Personellere deprem ve yangın eğitimi verildi

Trakya Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı personellerine, Trakya Yangın Söndürme Firması 2. Seviye Yangın Eğitmeni Cem Girgin tarafından yangın, güvenlik ve deprem anında müdah

GÜNDEM 25.10.2019 17:03:00 0
Personellere deprem ve yangın eğitimi verildi

Yangın Eğitmeni Cem Girgin, “Acil durumlarda öncelikle telaşlanmayıp sakin kalınmalı. Yangın durumunda, söndürme cihazı ile etkisi azaltılıp ortamdaki cam ve kapılar kapatılmalı, eğilip çömelerek serin olan ve oksijeni daha fazla barındıran zemine yakın durulmalı, elektrik kontağı, sigorta, gaz vanası kapatılmalı, ana giriş kapısı ıslak bezle soğutulmalıdır. Karanlıkta kalıp yön duygusunu kaybetme halinde, duvar kenarı takip edilerek cam ve kapıya rahat ulaşılabilir. 112 arandığında yer tarifi yapılamazsa bile kolluk kuvvetleri mutlaka adrese ulaşacaktır. Katı madde yangınları A sınıfı, sıvı madde yangınları B sınıfı, gaz madde yangınları C sınıfı, yanabilen metal yangınları D sınıfı, bitkisel ve hayvansal yağ yangınları E sınıfı olarak adlandırılır. Cep telefonu kullanımının büyük risk taşıdığı benzin istasyonlarında havalandırma, bayrak direği gibi oksijenli ortamlarda durulmamalıdır.” ifadelerini kullandı. 

 

 

'BİNA TAHLİYESİ YAPILMAMALI'

 

 

Girgin, “Yangın ve deprem anında bina tahliyesi yapılmamalı, merdiven, asansör gibi kaçış yollarının zarar görme ihtimali olduğundan buralardan telaşla çıkmaya çalışmamalıdır. Deprem tehlikesine karşılık odalarda dolaplar sabitlenmeli, deprem esnasında ‘çök, kapan, tutun’ hareketiyle korunulmalıdır. Merdivenlerden ikişer kişilik gruplar halinde çıkarak dışarıda önceden belirlenmiş olan emniyetli acil durum toplanma alanına toplam kişi sayısı kontrol edilerek geçilmelidir. Edirne’de tüm halı sahalar, pazar yerleri acil durum toplanma bölgeleridir. Her apartmanın kurtarma, ilk müdahale konularında kendi ekipleri kurulmalıdır. Kazazede ortamdan uzaklaştırılırken bel denge noktası dikkate alınarak bedenin sağlam tarafına doğru yatırılıp, bir kişi komut verip öncü olacak şekilde, 2, 4, 6 gibi çift sayıdan oluşan ekiple sağlam bez ya da taşıma torbası üzerinde taşınmalıdır. Arada konuşarak bilinci kontrol edilmeli, boyunluk takmış gibi nefes borusu düz halde tutulmalıdır. Enkaz başı önde olacak şekilde ilerlenmelidir. Merdivenden inerken ise ayaklar önde olacak şekilde gerçekleştirilir.” diye konuştu. Girgin; tozlu, karbondioksitli yangın söndürme cihazlarını tanıtıp Trakya Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Daire çalışanlarına, enkaz taşıma, iç ve dış ortamda yangın söndürme uygulamalarını yaptırarak eğitimini tamamladı.