Balkan Türklerinin sorunlarını dinlediler

Çorlu Belediyesi öncülüğünde düzenlenen Trakya Balkan Buluşması'na katılım yoğun oldu.  Toplantıya Kırklareli, Edirne, Tekirdağ'ın yanı sıra bölgede bulunan birçok Balkan Dernek

GÜNDEM 30.09.2019 16:26:00 0
Balkan Türklerinin sorunlarını dinlediler

Divan başkanlığına CHP Parti Sözcüsü Faik Öztrak seçilirken, divan üyeliklerini de CHP Bursa Milletvekili Yüksel Özkan ve Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun yaptı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından 1989 yılında Bulgaristan’dan göç etmek zorunda kalan isimlerden olan Çorlu Belediye Başkan Yardımcısı Güner Çetin konuşma yaptı. 30 yıl önce gerçekleşen zorunlu göçün Balkan Türkleri için bir milat olduğunu ve 89 göçmenleri olarak Türkiye’de hayata yeniden başladıklarını kaydeden Çetin, “1989 yılından-2019 yılına kadar 30 yıllık süreçte Türkiye’de saygın bir vatandaş olarak her alanda varlık gösterdik. Tabii ki Türkiye’de mücadelemizi gösterirken Bulgaristan’la bağlantımızı koparmadık ilişkilerimiz geliştirerek köprüler kurduk. Elimizden alınan haklarımızı geriye aldık” diye konuştu.

 

 

“KANAYAN BİR YARADIR”

 

Bulgaristan’da yaşayan soydaşlarla yıllardır dayanışma, birlik, beraberlik ve dayanışma içerisinde olduklarını ve bundan sonra da bu şekilde olmaya devam edeceklerini kaydeden Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt da “Bulgaristan’dan yıllar içinde pek çok soydaşımız Türkiye’ye göç etti. Bu göçlerin tabii ki de en büyüğü 1989 yılında gerçekleştirilen zorunlu göçtü. 14 yüzyıldan beri Bulgaristan’da yaşayan vatandaşlarımız emsali görülmemiş din, dil, ırk, asimilasyon politikasıyla karşı karşıya kaldılar. Fakat mücadele etmekten, haklarını aramaktan hiçbir zaman vazgeçmediler. Yıllar içerisinde bir sembol haline gelen bu direniş vatanım dediği topraklardan zorla gönderilen soydaşlarımız içinde hala kanayan bir yaradır” dedi.

 

“EPEY MESAFE KAT ETTİK”

 

Toplantıda konuşan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ise “Bulgaristan’dan gelen soydaşlarımızın ülkemize kattıklarını hiçbir zaman için ikinci plana atmamamız gerekiyor. Çünkü ülkemize inanılmaz bir ivme kazandırdıkları gerçek ayrıca verdikleri hizmetleri de küçümsememek gerekiyor bu doğrultuda ben kendilerine teşekkür ediyorum. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak ciddi adımlar atıyoruz ve bu konuda epey bir mesafe aldık” dedi.

 

“ÖZEL BİR KONUMDA”

 

CHP Parti Sözcüsü Faik Öztrak da  CHP sizlerin ebedi hemşehrisi olan Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu ve ebedi genel başkanı olduğu partidir. Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun talimatıyla Balkan Masası kuruldu. Masanın çalışmaları yurt içi ve yurt dışı olmak üzere iki ayaklı bir yapıyla yürütülecek” dedi. Balkanların, tarihi, coğrafi, kültürel ve insani boyutlarıyla Türkiye için stratejik bir öneme sahip olduğunu kaydeden Öztrak “Balkanlar, ulusumuzu şekillendiren tarihi süreç ve bölgeden gelen göçler nedeniyle özel bir konumdadır. Ülkemizde, fetih dönemlerinde ataları Balkanlara yerleşen, orada İslam dinini seçen, ancak daha sonra tarihin gördüğü en büyük mezalimleri yaşayıp anavatanlarına geri dönmeye zorlanan çok sayıda vatandaşlarımız yaşamaktadır. Halen Rumeli ve Balkanlarda da yaklaşık 10 milyon Türk, Müslüman, akraba toplulukları yaşamaktadır. Göçler nedeniyle birbirinden ayrılan aile ve komşuların bağları hala çok sıcaktır” dedi.

 

SORUNLARI DİNLEDİLER

 

Konuşmaların ardından CHP Parti Sözcüsü Faik Öztrak’ın, CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun’un, CHP Bursa Milletvekili Yüksel Özkan’ın oluşturduğu CHP Balkan Masası, programa katılan Balkan Türklerinin sorunlarını dinledi. Trakya Başkan Buluşması toplantısına CHP Genel Başkan Yardımcısı aynı zamanda Parti sözcüsü Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, CHP Bursa Milletvekili Yüksel Özkan, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Ergene Belediye Başkanı Rasim Yüksel, Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, Muratlı Belediye Başkanı Nebi Tepe, Saray Belediye Başkanı Özgen Erkiş, Malkara Belediye Başkanı Ulaş Yurdakul, Şarköy Belediye Başkanı Alpay Var, Ergene Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Cebeci ve çok sayıda davetli katıldı.

 

Haber / Ruşa ELMA