Kariyer ve İstihdam Fuarı kapılarını açtı

Tekirdağ Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü, Namık Kemal Üniversitesi, Tekirdağ İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Trakya Kalkınma Ajansı ve Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası işb

GÜNDEM 8.10.2019 14:33:00 0
Kariyer ve İstihdam Fuarı kapılarını açtı

 

 

Saat 10:00’da Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen açılış programı saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Açılışta konuşan Tekirdağ İŞKUR Müdürü Yaşar Esen, “Kariyer ve İstihdam Fuarı, işçi, işveren ve ilgili kuruluşları aynı çatı altında buluşturmak, işverenlerin işgücü taleplerini değerlendirmesine imkan vermek, işletmelerin kısa ve orta vadede ihtiyaç duydukları ve duyacakları işgücü açığını gidermek, adaylarla firma temsilcileri arasında ön görüşme imkanı sağlamak, istihdam ortamı oluşturmak, İŞKUR hizmetlerinin vatandaşlar tarafından tanınırlığını artırmak amacıyla düzenlenmektedir. Bu fuarda sosyal taraflar, yerel yönetimler, üniversiteler, ilgili diğer kurum ve kuruluşlar ve sanayici, işletmeci işbirliğinde yerel düzeyde işgücü arz edenlerle talep edenler bir araya gelmekte, mesleki eğitim, istihdam ve insan kaynakları konusunda taraflar arasında kalıcı ve kurumsal bir iletişim mekanizması kurulmaktadır. Fuar sırasında çeşitli sunum ve seminerler gerçekleştirilmekte, iş arama becerileri ve istihdam olanaklarıyla ilgili bilgiler de verilmektedir. Fuar boyunca iş arayanlar ve işverenleri buluşturmak için uzman kişilerce eğitim, seminer, konferans, panel ve söyleşi etkinlikleri düzenlenecektir. Katılımcı firmalar işyerlerinde uygulayacağı ücret politikası, çalışanların eğitim seviyeleri, profilleri, yeni alacakları işgücünün hangi eğitim seviyesinde ve mesleklerde olacağı, kariyer yapma durumları gibi konularda tanıtımlar yapacaktır” dedi. 

 

 

TEKİRDAĞ, ÜLKE GENELİNDE 2’NCİ SIRADADIR

 

Fuara 110 özel firma, 3 kamu kurumu ve 7 tane de sivil toplum kuruluşunun stant açacağını kaydeden Esen “Stantlarımızda özel sektörün ihtiyaç duyduğu beyaz yaka ve mavi yaka personel ihtiyacı karşılanılmaya çalışılacak” dedi. Tekirdağ’ın hava, kara, deniz, demir yolu ulaşımına sahip 5 ilden biri olduğunu dile getiren Esen “Ayrıca İstanbul’a, Avrupa’ya açılan Yunanistan ve Bulgaristan’a yakınlığı dolayısıyla stratejik ve lojistik olarak önemli bir bölgededir. İlimizde 1 adet Avrupa Serbest Bölgesi ile beraber toplam 13 adet OSB bulunmakta. Alan büyüklüğü ve sayısal büyüklükte Türkiye’de OSB’ler kategorisinde Tekirdağ 2’nci sırada yer almaktadır” dedi. Esen “Fuardan beklentimiz işletmelerin ihtiyaç duyduğu işgücü açığının giderilmesi, işçi ve işveren arasında bir etkileşim oluşturulmasına katkı sağlamaktır. Bu etkileşim ile orta ve uzun vadede işsizliğin azaltılması, istihdamın artmasını sağlayacak olan nitelikli işgücünün yetişmesine katkıda bulunacağına inanıyoruz” dedi. 

 

 

İSTİHDAM SEFERBERLİĞİ

 

