmacı olarak katılan Tansu Yeğen, "Ülkemizde yüzde 80 şirket yapay

GÜNDEM 30.10.2019 16:45:00 0

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda dün 13:30-16:00 saatleri arasında düzenlenen Yapay Zeka Bilgilendirme Seminerine konuşmacı olarak UiPath Avrupa Başkan Yardımcısı Tansu Yeğen katıldı. 

 

"YAPAY ZEKADAN YARARLANMAK GEREKİYOR"

 

Seminerin açılış konuşmasını yapan ÇTSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ayhan Arslan “Günümüzde sanayi 4.0’a ayak uydurabilmek ve çığır açan endüstriyel ve ekonomik modeller yaratmak için robotlu otomasyon, nesnelerin interneti ve yapay zekadan yararlanmak gerekiyor. Robotlu otomasyon, internet ve yapay zekanın kullanımı, fabrikaların üretim hatlarında verimi arttırmaktan sağlık alanına kadar çok çeşitli ve hayatımızın her alanında etki yaratmakta” dedi. 

 

YAPAY ZEKANIN GELİŞİMİ ÇİN VE AMERİKA'DA

 

Ayhan Arslan’ın konuşmasının ardından slayt eşliğinde sunum yapan Tansu Yeğen, yapay zekanın tanımını yaparak “Yapay zekayı konuşuyoruz. Herkesin ağzında var. Fakat yapay zekanın tanımını yapamıyoruz böyle bir sıkıntı var en temelde. Makine öğrenimi, derin öğrenmenin tanımını da yapamıyoruz. Yapay zekanın gelişimi Çin ve Amerika'da. Milyarlarca dolar paralar yatırılıyor yapay zekaya. Diğer ülkeler ise yapay zekanın ne demek olduğunu ve tanımını vatandaşlarına anlatmak konusunda yoğun bir çalışma içinde. Yapay zekanın ne demek olduğunu, makine öğreniminin ve derin öğrenmenin ne demek olduğunu bilirsek işyerimizde buna yönelik çözümler isteriz, hükümetimizden buna yönelik çözümler isteriz. Yapay zeka; bilgisayar ve yazılım sistemlerinin aynı insanlar gibi karar verebilmesi, öngörebilmesi ve düşünebilmesi adına çalışan bilim dalı. Tanımı bu kadar. Tüm dünya böyle bir teknoloji üzerinde çalışıyor, bu bir yazılım teknolojisi, makinelerin üzerine entegre oluyor." dedi. 

 

"YAZILIMLAR OLMASA ASLINDA HURDA YIĞINI"

 

Robotların bir şeyler yaparken aslında yapay zeka destekli yazılımlardan yararlandığını kaydeden Yeğen, "Yapay zeka destekli bu yazılımlar olmasa robotlar aslında bildiğimiz hurda yığını. İyi bir robotun tanımı da 170 noktada eklemlerinin olması. Ve bu teknolojiler de gitgide gelişiyor. Bugün itibariyle makine öğrenimini herkes en az 3 yada 6 şekilde kullanıyor. Makine öğrenimine örnek olarak ta şunu verebiliriz; Instagram'ın en sık takip ettiğimiz insanların hikayelerini en başa getirmesi. Facebook'ta arkadaş önerileri tamamen makine öğreniminden geliyor. Google'da yol tarifi de makine öğreniminden. Makine öğreniminde geç değiliz inanılmaz derecede fırsatlar var elimizde." dedi. 

 

EN ÖNEMLİ ÖZELLİK ANALİTİK BECERİLER OLACAK

 

Yapay zekalı hayatın daha yeni başladığını söyleyen Yeğen “Makinelere, yazılımlara biz bir şey öğretebiliyoruz. Muhteşem değil mi? Elinizde bir sistem var ve öğrettiğinizde bir şeyi bundan sonra o yapıyor." dedi. 2030 yılında çalışanlarda olması gereken açık ara en önemli özelliğin analitik becerilerin olacağını söyleyen Yeğen, "Yapay zeka hala gelişimini sürdürdüğü için, robotlara da bunlar yüklendiği için analitik beceriler çok önemli. Yapay zekayı kullanabilecek, robotları kullanabilecek, üretim tesislerini çalıştırabilecek ve oradan gerekli önlemleri alabilecek çalışanlara ihtiyacımız var. Ve ülke olarak da işletmeler olarak da bu yönde çalışanlarımızı eğitmeliyiz. Birçok ülke bu konuda önlem alıyor. Bizlerin de bireysel, şirketler bazında, ticaret odası bazında, şehirler bazında, ülke bazında bu konuda muhakkak çalışmalar yapmamız gerekiyor." dedi 

 

"ROBOTLARIN YAPMASI GEREKEN BİR İŞ"

 

Ülkemizdeki yapay zeka kullanımından da bahseden Yeğen, "Ülkemizde şirketlerin yüzde 80’i yapay zekayı denemiş. Şirketlerin yüzde 15’i ise yapay zekayı ileri seviyede kullanıyor. Bu rakamlar gelişmiş ülkelerin ardında, ama biz Türkiye olarak o kadar genç bir toplumuz ki bu açığı biz çok hızlı bir şekilde kapatabiliriz. Yeter ki yapay zeka konusunda neler yapılması gerektiğini bilelim. İnanın teknolojiye yatırım yapmak için tek bir öncelik var o da hız. Hep rekabetin önünde olmak, hep rekabeti yıkmak ve hız. Öyle bir gelişti ki teknoloji bir anda neredeyse 2 binli yılların başına kadar performans arttı. Daha sonra mobil çıktı ve mobil çıkınca bir çok iş yapış tarzı değişti. Şuanda çok önemli bir şey var bu da otomasyon. Biz hala otomasyona geçebilmiş değiliz." ifadelerini kullandı. 

 

Haber / Buse SERİN