Vatandaşlardan zam isyanı

Elektriğe 1 Ekim tarihinden geçerli olmak üzere yüzde 14.9 oranında zam yapılırken, yapılan son zamla birlikte 1 yılda elektriğe yapılan zam oranı yüzde 50'yi geçti.  Zammın çok fazla olduğunu i

GÜNDEM 2.10.2019 17:44:00 0
Vatandaşlardan zam isyanı

Zamma tepki gösteren kahveci Selçuk Kavak, "Bu zamlar böyle olmaz. Vatandaşı düşünmeliler. Biz zamla yatıp zamla kalkmak istemiyoruz. Kahve boş görüyorsunuz. Görünen köy kılavuz istemez. Çay içmeye gelmiyor millet. Millet ekmek almaya zor para bulurken gelip burada çay içmez zaten. Vatandaş gelip burada çay içmeyince de biz masrafımızı çıkaramıyoruz. Yani bu zam aslında herkesi bir şekilde kötü etkiliyor. Bir döngü var ve bu döngüde etkilenmeyen yok. Zam yine gelecek diye söylentiler var. Bu söylentiler bizi ister istemez etkiliyor. Bunalıma sürüklüyor. Mutsuz oluyoruz. Biz kış gelsin istemiyoruz. Her mevsimin ayrı bir güzelliği var ama kış demek ağır faturalar demek. Bakın kışın güzelliğini düşünmüyoruz ne düşünüyoruz." şeklinde konuştu.

 

 

'HAYAT PAHALI VE GİDEREK PAHALILAŞIYOR'

 

Çerkezköy Meydan Taksi'de taksicilik yapan Hasan Taşkın da, gelen zam ile vatandaşın belinin büküleceğini ifade etti. Taşkın, "Gerçekten kötü ve yersiz bir zam diye düşünüyorum. Bu zamlar vatandaşın canını yakacak. Yarın öbür gün doğalgaz faturaları da gelecek işte asıl o zaman zammı tam olarak hissedeceğiz. Durum ortada inşallah daha da fazla zam gelmez." dedi. Uğur Büfe Sahibi Hatice Korkmaz da zam oranının çok fazla olduğunu belirterek “Yapılan zam gerçekten ağır geldi bize. Altından kalkabiliriz inşallah. Hayat pahalı ve giderek pahalılaşıyor. Buna da şükür diyeceğiz ama durumu kötü olan gerçekten ekonomik zorluk yaşayan çok insan geliyor. Durum vahim ve bizi üzüyor." diyerek duruma isyan etti.

 

'3 KURUŞ VERİYORLAR 5 KURUŞ ALIYORLAR'

 

Çerkezköy'de yaşayan emekli Sefer Yıldırım da, "Asla böyle bir zammı kabul etmiyoruz. Nasıl geldi, neden geldi, yazık günah. Susmak da istemiyoruz çünkü biz sustukça bir bakıyoruz zam. Her şeye zam. 3 kuruş veriyorlar 5 kuruş alıyorlar. İnsanlar hep isyan ediyor. Bunun arkasının da geleceğini düşünüyoruz. Keşke artmasa ama. Ben kimsenin kalkıp da zamma karşı ‘olur tamam yapılabilir’ dediğini duymadım. Emeklilerin bizlerin canını çok sıkıyor bu zamlar. Zaten ne kadar alıyoruz ortada. Zor geçiniyoruz böyle giderse karnımızı doyurmaya para bulamayacağız. Ben tepkiliyim bu duruma. Kara kara düşünüyoruz." dedi.