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Ayhan Arslan da “Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası olarak hem işverene hem de çalışanlara kapılarını ardına kadar açan bölgemiz için katma değer yaratmak, istihdam oranlarının yükselmesine katkı sağlamak, bunların yanında sosyo-ekonomik kalkınmaya da öncü olmak en büyük hedefimiz. Bu yılın başında TOBB Türkiye Ekonomi Şurası’nda Cumhurbaşkanımızın iş dünyasına çağrısı sonucunda Hazine ve Maliye Bakanlığı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından, “Burası Türkiye Burada İş Var” sloganıyla İstihdam Seferberliği 2019 başlatıldı. Yeni istihdama ücret desteği, yeni istihdamın SGK primine, vergisine destek ve kısa çalışma ödeneği gibi 3 ana başlıkta toplanan İstihdam Seferberliği’ni iş dünyamıza ulaştırmak için tüm kurumlarımızla birlik içinde çalıştık.  Bizimle birlikte bölgemizin, Türkiye’mizin gücüne ve geleceğine güvenerek İstihdam Seferberliği’ne katılan tüm kurumlarımıza, işverenlerimize teşekkürlerimi sunuyorum” dedi. Tekirdağ’ın hava, kara, demir ve denizyolu ulaşımına sahip olduğunu kaydeden Arslan “İstanbul gibi önemli bir şehre komşu ve Avrupa’ya açılan sınır kapılarımıza sadece 100 kilometre uzaklıkta. Tekirdağ, bu lojistik ve stratejik öneminin yanında verimli topraklarında hem tarıma hem de sanayi bölgelerine ev sahipliği yapmakta. Bu yönleri sebebiyle yoğun göç alan ilimiz hem iş gücü hem de yatırım açısından oldukça avantajlı ve cazip bir bölge. Tekirdağ’ın uluslararası ticarette gerçekleştirdiği atılımlar, yeni ve gelişmiş iş alanları ile sürdürülebilir kalkınmada ülke genelinde örnek şehirlerden biri olmaya devam edeceğine inanıyorum” dedi. 

 

BU YIL 4’ÜNCÜ DÜZENLENİYOR

 

Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin ise “Bugün burada 4’üncüsünü düzenleyeceğimiz fuar, Tekirdağ’ın kalkınması ve büyümesi, ihracatta Türkiye genelinde ilk 5-6’ya girebilmesi, üretimde ilk 5’e girebilmesiyle ilgili yaptığımız çalışmalardan bir tanesi. Çerkezköy ve Tekirdağımız hem Trakya’da hem de Türkiye’de bu tip çalışmalarda öncü il ve öncü ilçe olmaya devam ediyor. Uzun yıllardır yapılan çalışmalarda amacımız öğrencimizin kendi okuduğu bölümden mezun olduktan sonra gidebileceği alanlar, fabrikalar nelerdir, bu fabrikalar hangi sektörlerdedir, mezun olduktan sonra gidebileceği fabrika var mı diye çalışmalarımızı yapıyoruz. 3 ilimizde 110 bin öğrencimiz var. Namık Kemal Üniversitesi’nde 30 bini aşkın öğrencimiz var.  Biz istiyoruz ki öğrencilerimiz burada kalsınlar. Çünkü zaten buranın ekmeğini yiyip, suyunu içip havasını kokluyorlar. Buraya adapte oluyorlar, buranın kültürünü anlıyorlar. İstiyoruz ki bunlar bizim fabrikalarda kalarak Trakya’nın, Tekirdağ’ın ekonomisine katkı sağlasınlar” dedi. Bu fuarlarla fabrikaları öğrencilerin ayağına getirerek öğrenci ile birebir buluşturarak onların birbirlerini anlamalarını, birbirlerinin dertlerini dinlemelerini ve kaynaşmalarını istediklerini söyleyen Şahin “Bu fuarımız her geçen gün büyüyor. İlk etapta 50-60 firma şimdilerde 120’yi buldu. İnşallah önümüzdeki yıl 150’yi aşkın firma bu fuarda yer alacak” dedi. 

 

 

MUTLULUK DOLU BİR TOPLUM ORTAYA ÇIKIYOR

 

