Akidezadeler 'Bir Tatlı Huzur' ilgiyle izlendi

Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi sanat ve kültürel etkinliklerde 2019-2020 dönemini Uygur Tiyatrosu'nun 'Akidezadeler Bir Tatlı Huzur' isimli oyunuyla başlattı. ÇOSB Konferans Salonu'nda sahnelen

GÜNDEM 9.10.2019 16:57:00 0
Akidezadeler

 

Önceki akşam saat 19:30’da sahnelenen tiyatroyu; Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban, Vize Kaymakamı Soner Zeybek, Çerkezköy Cumhuriyet Başsavcısı Bayram Örenci, ÇOSB Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler ve ÇOSB Bölge Müdürü Mehmet Özdoğan’ın yanı sıra yüzlerce tiyatro sever izledi.

 

ESPİRİLERİYLE KAHKAHAYA BOĞDULAR

 

Türk tiyatrosunun önemli isimlerinden merhum Nejat Uygur’un yazdığı, Süha Uygur’un yönettiği oyunda Cengiz Küçükayvaz, Somer Karvan, Seher Terzi, Kirkor Dinçkayıkçı Burcu Tuna, Güray Yazıcı, Sinem Akar, Murat Akçay rol aldı. Salonu kahkahaya boğan oyun hem güldürdü hem düşündürdü. Oyunun sonunda oyuncular uzun süre ayakta alkışlandı. Oyuncu Cengiz Küçükayvan’ın oyunculara çiçek takdim etmek üzere sahneye gelen Vize Kaymakamı Soner Zeybek’e yaptığı espri salonu kahkahaya boğarken, Küçükayvaz, ÇOSB Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler’e de espri yapmak istedi. Sözdinler ise elini önce uzatıp sonra çekerek oyuncuyu şaşırttı. Sözdinler’in esprisi de salondakileri kahkahaya boğarken, oyuncu Küçükayvaz da Sözdinler’i tebrik etti. 

 

 

OYUNUN KONUSU

 

İstanbul’un köklü ve önemli sülalelerinden biri olan ve ekonomik olarak zor günler yaşayan Akidezadeler’in reisi sayılan İhsan Bey, yıllardır atalarından kalan hazır mal varlığını geliştirip korumak yerine ailenin diğer fertleriyle yemiş bitirmiştir. Aldıkları iki haber konağın ortasına düşen bir bomba etkisi yaratmıştır. Yüzyıllardır dedelerinden kendilerine miras kalan konak satılmıştır ve bugün onlar için çok önemli olan cemiyet hayatının bir temsilcisi evlerine teftişe gelecektir. Teftişin sonunda hak ettiklerine inandıkları ve çok önem verdikleri Cemiyet Nişanı’na layık görüleceklerdir. Hayatlarının hiçbir noktasında toplumun hakikatlerini bilmeyen bir aile olan Akidezadeler için bu ödül vazgeçilmez bir gerçekliktir. Gelin görün ki böylesi kriz yüklü bir günün sabahında konağın tüm çalışanları, hizmetçiler ve uşaklar aylardır alamadıkları maaşlarını bahane ederek konaktan ayrılmıştır. Aile ne yapacağını bilemez bir haldeyken, Nüvit geceden olacakların kokusunu almıştır ve çare olarak arkadaşı Boncuk’u konağa çağırmıştır. Boncuk bu ailenin mensuplarıyla çok farklı bir dünyadandır. Anadolu çocuğudur. Boncuk olayların üzerine gider. Yanlış anlamalar, hor görülmeler, aşağılanmalar içerisinde tüm sorunları teker teker çözer. Boncuk, sorunların çözüme kavuşmasında zaman zaman kıvrak zekasını, zaman zaman elit dünyanın boş düşünce ve tabularını kullanır. Boncuk sayesinde tüm aile kaybettiği gücüne kavuşurken, hayatlarının en büyük dersini alırlar: Başkalarını hor görmek, kendimizi küçültmektir. 

 

Haber / Buse SERİN