 

 

 

'GERİ ÇEKİLMELİ'

 

Big Yellow Taxi Benzin cafe sahibi Ferhat Taban da bu zamlarla vatandaşın belinin büküleceğini söyledi. Taban, "Vatandaşın beli büküldü bu zamlarla. Aldığımız geleni karşılamıyor. Bir ay sonra burada tüm ışıklar yanacak, televizyon çalışacak. İnsanlar içerilerde oturacak. Doğalgaz da geliyor tabi bir de gelen fatura olacak 500 lira. Şuan da 237 geldi iki ay sonra 500 olacak. 9 bin 500 kira zaten. 11 bin elektrik geldi. Bir ayda fırladı bu bundan önce 7 bin lira geliyordu. Biz zaten ancak vergimizi çıkarıyoruz. Durup durup bir şeye zam geliyor. Biz bir iki lira zam koyabiliyoruz ancak, onlar koyuyorlar yüzde 14.9 zam. Millet evinden mi çıkmasın? Millet gelmezse biz ne yapacağız. Ben elektriğe gelen zammı çok buluyorum." ifadelerini kullandı. Emre Kırtasiye'nin sahibi Ünsal Emre ise, 'Eğer zam gelmişse kazançlara da bu oranda zam gelmeli' diyerek tepkisini gösterdi. Emre, "Emeklilere, çalışanlara neden daha az zam öngörülüyor? Ben burada işyerindeyim kimse tam parayla gelmiyor neredeyse. Durumu görüyorum, bizzat kendim tanık oluyorum. Bu zammı geri çekmeliler ki vatandaş rahat etsin bir nebze." dedi.

 

'BU GİDİŞAT NE OLACAK'

 

Güvenç Raf sahibi Mustafa Güvenç de gelen zamma tepki gösterdi. Güvenç, "Şimdi daha hissedemediler zammı, şimdi kimsenin canı yanmıyor. Ama tam kışa giriyoruz yarın öbür gün elektrikle birlikte doğalgaz faturaları da gelecek. O zaman vatandaş anlayacak zammın büyüklüğünü. Benim daha da söyleyecek bir şeyim yok. İnsaf diyorum" ifadelerini kullandı. Sanayi esnafı Özen Oto Egzoz Servisi sahibi Caner Saçı da, “Bu zam tamamen olmasa bile biraz olsun azaltabilir. Bu gidişat ne olacak? Kardan geri düştük ama iş olsun dedik küçülmeye gittik. Tamam dedik yine ekmeğimizi çıkarıyoruz. Ama sonra yine bakıyoruz yine zam. Sanayide şuan sessizlik var. Böyle mi olması gerekiyor? Aman iş kaçmasın diye bakıyoruz ama kar yok. Biz yaptığımız işlere zam yapamıyoruz ama bir bakıyoruz elektriğe gelmiş yüzde 14.9 zam." diye konuştu.

 

 

"İNŞALLAH ZAMLARI KALDIRABİLİRİZ"

 

Seçkin Otomotiv sahibi Seçkin Koşmacı da, "Zamları fazla bulduk. Yüzde 14.9 fazla bence. Herkesin bütçesini sarsabilir. Herkes için fazla." dedi. Kadir Sobaları sahibi Tayfun Kabaklar ise  "Benim Vize'de elektrikli kaloriferim var. Geçen sene 2 bin yakıyorsak bu sene 3 bin yakacağız demek ki. Lamba yakmaya korkacağız gibime geliyor. Belimiz bükülmeye başladı. Zamları inşallah kaldırabiliriz” dedi. İşçi olarak çalışan Ümit Alageyik de, "Asgari ücretle çocuk okutuyoruz zaten. Elektrik, su, doğalgaz derken bunalımdayız. İçinden çıkılmaz bir hal aldı. Ben yüzde 14.9 zam geldiğini duyunca açıkçası bu zamma üzüleceğime neye üzüldüm biliyor musunuz? Ya daha fazla gelirse diye düşünüp buna üzüldüm. Bu kadarla kalır inşallah dedim. Geçim sıkıntısı zorken gelen zamlar bu daha da zorlaştırılıyor. İnsanlar mutsuz hep. Psikolojileri bozuluyor insanların. İnşallah bu gelen yüzde 14.9 zammın üzerine daha da fazla zam koymazlar diyorum." dedi.

 

Haber / Buse SERİN