'Edirne, tüm Türkiye'ye tüm dünyaya örnek olacak'

Turizm, Ekonomi, Bilimsel Araştırma, Tanıtma Merkezi (TEBİAT) tarafından İzmir'de düzenlenen 'Üretim Esaslı Ekonomiye Geçişte ve Çağdaş 'Sosyal Devlet' Uygulamalarında Yerel Yönetimlerden Merke

GÜNDEM 21.10.2019 09:48:00 0

Yerel nüfusun yaşamını etkileyen politikaların, yöntemlerin ve araçların geliştirilmesi aşamalarında toplumsal cinsiyet bakış açısının dikkate alınması gerektiğini kaydeden Gürkan, tüm dünyada kadınların işgücüne ve istihdama erkeklerden daha az katıldığını, daha az mülk sahibi olduğunu, benzer özelliklere sahip olsalar dahi erkeklerden yaklaşık yüzde 20 daha az kazanç elde ettiğini ve daha fazla kayıt dışı çalıştığını ifade ederek “Oysa kadınların istihdama katılımı ülke ekonomisi üzerinde olumlu katkı yapmakta ve gayri safi milli hasılayı artırmaktadır. Ancak ekonomik hayata katılımlarının önündeki en önemli engellerden biri, -geleneksel cinsiyet rollerinden kaynaklanan- çocuk, yaşlı ve hasta bakım sorumluluğudur. Bu sorumluluğun yaygın bir kamusal hizmete dönüşmesi temel bir zorunluluktur” dedi. 

 

KADININ ELİNİN DEĞMEDİĞİ HİÇBİR ŞEY GÜZEL OLAMAZ

 

“Modern, çağdaş ve geleceğe yön veren bir kent; bir ülke ancak ve ancak kadınlarımızla mümkün” diyen Gürkan, “Edirne Belediyesi olarak 6 yılda kadınları sosyal, ekonomik ve siyasal alanda desteklemek amacıyla birçok projeye imza attık, atmaya da devam edeceğiz. Bu konuda Edirne tüm Türkiye’ye tüm dünyaya örnek olacak.  Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi ‘Bir milletin yalnız erkeklerinin ilerlemesiyle o millet yükselemez. Çünkü eğer kadın aynı ölçüde ilerleme halinde olmazsa erkeğin yükselmesi mümkün değildir. Dünyanın yarısını kadınlar; diğer yarısını da kadınların yetiştirdikleri erkekler oluşturur. Kadının elinin değmediği hiçbir şey güzel ve kusursuz olamaz” dedi. En büyük hedeflerinin en büyük temennilerinin kadınların sosyal, siyasal ve iş yaşamında hak ettiği yere gelmesi olduğunu söyleyen Gürkan, “Bundan dolayı Edirne Belediyesi olarak kadınlarımıza pozitif ayrımcılık uygulamaktayız. Kadınların sosyal ve ekonomik hayatta daha aktif olmalarını sağlamak, dezavantajlı kadınlara yol göstererek, onları da yaşamın her alanına katabilmek ve kadının her meslek grubunda var olabileceğini göstermek adına şehrimizin farklı noktalarına Kadın Merkezleri kurduk” dedi. Gürkan, “Bugüne kadar belediyemizin verdiği kurs, eğitim, sağlık ve hukuk alanında 50 bin 141 kadın; 25 bin 865 erkek olmak üzere toplamda 76 bin 6 kişi hizmet aldı.  Ayrıca Edirne Belediyesi, Birleşmiş Milletler Kadınların İnsan Haklarının Geliştirilmesi Ortak Programı kapsamında Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçeleme Projesi’nde 11 pilot il arasına girip kadına yönelik gerçekleştirilen çalışmalarda en başarılı belediyelerden biri oldu” diye konuştu.Edirne Belediyesi bünyesinde meslek edindirme kursları verildiğini belirten Gürkan,  “Edirne’de dünya markalarına üretim yapan tekstil fabrikaları ve atölyelerinde ara eleman sıkıntısını gidermek için eğitim programı düzenledik. Belediye olarak 10 dikiş makinesi, 4 overlok makinesi ve 1 sanayi tipi ütü aldık, şuan İŞKUR’ ile anlaşma yapılmaya çalışılmaktadır” dedi. 

 

Haber / Ruşa ELMA