Lavanta balına yoğun ilgi 

Bulgaristan'dan 4 yıl önce gelip Saray'a yerleşen Fatma ve Rasim Tülmen çiftinin ürettikleri lavanta balı yoğun ilgi görüyor. Rasim Tülmen, "Talepleri çok arttı şu an karşılayamıyoruz. Kilosunu 100 l

GÜNDEM 24.10.2019 17:49:00 0
Lavanta balına yoğun ilgi 

Fatma ve Rasim Tülmen çiftçinin ürettiği lavanta ballarına vatandaşlar yoğun ilgi gösteriyor. Rasim Tülmen, "Lavanta balı Türkiye'ye yeni girdi. Talepleri çok artı şu an karşılayamıyoruz. Kilosunu 100 liraya satıyoruz. Türkiye'ye daha yeni girmesine rağmen dış ülkelerden de talebi var. Her gün sipariş var." dedi.

 

"BİRÇOK HASTALIĞA İYİ GELİYOR"

 


Çifte vatandaş olan Tülmen çifti, 1960 yılından bu yana Bulgaristan'da yaptıkları lavanta üretimini Türkiye'de de sürdürmek istedi. Kendilerine ait tarlada ürettikleri lavantalar büyük ilgi görünce işleri büyüterek 100 dönüm tarlayı eken Tülmen çifti, lavanta balını da üretmeye başladı. Rasim Tülmen, "Lavanta balı, akciğer, astım gibi birçok hastalığa iyi geliyor. Lavantanın yağı, kolonyası ve sabunu derken şimdi de balı Türkiye'de ilgi görmeye başladı. Lavanta balı, Türkiye'ye yeni girmeye başladı. Bir dönüm lavanta 10 kilo bal verir. Lavanta balı tam bir ilaç. Talepleri çok arttı şu an karşılayamıyoruz. Kilosunu 100 liraya satıyoruz. Türkiye'ye daha yeni girmesine rağmen dış ülkelerden de talebi var. Her gün sipariş var. Kendi müşterilerimize indirimli veriyoruz." ifadelerini kullandı.

 

'MASRAFSIZ BİR ÜRÜN'

 


Tülmen, "Biz geçen yıl 1.5 milyon kök ürün elde etmiştik. Bu yıl ise 2 milyonu geçecek gibi görünüyor. Masrafsız bir ürün, ilacı yok suyu yok, sürme derdi yok. Çapalama olur bir kere biçilir ve yağı alınır. Dönüm başı 10 ile 15 litre yağı elde edilir. İyi bir kar bırakır. Bunun için de çiftçilerin lavantaya ilgisi artırıyor. Bunu büyük çiftçiler zaten biliyor.Yurt dışındaki çiftçilere de lavanta fidanı ihraç ediyoruz. Yurt dışındaki çiftçiler de lavantayı tercih etmeye başladı. Nedeni maliyetsiz ve kazançlı bir ürün olduğu için. Şu an kısa bir zaman içinde bu kadar artış olduysa 1-2 yıla kadar başta Türkiye olmak üzere tüm dünyada birinci sırada ekilecek ürün olacağına inanıyorum." dedi. 

 

 

Haber / Yakup KARATEPE