'Amatör Denizci Temel Eğitimi' verildi 

Tekirdağ Liman Başkanlığı tarafından Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası'nda "Amatör Denizci Temel Eğitimi" verildi.  Eğitmen Fatih Kıncal tarafından verilen eğitimin ardından sınav yapıl

GÜNDEM 21.10.2019 14:30:00 0

Eğitim dün saat 11.30'da Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu'nda eğitmen Fatih Kıncal tarafından verildi. 215 kişinin katıldığı eğitimin ardından “Amatör Denizci Belgesi” sınavı yapıldı. 

 

BULUNDURULMASI GEREKEN BAŞLICA TEÇHİZATLAR

 

Eğitmen Fatih Kıncal, eğitime katılanları denizciliğin genel kuralları, denizcilik sembolleri, denizcilerin uyması gereken ana kurallar, uluslararası denizcilik kuralları gibi konularda bilgilendirdi. Hazırlanan sunum ile denizcilik kurallarını detaylı bir şekilde anlatan Kıncal, demir yeri seçme kriterlerini de şemalar ve çizimler ile katılımcılara aktardı. Gemide mutlaka bulunması gereken malzemeleri anlatan Kıncal, "Gemide muhakkak bulunması gereken başlıca teçhizatlar vardır. Bunlar pusula, iskandil, harita, kerteriz ve fenerdir. Haritanın güncel ve en son versiyon olması gerekiyor." ifadelerini kullandı. Kıncal, özel teknede bulundurulması gereken asgari emniyet teçhizatını da şu şekilde sıraladı; Can yeleği, yangın tüpü, fener, radar sinyali. 

 

EN ÖNCE CAN GÜVENLİĞİ 

 

Uluslararası denizde çatışmayı önleme kurallarından da bahseden Kıncal, "Gemide ve tekneden uyulması gereken bir dizi kurallar mevcuttur. Ancak en önce can güvenliği gelir ve denizde can güvenliği her şeyden önemlidir. Can tehlikesi olan durumlarda kurallara uymadığınız zaman kimse size gelip de ya neden şu kurala uymadın diyemez. Çünkü can yeleğinin de önünde yazdığı gibi, önce can güvenliği." dedi. 

 

KALIN GİYİNMEK GEREKİYOR

 

Hipotermi'den de bahseden Kıncal, "Hipotermi, vücudun uzun bir süre boyunca üretebileceğinden daha fazla miktarda ısı kaybetmesi sonucunda oluşur. Bu durum genellikle soğuk, rüzgarlı havalarda, soğuk sularda veya soğuk evlerde uzun süre vakit geçirenlerde ortaya çıkar. Hipotermiyi geciktirmek için vazelin vb. kremler kullanabiliriz. Bir gemi kazası olmuştu. Gemide mahsur kalan bir Rus demişti ki, 'Benim hayatımı ısı koruyucu elbise kurtardı. Hipotermi 2-3 dakikaya geleceğine bu süre 15 dakikaya çıktı.' Yani bundan şunu anlayabiliriz denizde kalın ve ısıyı koruyan kıyafetler tercih etmeliyiz. Özellikle başımızı ve boynumuzu soğuktan korumalıyız." diye konuştu. Katılımcılara, 'soğuk suya kıyafetle mi girilmeli?' diye soru yönelten Kıncal, "Soğuk suya kıyafetle girilmeli hatta ne bulursanız giyin rahat yüzemem rahat hareket edemem diye düşünmeyin." yanıtını verdi. 

 

HAVA DURUMU MUHAKKAK KONTROL EDİLMELİ 

 

Son olarak katılımcılara tavsiyeler veren Kıncal, "Denizin şakası olmaz. Denizde ilk yardım çok önemlidir ve ilk yardım bilinmesi gerekiyor. Denizde zor durumda olan teknelere yardım edelim. Çünkü bir gün siz de zor durumda kaldığınızda size de yardım edilmesini isteyeceksiniz. Denize açılmadan önce muhakkak hava durumunu kontrol edin ve ona göre hazırlık yapın. Denizlerimizi temiz tutalım çöplerimizi denizlere atmayalım ve denizi kirletenleri de uyaralım. VHF kanal 16 çağrı ve dinleme kanalıdır. Zor durumda kaldığınız zaman Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın numarası 158, Ana Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi'nin telefon numarası ise 444 24 07. Ve son olarak gemi terkte hipotermiye muhakkak dikkat edelim. " şeklinde konuştu. Eğitimin ardından sınava geçildi. Sınavda başarılı olanlara 2 ay içerisinde bilgilendirme mesajı gönderileceği belirtildi. 

 

Haber / Buse SERİN