Başkan Albayrak, Halk TV'ye konuk oldu 

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Halk TV ekranlarında yayınlanan "Tarımda Neler Oluyor" adlı programa katılarak TARGEV Başkanı Sami Doğan'ın konuğu oldu. Programda Albayrak, Tek

GÜNDEM 25.10.2019 17:14:00 0
Başkan Albayrak, Halk TV

İlk olarak, Sami Doğan'ın 'Kısaca Tekirdağ'ı anlatır mısınız?' sorusu üzerine kısaca Tekirdağ'dan bahseden Albayrak, "Tekirdağ'ın ana vizyonlarından biri tarım ve hayvancılık. Buna girmeden önce ben kısaca Tekirdağ'ı anlatmak istiyorum. Tekirdağ 6 bin yıllık kadim bir şehir. En önemli unsuru bereketli topraklar üzerinde olduğu için Avrupa'ya geçen, İstanbul'a geçen bütün kavimlerin uğrak yeri olmuş. 6 defa da isim değiştirmiş ve en son Tekirdağ'da kalmış ve 15 Ekim 1923'de Edirne vilayetine bağlı bir sancakken Tekirdağ il oluyor ve 91 yıl sonra 30 Mart 2014'de büyükşehir kanununu çıkınca Tekirdağ merkezin ismi olmaktan çıkıyor büyükşehir oluyor ve merkez ilçemizin ismi de Süleymanpaşa oluyor. Tekirdağ çok gelişmiş bir şehir ve gelişmeye de devam eden bir şehir. Her şehrin bir vizyonu vardır ama Tekirdağ'ın 5 vizyonu var ve hepsi birbirinden değerli. Tekirdağ'ın bir sanayi vizyonu var, yaklaşık olarak 13 tane Organize Sanayi Bölgesi var, Avrupa Serbest Sanayi Bölgesi var. Yaklaşık olarak bin 270 tane fabrika var, 151 bin çalışanı var.  Böyle bir sanayi kenti Tekirdağ." ifadelerini kullandı. 

 

'BU İŞİ SEVEREK YAPIYORUZ'

 


Sami Doğan'ın, "Belediyecilerin sabah çok erken kalkmaları akşam da çok geç yatmaları gerekiyor. O enerjiyi de kendilerinde bulanlarında ülkesine, halkına ve bulunduğu bölgeye hizmet etmesi gerekiyor." demesi üzerine Albayrak, "İlk başlarken mesaiyi 07.00-17.00 olarak ayarladık. Yetmedi sonra 09.00-18.00 arası dedik. Şimdi ise mesaimiz sabah 05.00-22.00 arası. Buna alıştık bu işi severek yapıyoruz. Geçen dönem Tekirdağ ili içerisinde 256 bin kilometre yol yapmışım ben ve bugün Tekirdağ'ın 285 mahallesine nereye gidersem gideyim adı ve soyadı ile hitap edeceğim en 10-15 tane vatandaşımı görebiliyorum orada. Tanıyorum çünkü hizmet yapmak için orayı tanımak lazım, görmek lazım. 

 

'TOPLAM ARAZİ 6 BİN 313 KİLOMETREKARE'

 


"Tekirdağ tarımının ülke içindeki yeri hakkındaki değerlendirmeniz nedir?" sorusunu yanıtlayan Albayrak, "İstatistiklere göre TÜİK'in kayıtlarına göre Tekirdağ'ın toplam arazisi 6 bin 313 kilometrekare. Yani 6 milyon 313 bin dönüm. Arazisini en yüksek çapta tarımda kullanan tek il Tekirdağ. Yüzde 62.2 en son kayıtlara göre. Bizden sonra yüzde 60 var yüzde 50 var. Tekirdağ bu konuda Türkiye'de birinci konumda. Tekirdağ, Türkiye'de üretilen ayçiçeğinin yüzde 33'ünü, kanao'nun yüzde 65'ini, buğdayın 20'de birini, üzümün yüzde 3'ünü üreten bir bölge. Tekirdağ'ın tarımı çok iyi değerlendirildiğinde çok daha iyi tablolar ortaya çıkacaktır mutlaka." ifadelerini kullandı.

 

 

'75 TANE SULAMA GÖLETİ YAPTIK'

 


Hayvancılık konusundaki projeler ve yapılması gerekenlerden de bahseden Albayrak, "Büyükbaş hayvan sayısı 150 bin 200 civarı. Küçükbaş hayvan sayısı 300 bin bunun 50 bini keçi 250 bin küsürüde koyun. 850 bin de kanatlı hayvan var. Bunları bir ortaya koyalım öncelikle. Tekirdağ'da günde ortalama bin ton süt üretiliyor. Süt ürünleri konusunda da gelişmiş bilgi sahibiyiz. Ancak hayvancılığı geliştirmemiz lazım biz şuanda dünyanın en pahalı etini yiyoruz veya yiyemiyoruz. Hayvancılıkta yem fiyatları maliyetin çok altında olması lazım ama bizde yüzde 70'i yem olarak ortaya çıkıyor. Biz fabrika yemi kullandığımız için çok pahalı oluyor. Bunu geliştirmemiz gerekiyor. Buna ilaven koyunculuğu geliştirmemiz gerekiyor. Koyunculukta Tekirdağ hastalıktan ari bölge. Dışarıdan koç getirip çoğaltmak çok zor tamamen kendi ırklarından çoğalmaya çalışıyorlar bu sefer de akraba evliliği oluyor ve gibi verim düşüklüğüne sebep oluyor. Koyun keçi birliği ile anlaşarak merinos koyunu için 600 tane koç aldık ve 419 aileye dağıttık. Bu bölge için çok önemli bir takviye oldu. Bunun dışında hayvanlığı geliştirmek için sulama göletleri yaptık. İl Özel İdaresi'nden kalma 60 tane sulama göleti vardı 75 tane de biz yaptık şuan 135 tane sulama göleti var. Yine hayvanlar meralarda otlanırken rahatça otlasınlar diye gölgelikler yaptık akasya ağaçlarından. Bunun haricinde mandacılık projemiz var. 65 tane deneyimli aile seçtik 168 tane gebe manda verdik. Tabi  şartta koştuk kesinlikle satılmayacak ve kesilmeyecek diye ve işe yaradı manda varlığı arttı." dedi. 

 

Haber / Buse SERİN