Öğrencilerden ulaşım zammına 'imzalı' protesto

Trakya Üniversitesi'nde okuyan öğrenciler, kent içi ulaşıma Edirne Toplu Ulaşım Sistemi'ne (ETUS) son bir yıl içerisinde yapılan toplam yüzde 31.4'lük zammı protesto ederek, abonman sist

GÜNDEM 10.10.2019 10:29:00 0
Öğrencilerden ulaşım zammına

Trakya Üniversitesi öğrencileri, ETUS'a son bir yılda yapılan yüzde 31.4’lük zammı protesto ederek imza kampanyası başlattı. Arkadaşlarıyla birlikte 4 gün önce üniversite içerisinde imza kampanyası başlatan öğrencilerden İsmet Berk Er, "Amacımız İstanbul’da olduğu gibi abonman sisteminin getirilmesini ve yeni düzenlenen güzergahların yeniden gözden geçirilmesini sağlamak." dedi. Konuyla ilgili arkadaşlarıyla birlikte T.Ü. Bolcaana Yemekhanesi önünde basın açıklaması yapan Er, "Ülkedeki ekonomik tablo ortadayken, kendine ‘öğrenci dostu’ diyen bir belediyenin yaptığı zamlar, öğrencinin ekonomisini daha da zora sokuyor." ifadelerini kullandı.

 

'ÖĞRENCİ EKONOMİSİNE ZARAR VERİYOR'

 

Er, "Belediye meclisinin Ağustos ayında onayladığı zamla birlikte son 1 yılda ulaşıma yüzde 31,4 zam yapıldı. Biz öğrenciler eğitim görmek için geldiğimiz Edirne'de barınmaya, yaşamaya, ders malzemelerine, harçlara ya da sosyal hayata büyük masraflar yapmak zorunda kalıyoruz. Zaten eğitim almak için çok fazla masrafa girerken, memleketteki ekonomik kriz de bizi zorlamaktadır. Tüm bu tablonun üstüne öğrenci dostu olduğunu iddia eden belediyenin meclisi, ulaşıma zam yapmayı kabul etmesi öğrenci ekonomisine büyük zarar vermektedir. Biz de buradan yola çıkarak bir imza kampanyası başlatmaya karar verdik" şeklinde konuştu.

 

'ULAŞIMIN YANINDA BAŞKA SIKINTILAR VAR'

 

İmza kampanyasıyla İstanbul örneğinde olduğu gibi abonman sistemi talep ettiklerini kaydeden Er; "Bu imza kampanyası öğrencilerin ETUS’la ilgili yaşadığı sorunları ve ekonomiyi rahatlaması açısından aylık abonman talebini içeriyoruz. Biz belediyeden İstanbul’da var olan sistemi, yani aylık abonman sistemini istiyoruz. Yani öğrencilerin ekonomisini bir tık daha rahatlamasını istiyoruz. Ayrıca, ulaşımın belli başlı sıkıntıları üzerine de imza topluyoruz. Yeni inşa edilen yurt öğrencileri olarak da; 7A'nın saat başı geçmesi bizi mağdur etmekte. Belediye hizmet verdiği Edirne'de 2 bin 500 kişi kapasitelik yurdun açılmasını öngöremedi mi? Ya da güzergah ve saatleri düzenlenirken bu öğrencilerin mağdur olacağı göz önüne alınmadı mı?" diye konuştu.

 

'KARAR YANLIŞ OYLANDI, DAVA AÇACAĞIZ'

 

Diğer taraftan Edirne’de 8 ortağıyla hizmet veren S.S. 21 No’lu Edirne Ulaşım Minibüs Kooperatif üyeleri, belediyenin Eylül ayında aldığı güzergah değişikliği kararının iptali için İdare Mahkemesi’ne başvurdu. Kooperatif Başkanı Aytaç Dilci, Edirne Adliyesi önünde ortaklarıyla birlikte açıklama yaptı. Dilci, "Edirne Belediyesi kentteki minibüsçülere eşit davranmıyor. Eylül ayında alınan güzergah değişikliği kararı, yanlış şekilde oylandı. İptali için İdare Mahkemesi’ne dava açacağız. Bugün buraya Edirne Belediyesi’nin Eylül ayı meclis toplantısında alınan güzergah değişikliği kararı hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunmaya geldik. Suç duyurusunda bulunma nedenimiz, kararın bir kez oylanmasına rağmen 13 karar üretilmiş olması. Bize göre bu yanlış. Mecliste her kararın ayrı ayrı onaylanması gerekiyor. Biz hem bu kararın iptali için İdare Mahkemesi'ne başvuracağız, hem de bu kararın altında imzası olanlar hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunacağız." ifadelerini kullandı. 

 

Haber / Menşure KARDEŞ