Gürkan: Yaptığımızın doğru olduğuna inanıyoruz

Edirne Toplu Ulaşım Sistemi (ETUS) Hatlarındaki yeni düzenlemenin iptali için yargı yoluna gidilmesi ile ilgili gazetecilerin sorularını yanıtlayan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, "Bu kararı alırken; a

GÜNDEM 11.10.2019 10:24:00 0
Gürkan: Yaptığımızın doğru olduğuna inanıyoruz

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Anayasamıza göre idarelerin, sadece Edirne Belediyesi’nin değil tüm kamu kurumlarının tüm tasarrufları, kararları yargı denetimine açıktır. Vatandaş bu kararları beğenmediğinde yargıya başvurma hakkına sahiptir, iptali ya da değiştirilmesi için. Bu bir vatandaşlık hakkıdır. Biz bu hakkı kullandı diye hiçbir vatandaşımıza niye kullandın demeyiz. Hem anlayışımız gereği demeyiz hem de hukuk gereği diyemeyiz. Bu bir vatandaşlık hakkıdır. Bu hakkını kullanmıştır. Tabi ki mahkemeler,  Türk Yargısı en doğru kararı verecek. Mahkeme Kararı’na biz de, vatandaşta uyacak. Biz bu kararı alırken; akşam yatıp, sabah kalkıp, ‘hadi şuraya yeni bir hat koyalım, ya da kaldırılalım, değiştirelim’ demiyoruz. Biz de yaptığımızın hem o işin uzmanlarına hem de hukuka uygun olmasına asgari riayet eden insanlarız. Yaptığımızın doğru olduğuna inanıyoruz.  Toplu Taşıma Hat Optimizasyonu Projesi daha seçim öncesinde başlamış olan bir çalışmaydı. Bu çalışma 4 ay sürdü. Türkiye’deki en uzman kuruluşlardan birisi yaptı. Daha önceki Edirne Ulaşım Master Planı’nı hazırlayan kurum yaptı bu projeyi. 4 ay sürdü, yüz yüze görüşmeler, anketler yapıldı. Onun sonucunda yapılan bir çalışma bu. Biz de komisyonlarda, belediye meclisinde bunu konuştuk, görüştük, karar bağlayarak, hayata geçirdik” diye konuştu.

 

NEW YORK, LONDRA’DA DA OLDUĞU GİBİ

 

Tüm dünyada toplu ulaşımın her zaman eleştiriye açık olduğunu ifade eden Başkan Gürkan, “Biz balık istifi taşınmak istemiyoruz. Ben de istemiyorum, balık istifi taşımak ama adı üstünde toplu taşıma, toplu olarak taşımaktan bahsediyoruz. Mesela İstanbul, Sakarya, Kocaeli, Antalya, New York, Londra’da da olduğu gibi. Ben en son Londra’ya gittim. Metro’ya 1,5 saatte binebildim, sıra beklemekten. Toplu ulaşım bu, toplu ulaşım böyle oluyor. Bunu defalarca anlattım. Bazıları anlıyor, bazıları anlamak istemiyor. Geçenlerde Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki’nin bir açıklaması vardı. ‘65 yaşın sabah saatlerinde binmemesi yada günlük biniş saatlerinin sınırlandırılması’ gibi. Toplu ulaşımın sadece Edirne’de değil Türkiye’de de çok sıkıntıları var. Geçtiğimiz hafta 2 tane haber yayınlandı; peş peşe. AK Parti Elazığ Belediyesi 52 tane belediye otobüsünü satışa çıkarttı ve tamamen ulaşımı özelleştiriyor, özele devrediyor. Demek ki bunun AK Partilisi; CHP’lisi yok.  Yine AK Parti Konya Büyükşehir Belediyesi tüm ilçelerdeki toplu ulaşım araçlarını çekiyor ve özelleştirmeye çıkıyor. Niye? Sürdüremiyor insanlar bunu. 2018 yılında eklenen bir kanunla Büyükşehir, bütçelerinden toplu ulaşımı finanse etme şansı var. Bizim bu şansımız da yok. Bütün vatandaşların idari kararları yargıya taşıma hakkı vardır. Bu hakkı kullandığı için kimse eleştirilemez, ötekileştirilemez, ayrıştırılamaz. Ama demek değildir ki, belediye de üzerine düşen yükümlülükleri yapmayacak. Belediye de üzerine düşen yükümlülükleri yapacak. Bunu yargıya götüren arkadaşım çok iyi ifade etmiş, ‘Biz 8 aracız’ demiş. 8 aracın 3’ü zaten çalışmıyor. 5’i de engelli ulaşımına uygun değil. Tabi ki de belediyede bu konuda daha öncede ifade ettiğim gibi üzerine düşen görevi yerine getirecektir” dedi.  

 

BANA DA VERSİN HÜKÜMET BEN DE O HAKKI KULLANAYIM

 

Üniversite öğrencilerinin ETUS’a gelen zamma tepki gösterdiğinin ve aylık abonman sistemi getirilmesini talep ederek imza kampanyası başlattıklarının hatırlatılması üzerine Gürkan, “ Ben İstanbul Büyükşehir’in almış olduğu meclis kararını, komisyon kararını sizlere vereceğim. İstanbul’da 1.25 öğrenci fiyatı. Biniş başına da İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bütçesinden özel toplu ulaşıma 85-95 kuruş arasında destek olunuyor. Şimdi İstanbul, Büyükşehir kanunundaki o hakkını bu şekilde kullanıyor. Bana da versin hükümet ben de o hakkı kullanayım. Ben de böyle bir hak yok. Kanunun vermediği bir yetkiyi ben nasıl kullanacağım” ifadelerine yer verdi.

 

Haber / Ruşa ELMA