250 toplanma alanı mevcut

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan toplantıda deprem ve afetlere hazırlık çalışmaları ile ilgili bilgi verildi.

GÜNDEM 30.09.2019 17:59:00 0
250 toplanma alanı mevcut

Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantı Salonu’nda düzenlenen toplantıda konuşan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, 26 Eylül’de Silivri açıklarında meydana gelen 5,7 büyüklüğündeki depremi anımsatarak “Deprem, İstanbul ve ilçeleri başta olmak üzere Marmara Bölgesi'nde hissedildi. Bu da bize gösteriyor ki, depremler olması gereken doğal afetlerdir. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi bu konuda üzerine düşen sorumluluğu 5 yıldır yerine getirmek konusunda çalışmalarına devam etmektedir. Tekirdağ'ın büyükşehir olması ile birlikte ilk kurulan daire başkanlıklarının başında Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire başkanlığı yer almaktadır. Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri, AFAD, Çevre Bakanlığı ve bunun gibi ilgili tüm kurum ve kuruluşlar ile vatandaşlar üzerine düşen görevleri yerine getirirse olası bir depremi en az can ve mal kaybı ile geçirebiliriz. Afette öncesi ve sonrasında yapılması gereken çalışmalardan biri de ilk 72 saatte önemli olan toplanma alanları ve acil müdahale çalışmalarıdır” dedi.

 

ÇERKEZKÖY’DE 51 TANE AFET TOPLANMA ALANI VAR

 

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin 2017 yılında AFAD ile ortak bir ekip kurarak il genelinde toplam 250 adet afet toplanma alanı belirlediğini, aynı sene içinde belediye tarafından tabelalandırma işlemlerinin yapıldığını söyleyen Albayrak, “Aynı zamanda otobüs duraklarına afet toplanma alanlarının yerini gösterir tabelaların asılma aşaması devam etmektedir. Afet toplanma alanlarının üzerinde bulunan kare kotlar, akıllı telefonlara okutulduğunda harita üzerinde alanların yerlerini ve konumlarını da görebilirsiniz. Afet toplanma alanları, çadır kent toplanma alanları, arama kurtarma konteynırları, çoklu risk haritaları ve deprem eğitimleri gibi hazırlıklarımız vardır. Süleymanpaşa'da 46, Marmaraereğlisi'nde 12, Şarköy'de 11, Çorlu'da 49, Çerkezköy'de 51, Ergene'de 30, Hayrabolu'da 5, Kapaklı'da 15, Saray'da 16, Malkara'da 8, Muratlı ilçemizde ise 7 adet afet toplanma alanları mevcuttur” dedi.

 

15 ADET ÇADIR KENT ALANI BELİRLENDİ

 

Deprem sonrasında can güvenliğinin sağlanabilmesi ve yardımların hızlı bir şekilde ulaştırılabilmesi için vatandaşların belirlenen toplanma alanlarında ve çadır kentlerde ikamet edebilmesi için il genelinde 15 adet çadır kent alanı belirlenerek imar planlarına işlendiğini söyleyen Albayrak, “Süleymanpaşa, Çorlu ve Malkara'da 2 adet, Marmaraereğlisi, Şarköy, Çerkezköy, Ergene, Hayrabolu, Kapaklı ve Saray'da da 1 adet barınma alanı belirlenmiştir. Olası bir afet anında kullanılmak üzere, içerisinde 61 kalem arama kurtarma ekipmanın bulunduğu 15 adet acil durum malzeme konteynırları bulunmaktadır. Şarköy, Marmaraereğlisi ve Süleymanpaşa'da 3 adet, diğer ilçelerde 1 adet arama kurtarma konteynırları mevcut. Konteynerlerde güvenlik sorunu yaşanmaması için kurum binalarının içerisine konularak sayıları artırılacaktır. İl genelinde zemin verileri mevcut olmayan yaklaşık 27.000 Hektar alanda Mikrobölgeleme ve çoklu doğal risk haritaları hazırlanarak İlimizin karşılaşacağı doğal risklerin tespitleri yapılmıştır. Bu bilgiler Belediyemiz internet sitesinde vatandaşlarımızın kullanımına açılmıştır. Tekirdağ Büyükşehir Belediyemiz bünyesinde mevcut deprem simülasyon tırı ile 120.000 aşkın vatandaşımız eğitildi, Ayrıca Milli Eğitim Müdürlüğümüze bağlı tüm okullarımız, Büyükşehir Belediyemiz tarafından deprem tırı ile tek tek ziyaret edilerek okullarımızda eğitim almayan tek bir öğrenci, öğretmen ve görevli bırakılmayacaktır." dedi.

 

UYGULAMASI BAŞLADI

 

Başkan Kadir Albayrak'ın ardından Büyükşehir Belediyesi'nin deprem ve afetlere hazırlık çalışmaları ile ilgili sunum yapan Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanı Sevim Avcı Yener, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi'nin destek verdiği projeler hakkında da bilgi verdi. Sevim Avcı Yener ayrıca Deprem Erken Uyarı ve Alarm Sistemleri uygulamasının başlatıldığını belirtti.

 

Haber / Menşure KARDEŞ