Açılışta konuşan Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım de sanayicilere seslenerek “İstihdam ne demektir biliyor musunuz? Siz sanayiciler olarak en güzel şekilde fabrikalar kuruyorsunuz, yatırımlar yapıyorsunuz. Ama sadece para kazanmıyorsunuz. Sadece ekonomiye katkı, istatistik tablolarında görünen rakamlardan ibaret bir iş yapmıyorsunuz. İsterseniz gözlerinizi kapatın bir düşünün. Bir aile sabahtan kalmışlar sıcak yuvaları kahvaltıya oturuyorlar değerli hanımefendilerin hazırladığı kahvaltılar. Bu kahvaltıda evin beyi, çocuklar ve hanım efendi kahvaltısını yapıyor ve hanımefendi eşini işe uğurluyor. Herkesi gönderdikten sonra hanımefendi yine aynı şekilde toplanıyor, yemekler yeniliyor bey dinlenmeye çocuklar ise derslerin başına hanımda çalışmaya devam ertesi gün yine öyle yine öyle ama bu insanlar şundan eminler yarın ben yine işime gideceğim. Hatta çocuklar büyük, başka bir sevinç doğar, ‘Bizim çocuğumuz şurada işe başlayacak’ Böylece insanlar çok daha mutlu olacak, mutlu aileler oluşacak. Bizim sanayicimiz para kazanmaktan,  ekonomiyi yükseltmekten, ihracat yapmaktan daha fazla bu toplumun temel taşı olan aileye dokunuyor. Asıl önemli olan bu. Ben bunu çok önemsiyorum. Mutlu aile bireyleri ve dolayısıyla mutlu aileler oluşturuyorsunuz. Sanayicilerimizin asıl alkışlanması gereken yönü budur. Tabi ki üretim olacak, tabi ki satış ihracat olacak ama o arada mutlu aileler olacak, toplum daha mutlu olacak. Biz bu istihdam fuarlarıyla buna dikkat çekmeye çalışıyoruz. İstihdamımızı daha fazla nasıl artırabilirizin gayreti içinde olan, bu hassasiyette olan, bunu kendine dert edinmiş olan gerek sanayici, gerek atanmışıyla seçilmişiyle kamu görevlisi tarafından düzenlenen fuarlar ve geliştirilmeye çalışan fuarlar. Böylece mutlu olmak isteyen insanlarla mutlu etmek isteyen insanları bir araya getiriyoruz ve sonunda katlanarak büyüyen mutluluk dolu bir toplum ortaya çıkıyor. Birbirine sevecen, birbirine saygıyla bakan, birbiriyle çok iyi geçinen, ürettiği malı gördüğü zaman ‘bu üretimin bir parçası da benim’, ‘bu ekonominin yükselmesinin sebeplerinden bir tanesi benim’ diyen insanlar çoğalıyor böylece. Yoksa iş sadece para kazanmak değil. Para kazanılacak ki yeni mutlu bireyler ve yeni mutlu aileler ve toplumun daha mutlu olmasına sebebiyet verecek mutluluk kaynakları ortaya çıkacak. Hepiniz burada bunun için varsınız. Sağ olun, iyi ki varsınız. Sizler çalışanıyla işvereniyle hepiniz çok çok değerli insanlarsınız. Kendinizi önemseyin” dedi. 

 

FİRMALARA ÖDÜLLERİ VERİLDİ

 

Konuşmaların ardından 4 kategoride ödüller verildi. 2018 yılında en çok çalışanı olan B/S/H ev Aletleri, Şık Makas Giyim ile Arçelik A.Ş.’ye, istihdamını en çok artıran Arçelik A.Ş., Şık Makas Giyim ve Çetin Sosyal Hizmetler’e, kadın istihdamı en fazla olan Şık Makas Giyim, Bony Tekstil ve Moda Vizyon’a, 2019 yılı Haziran ayı kayıtlarına göre engelli açığı olmayan ve kontenjan fazlası engelli çalıştıran Yünsa Yünlü Sanayi ve Tic. A.Ş., Sistem Alüminyum, Bross Tekstil’e ödülleri verildi. 

 

FUARI GEZDİLER

 

Ödül töreninin ardından Kapalı Pazar Yeri’ndeki fuar alanında kurdele kesilerek fuarın açılışı yapıldı. Mehteran Takımı gösterisi ve Halk Eğitimi Merkezi Halk Oyunları Ekibinin gösterisinin ardından Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım ve davetliler fuarı gezdi. 

 

 

35 YILDIR BİRİKTİRDİĞİ ESERLERİ SERGİLİYOR

 

Çerkezköy’de 20 yılı aşkın süredir doktor kimliğiyle bilinen Dr. Akif Başkurt de, 35 yıl boyunca biriktirdiği, her biri birbirinden değerli eserleri Çerkezköy halkının görebilmesi adına stantta kendine ayrılan alanda sergiledi. Dr. Başkurt, sergide yer alan eserlerle ilgili davetlilere bilgiler verdi.  

 

KATILIM YOĞUN OLDU

 

Programa; Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin, Vali Yardımcısı Asalet Karabulut, Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban, Çorlu Kaymakamı Cafer Sarılı, Kapaklı Kaymakamı Bülent Hamitoğlu, Saray Kaymakamı Adnan Tezcan, Süleymanpaşa Kaymakamı Harun Kaya, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin, Saray Belediye Başkanı Özgen Erkiş, İl Emniyet Müdürü Mehmet Erduğan, İl Milli Eğitim Müdürü Ersan Ulusan, Tekirdağ Ticaret Sanayi Odası Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Günay, Çerkezköy İlçe Jandarma Komutanı Volkan Torun, Çerkezköy Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Gümüş, Kapaklı Milli Eğitim Müdürü İrfan Danışmaz, Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler, Çerkezköy Organize Sanayi Bölge Müdürü Mehmet Özdoğan, firma temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı. Kapalı Pazar Yeri’nde açılan fuar yarın da açık kalacak. 

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU